Onlar için kavga onur meselesi!
Euro 2016’nın üzerine bir şiddet gölgesi
olarak düşen Rus holiganlar,
sanılanın aksine İngiliz holiganları gibi
sıradan fazla alkollü futbol fanatikleri
değil. Fransız Haber Ajansı AFP’ye
gizemli Rus holigan, ‘ekipleri’ hakkında
bilinmesi gerekenleri 5 ana başlıkta
derledi. İşte bilinmesi gerekenler:
1- Nasıl oluştular?
Oldukça örgütlü ve bilinmeyenlerle dolu Rus holigan ekipleri, ilk olarak Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından 1990’ların başlarında ortaya çıktı. Birliğin yıkılmasının ardından dış dünyayla haberleşme arttı ve İngiliz futbolunun ‘başbelalarından’ haberdar olan Rus holiganlar bir araya gelerek ‘ekipleri’ kurdu. Rus holigan ekipleri üzerine çektiği belgesel ve yazdığı kitapla tanınan Rus yazar Vladimir Kozlov’un, “Tamamen İngiliz futbol holiganlarından geçti” diyerek anlattığı ekipler, oldukça fazla sayıda ve kendi içlerinde sadece içeridekilerin bildiği bir hiyerarşiye sahip.
2- Kim bunlar?
Vladimir ismindeki bir halkla ilişkier yöneticisi, yaşları 20 ile 30 arasında değişen Rus holiganların sıradan işlere sahip olduğunu ve diğer ülkelerin holiganlarından daha fit olmak için düzenli spor yaptıklarını belirtiyor. Şu anda Fransa’da olan 32 yaşındaki Rus holigan Denis, “Onlar içip spor yapmazken biz içmiyoruz ve spor yapıyoruz” diyor.
3- Kaç kişiler?
Kozlov, holigan ekiplerine üye olan Rus sayısının birkaç bin civarında olduğunu tahmin ediyor. Ona göre bu holiganlardan sadece birkaç yüzü aktif holiganlık yapıyor. Kozlov’a göre Fransa’daki olaylar da bu ekiplerin işi. “Neredeyse tıpatıp aynı tişörtü giymiş ya da aynı sporu yapıyormuş gibi görünen insanlar var” diyen Kozlov, “Görgü tanıkları da bu insanların oldukça organize olduğunu söylüyor” ifadesini kullanıyor.
Britanya’da bulunan Leicester Üniversitesi’nde sosyoloji dersi veren futbol holiganlığı uzmanı John Williams da Kozlov’la aynı görüşte. Williams, “Fransa’dan gelen haberlerde İngilizler sarhoş ve şoven olarak tanımlanırken, Ruslardan ayık ve organize olarak bahsediliyor” diyor. Rus holiganların Euro 2016’ya gidiş nedenlerini ise Denis, “Bu gerçek bir tatil. Avrupa’nın her yerinden gelen savaşçılara kılıç çekmek için bir fırsat” sözleriyle anlatıyor.
4- Kavga nasıl çıkıyor?
Kozlov’a göre holiganlar, “düşmanları olan ekiplerin üyesi olan holiganlarla” dövüşmeye konsantre oluyor. Ancak Vladimir, başka bir ülkedeyken bütün ekiplerin yabancı rakiplere karşı birleştiğini vurguluyor. Adil Rus holiganların sadece yumruklarıyla dövüştüklerini belirtiyor. Futbolun ‘ikinci sırada’ yer aldığını söylen Denis, dövüşler hakkında ise “Bu bir onur meselesi. Gücümüzü ve organize olarak kavga edebilme yeteneğimizi test ediyoruz” diyor. Bu nedenle Fransa’ya 150 kişiden oluşan kendi ekiplerinden sadece en güçlülerin gönderildiğini belirtiyor.
5- Rusya'nın tutumu
Kozlov’un ifadesine göre statlarda bu ırkçı şiddet ve kavgalar Rusya’da çok nadiren cezalandırılıyor. Ancak Kozlov’a göre bu durum, 2018’de Rusya’da yapılacak Dünya Kupası sayesinde değişecek.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza