Tatlıyı fazla kaçıranlar dikkat

Tatlıyı fazla kaçıranlar dikkat
24 Temmuz 2015 Cuma, 16:04
Tatlıyı fazla kaçıranlar dikkat
Doğal şekerin yerini almaya çalışan mısır şurupları kimyasal işlemden geçirildiği için metabolizma açısından ciddi sağlık sorunları yaratıyor.
Tatlıyı fazla kaçıranlar dikkat
Marketlerden aldığımız gıda ürünlerinde sıkça rastlamaya başladığımız mısır şurubu (glikoz şurubu, fruktoz şurubu) sağlığımızı tehdit olumsuz etkiliyor. Gıda sanayinin ucuza getirdiği için pancardan elde edilen doğal şeker yerine kullanmaya başladığı tatlandırıcılar ne kadar hiç de masum değil.
Tatlıyı fazla kaçıranlar dikkat
Bilim adamları bir süredir nişasta bazlı tatlandırıcıların yol açtığı rahatsızlıkları tartışıyor. Bunlarla ilgili yapılan araştırmalar mısır şurubunun vücutta ciddi tahribatlar yarattığını ortaya koydu.
Tatlıyı fazla kaçıranlar dikkat
Kısırlık oranını artırır: ABD’nin Utah Üniversitesi'nde fareler üzerinde yapılan deneyde doğal olmayan şeker verilen farelerin üretkenlik oranlarının azaldığı tespit edildi.
Tatlıyı fazla kaçıranlar dikkat
Yaşam süresini kısaltır: Aynı araştırmada doğal olmayan şekerle beslenen farelerin yaşam sürelerinin kısaldığı görüldü.
Tatlıyı fazla kaçıranlar dikkat
Tokluk hissi vermez: Karaciğerimiz doğal olmayan şekeri algılayamaz. İnsülin üretemediği için beyne tokluk sinyali gönderemez.
Tatlıyı fazla kaçıranlar dikkat
İç organlarda ve bel bölgesinde yağlanmaya sebep olur: Karaciğerimiz doğal olmayan şekeri algılayamadığı için parçalayıp enerjiye dönüştüremez. Yağ olarak vücudunuzda depolar.
Tatlıyı fazla kaçıranlar dikkat
Obezite: Doğal olmayan şekeri algılayamayan karaciğerimiz beyne tokluk hissi gönderemez. Bu da insanda sürekli yemek yeme ihtiyacı uyandırır.
Tatlıyı fazla kaçıranlar dikkat
Kalp rahatsızlığı: Obezite de başta kalp damar rahatsızlığından kaynaklanan inme ve birçok kalp rahatsızlıklarına neden olur.
Tatlıyı fazla kaçıranlar dikkat
Kolesterol: Yüksek kolesterolün baş mimarı arasında nişasta bazlı tatlandırıcılar da yer almakta.
Tatlıyı fazla kaçıranlar dikkat
Pankreas kanseri: İç organlar ve karın içi yağlanmanın sonucunda oluşan metabolik sendromlarda bu hastalık baş gösterir.
Tatlıyı fazla kaçıranlar dikkat
Siroz: Karaciğer yağlanmasına bağlı olarak siroz ortaya çıkar.
Tatlıyı fazla kaçıranlar dikkat
Diyabet: Global Public Health dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, dünya genelinde yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanılmasının tip 2 diyabet epidemisinde önemli bir risk faktörü olduğu açıklandı.