Kuveyt Emiri El Sabah’a Atatürk’süz Devlet Nişanı verildi

23 Mart 2017 Perşembe, 10:11
Kuveyt Emiri El Sabah’a Atatürk’süz Devlet Nişanı verildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı'nı Kuveyt Emiri El Sabah'a takdim etti. Geçen yıl da Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz Al Saud’a Devlet Nişanı verilmişti. Devlet Nişanı'ndan 2013 yılında çıkartılan "Atatürk silueti ve TC" için Danıştay'a başvuran Türkiye Kamu-Sen'in davası Ekim 2016'da sonuçlanmış ve "Atatürk geri konulsun" denilmişti. Ancak söz konusu kararın temyize götürülmesi nedeniyle askıda bekleyen davada, kurul onayı gerektiğinden ve Danıştay kararı sabit olmadığından, geçerli olan eski hüküm uygulanıyor. Bu sebepten Cumhurbaşkanı'nın eski Nişan'ı vermesinde hukuki açıdan bir engel bulunmuyor.
Kuveyt Emiri El Sabah’a Atatürk’süz Devlet Nişanı verildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir El Sabah ile dün gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Türkiye ile Kuveyt arasında imzalanan anlaşmaların imza törenine katıldı.
Kuveyt Emiri El Sabah’a Atatürk’süz Devlet Nişanı verildi
Sözcü'de yer alan haber şöyle: 2013 yılı Kasım ayında dönemin hükümetinin aldığı kararla, Türkiye Cumhuriyeti’nin “İlişkilerin geliştirilmesine katkıları” nedeniyle yabancılara verdiği en büyük üç nişan olan Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı ve Liyakat Nişanı’nın şekilleri değiştirilmiş, nişanlarda yer alan Atatürk silueti ve T.C. yazısı kaldırılmıştı. Yaşanan büyük tartışmaların ardından Türkiye Kamu-Sen, T.C. ibaresi ve Atatürk siluetinin kaldırılmasına tepki göstermiş, yapılan bu düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebi doğrultusunda Danıştay'a başvuruda bulunmuştu.
Kuveyt Emiri El Sabah’a Atatürk’süz Devlet Nişanı verildi
Danıştay 10. Dairesi verdiği kararla nişanlardaki Atatürk siluetinin kaldırılmasının anayasal hükümler karşısında eksik bir düzenleme olduğuna hükmederek, “Devlet Madalya ve Nişanları Yönetmeliği”nin 6. Maddesinde yer alan devlet nişanına ilişkin kısmında “Atatürk Kabartması”na yer verilmeksizin eksik düzenleme yapan kısmın iptaline karar verdi. Ancak bu karar henüz kurul tarafından onaylanmadı. Dünkü Devlet Nişanı takdiminde de, Kuveyt Emiri’ne verilen Nişan’da Atatürk silueti ve T.C. yazısının olmaması dikkat çekti.
Kuveyt Emiri El Sabah’a Atatürk’süz Devlet Nişanı verildi
Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Norveç Kralı 5. Harald'a 6 Kasım 2013’te yeni dizaynlı “Devlet Nişanı”, Kral 5. Harald da Gül'e “Aziz Olaf Nişanı” sunmuştu. Ardından Atatürk’süz nişan verilen diğer isimler sırasıyla şöyle; 2013’te Abdullah Gül tarafından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e, 2013’te Abdullah Gül tarafından Lüksemburg Büyük Dükü Henri Albert Gabriel Guillaume’a, 2015’te Recep Tayyip Erdoğan tarafından Belçika Kralı I. Philippe’ye, 2016’da Recep Tayyip Erdoğan tarafından Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’e, Son olarak da 2017’de Recep Tayyip Erdoğan tarafından Sabah El-Ahmet El-Cabir El-Sabah’a verildi. DEVLET NİŞANLARI NE ZAMAN VE NASIL DEĞİŞTİ? Devlet nişanları ve verilme usullerini yeniden düzenleyen, 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu'nun 13. Maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 28 Ekim 2013 tarihinde kararlaştırılan yönetmeliğin Resmi Gazete yayımlanmasıyla yeni nişanlar verilmeye başlandı.
Kuveyt Emiri El Sabah’a Atatürk’süz Devlet Nişanı verildi
Buna göre, her üç nişandan da T.C. yazısı kaldırıldı. Devlet Nişanı'ndan ise T.C. yazısının yanı sıra Atatürk silueti de çıktı. Liyakat nişanında, kompozisyon ay yıldızın merkezinde Cumhurbaşkanlığı armasının ortasında bulunan 16 kollu güneşin yerleştirilmesi ile tamamlandı. Şekli Cumhurbaşkanlığı Armasında.

En Çok Okunan Haberler