Tatile gideceklere alternatif mekanlar
Yaz geldi çattı. Tatil için sabırsızlananlar gidecek yer araştırmalarına da başladı. Peki bu kez farklı bir yerlere gitmeye ne dersiniz? İşte size birkaç öneri.
1. Paskalya Adası, Şili
2. Chichén Itzá, Meksika
Meksika'daki Yucatan Yarımadası'nın kuzeyinde yer alan, Kolomb öncesi arkeolojik bölge, Maya uygarlığı tarafından kurulmuştur. Bölge çok sayıda mimari tarzı barındırmakta. Günümüzde çoğu yorumcu, bu kalıntılardaki Meksika mimarisinin ve farklı tarzların kültür dağılımı sonucu ortaya çıktığını söylüyor.
3. Machu Picchu, Peru
Dünyadaki kayıp kentlerin en bilinenidir. 1911 yılında Hiram isimli Hawaii'li tarihçi tarafından keşfedilene kadar Urubamba vadisinde saklı kalmıştır. İnkalara ait, etrafı tarım alanları ile çevrili, aşağılardan bakıldığında tamamen görünmez tarihi bir şehirdir.
4. Atina Akropolisi, Yunanistan
Attike ovasında, deniz düzeyinden 152 m yükseklikte 270x150 boyutlarında bir kayalık olan Atina Akropolis'ine Cilalıtaş devrinde yerleşildi. Tunç devrinde (M.Ö. yaklaşık 3000) evler ve bir kral sarayı yapıldı.Günümüze kalan görkemli yapılar, milattan önce 5. yüzyılda devlet adamı Perikles tarafından başlatılan geniş bir yapı programı sonucunda gerçekleştirildi.
5. Petra, Ürdün
Ürdün'ün güneyinde Musa Kanyonunda yer alır. Antik Nabatea Krallığının başkenti olmuş, terk edilmiş şehirdir. Çinlilerin ipek ve baharat ticareti yaptıkları yol üzerine inşa edilmiştir. Sayısız deprem şehrin su sistemini alt üst etmiştir, bu da 6. yüzyılda insanların şehri terk etmesine sebep olmuştur. 1812 yılında İsveçli bir gezgin tarafından keşfedilmiştir.
6. Angkor, Kamboçya
Kamboçya'da bulunan bu şehir 9-15 yüzyıllar arasında hüküm sürmüş Kimer imparatorluğundan kalmıştır. En çok rağbet gören yapısı, dünyanın en büyük bağımsız dini yapısı olarak bilinen "Angkor Wat" tapınağıdır.
7. Stonehenge, İngiltere
Neolitik taş devri ile Bronz çağı arasında en az 5 kademede oluşan bir anıt veya astronomik bir yapıt. Yapı, astronomi, astroloji, geometri, meteoroloji ve paganizmle ilişkilendiriliyor. Adı eski İngilizcede "asılı taşlar" anlamına gelir. Kelt rahiplerinden oluşan bir sınıf olan Druidlerin burayı eskiden dini törenlerde kullandığına inanılıyor.
8. Timdag, Cezayir
Cezayir'de bulunan bir Roma kolonisidir. MS 100'de İmparator Trajan tarafından kurulmuştur. 5. yüzyıldaki Vandal istilası, 2 yıl sonra gelen Barbar istilası neticesinde şehir 1881 yılındaki kazılara kadar tarih sahnesinden silinmiştir.
9. Persepolis, Şiraz, İran
Pers imparatorluğunun başkentidir. Pers imparatorluğunun tören merkezi ve başkentidir. Kent güzelliğiyle bilinmektedir, En görkemli günlerini yaşadığı dönemlerde güzel sanatların başkenti haline gelmiştir. MS 331 yılında Pers imparatorluğunu işgal etmek isteyen Büyük İskender tarafından şehir yakılmıştır.
10. Hattuşaş, Çorum
Hitit Devleti'nin başkenti olan Hattuşaş sanat ve mimarlık alanında gelişmeler göstermiştir. Hattuşaş sözcüğü Hattus sözcüğünden yani Hatti insanlarının verdiği orijinal addan gelir. Kazılarda 5 kültür katı ortaya çıkmıştır. Bu katlarda Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma kalıntılar bulunmuştur.
11. Mohenjo Daro, Sind, Pakistan
Hz. İsa dan 2500 yıl önce Hindistan'ın büyük ırmağı İndus'un vadisinde bulunan, sulama tesisleri ve kanalları, evleri, tapınakları ve dükkanları olan bir büyük kenttir. Şehrin nasıl yok olduğuna dair muhtelif teoriler mevcuttur, yollarında bulunan taşlaşmış iskeletler şehrin yakınlarına bir meteor düşmesi neticesinde yok olduğu düşünülmektedir.
12. Teotihuacan, Meksika
MÖ 2. yüzyılda inşa edilen şehir Meksika vadisinde yer alır. 6. yüzyıldan itibaren nüfusu büyük bir hızla azalmıştır. Günümüzde Aztekler tarafından inşa edilen piramitleri hacı olmak isteyenlerin ziyaret merkezidir.
13. Palenque, Chiapas, Meksika
Eski bir Maya kenti. Kentin kurulma alanı pek büyük olmasa da, yapı ve yontuları muhteşemdir. Kentin 2005’e kadar keşfedilen kısmı 2,5 km²’dir, bu keşfedilmiş kısım kentin gün ışığına çıkarılamamış kısmının % 10’u bile değildir. Kentin keşfedilmemiş kısmı ormanla kaplıdır ve bu sık ağaçlı orman yüzünden kentin bini aşkın yapısına ulaşılamamaktadır.
14. Efes, Selçuk, İzmir
Artemis Tapınağı ile dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Antik Kent, Helenistik Çağ’ın başkenti olmakla birlikte konumu itibariyle dönemin en önemli politika ve ticaret merkezlerindendi.
15. Ani
Ani, Kars
5. yüzyılın en büyük şehirlerinden biri olarak öne çıkmıştır, 10. yüzyılda Ermenistan'ın başkenti olarak kullanılmış, bu dönemde birçok kilise yapılmıştır. 1319 yılındaki büyük deprem neticesinde Ani terk edilmiş ve unutulmuştur.
16. Leptis Magna, Libya
Roma imparatorluğunun öne çıkan şehirlerinden biri olan Leptis Magna Libya sınırların içinde yer almaktadır. Akdeniz ve Sahra ticaret yolları üzerinde bulunan zengin bir şehirdi. İmparator Septimius Severus'un zayıflamasıyla önemini kaybetmeye başlamış ve 642 yılında yıkılmıştır.
17. Sanchi, Hindistan
Bu şehrin inşası bin yıldan uzun sürmüştür, 3. yüzyılda başlamış ve 13. yüzyılda tamamlanmıştır. Hindistan'da Budizmin düşüşe geçmesiyle birlikte şehir de önemini yitirmiştir. 1818 yılında bir İngiliz subayı tarafından keşfedilmiştir.
(onedio.com)
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza