1 liralık yağma
500 milyon dolarlık gayrimenkul, sadece 1 TL’ye devredilmiş. İnönü ‘Ucu bana dahil kime dokunursa dokunsun vazgeçmeyeceğim’ dedi.
Şişli Belediyesi’nin değeri 500 milyon doları bulan 70 bin metrekarelik 9 gayrimenkulünün 30 yıllığına ve sadece 1 lira karşılığında, Mütevelli Heyet Başkanlığı’nı Mustafa Sarıgül’ün yaptığı Şişli Meslek Yüksekokulu’na kiralandığı ortaya çıktı. 30 yıllık intifa hakkı verilen 9 gayrimenkul arasında bir gökdelen ve devasa bir bina da var. Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, 2010- 2013 yılları arasında belediye meclis kararıyla kiralanan 9 gayrimenkulü geri almak için hukuk mücadelesi başlattı. Kararların bazılarında, o dönemde belediye meclis üyesi olarak kendi imzası da bulunan İnönü, binaların geri alınarak Şişli Belediyesi’nin ve Şişli halkının hizmetine sunulmasını istediğini söyledi. İnönü, her bir gayrimenkul için ayrı ayrı dava açarken,“İlgili dönemde bu kararların bazılarında grup kararı gereği oyum ve imzam vardır. Buna rağmen şimdi belediyle başkanı olarak daha geniş yetki ve imkânlarla bu kararları değerlendirdim. Şişli halkı aleyhine bir durum oluşturduğunu tespit ettim. Şişli’nin hakkını aramak için hukuki süreci başlattım. Ucu bana dahil kime dokunursa dokunsun bu hak arama davasından vazgeçmeyeceğim” dedi.
Süreç böyle başladı
Şişli Belediyesi’ne ait arsalarının intifa yani kullanım haklarının Mütevelli Heyeti Başkanı Sarıgül olan ve İstanbul Şişli Vakfı tarafından kurulan Şişli Meslek Yüksekokulu’na 30 yıllığına, 1 lira karşılığında kiralanmasına ilişkin süreç şöyle başladı: Sarıgül’ün belediye başkanı olduğu 2010-2013 yılları arasında, belediyeye ait 9 gayrimenkulün kullanım hakları Şişli Belediyesi Meclis kararı ile Şişli Meslek Yüksekokulu’na devredildi. Meclis kararında, belediyenin mülkiyetinde bulunan “eğitim”, “sağlık”, “turizm”, “kültür”, “öğrenci yurdu” gibi kamusal fonksiyonlara tahsis edilmiş taşınmazların mülkiyetlerinin belediye üzerinde kalmak üzere, gereğinde ihtiyaç oranında kullanılmak üzere İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu lehine kullanma hakkı tesisi oluşturulmasına karar verildi. Kullanma hakkı tesisi oluşturulması konusunda ise Başkanlık Makamına yetki verildi.
Kira üstü kira
İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu’na kiralanan gayrimenkullerden Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’ndeki taşınmazın da özel bir okula kiralandığı, yani kira üzerine kiraya verildiği ortaya çıktı. 2016- 2017 eğitim-öğretim için yapılan kira sözleşmesinde kiralayan kurumun “İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu” olduğu bilgisi yer alırken; kiracı kısmında bir özel okul sahibinin adı görüldü.
Bu sorunlar yaşanırken, geçen haftalarda Maslak Ayazağa’da bulunan, mülkiyeti belediyeye ait olan ve meslek yüksekokuluna kiralanan bina ile belediye ve okul yönetimi arasında bir kriz yaşandı. Şişli Meslek Yüksekokulu yöneticilerinin şikâyeti üzerine, belediyenin inşa ettiği binada bulunan belediyenin özel güvenlik görevlileri polis gücüyle binadan çıkarıldı. Yaşananlar sonrası açıklama yapan belediye yetkilileri, Şişli Belediyesi personeli ve özel güvenliğinin zorla binadan çıkarıldığını bunun da hukuka aykırı olduğunu açıklamış ve “Yargı süreci devam etmektedir. Belediye Kanunları’na göre, özel eğitim kurumlarına herhangi bir arsa ve bina tahsisinde bulunulması da söz konusu değildir” demişti.
Edinilen bilgiye göre, binaların geri alınması için, belediye meclisinden de karar çıkartılamadı. Meclis üyeleri, İnönü’nün isteğine rağmen, binaların Şişli Meslek Yüksekokulu’nda kalması yönünde tavır takındı. Bir yetkili, “Belediyenin avukatları bile, binaların geri alınmasına değil, alınmamasına çalışıyor” dedi.
Kiraya verilen gayrimenkuller Hizmet binaları hariç gayrimenkullerin 70 bin metrekare olan ve Şişli Meslek Yüksekokulu’na devredilen gayrimenkuller şöyle: 1 Şişli Belediyesi’nin Esentepe Ortaköy Mahallesinde olan 18 katlı hizmet binası 6 bin 268 metre kare arsa üzerine kurulu ve 25 bin 355 metrekare kapalı alana sahip. 2 Maslak Ayazağa’da 5 bin 848 metrekare üzerindeki 11 katlı bina 30 bin 777 metrekare ve henüz inşaatı bile bitmedi. 3 Kaptanpaşa Mahallesi’nde 636 metrekare arsa üzerine kurulu 2447 metrekare kapalı alana sahip 6 katlı bina. 4 Ayazağa Mahallesi’nde 24 bin 328 metrekare arsa 5 Ayazağa Mahallesi’nde 19 bin 594 metrekare arsa 6 Ayazağa Mahallesi’nde 12 bin 944 metrekare arsa 7 Ayazağa Mahallesi’nde 3 bin 858 metrekare arsa, 8 Meşrutiyet Mahallesi’nde bin 673 metrekare arsa 9 Cumhuriyet Mahallesi’nde 118 metrekare Feriköy Hizmet Binaları. Sarıgül konuşmadı Eski Şişli Belediye Başkanı ve Şişli MeslekYüksek Okulu Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Sarıgül ise yurtdışında olduğunu ve iddialarla bir bağının olmadığını belirterek, ilgili açıklamayı Şişli Meslek Yüksekokulu’nun yapacağını söyledi. |
Şişli Meslek Yüksekokulu’ndan açıklama: Hukuka aykırılık yok
Şişli Meslek Yüksekokulu Yönetimi tarafından yapılan açıklamada, “İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu, özel öğretim kurumu değildir. Anayasanın 130. maddesine göre kurulmuş bir kamu tüzelkişisidir” denildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Şişli Belediyesi kuruluş döneminden itibaren Şişli Meslek Yüksekokulu’na verdiği desteği, hemen her dönem gerek Belediye Meclis Üyesi sıfatı gerekse Hukuk Komisyonu üyesi sıfatı ile Belediye Başkanı Hayri İnönü ile de sürdürmüştür. İnönü’nün intifa hakkına konu taşınmazların verilmesi sürecinde hiçbir kararda muhalefet şerhi bulunmadığı gibi, aksine intifa hakkı sözleşmesindeki imzanın dahi kendisine ait olduğu açıktır. Söz konusu taşınmazların kiraya verilmesi konusunda hukuka aykırılık bulunmamaktadır” denildi.
‘Geri almak Şişli halkına borcum, sorumluluğum'
Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, belediyenin hizmet binaları hariç gayrimenkullerinin 70 bin metrekare olduğunu anımsatarak “Şişli gibi alan olarak küçük, ancak emlak fiyatı olarak büyük kıymet arz eden böyle bir değerin Şişli halkına hizmet haricinde kullanılması kabul edilemez” dedi. Belediyeye ait 9 gayrimenkul için meclis toplantısı yapan ancak oybirliğiyle reddedilen konu ile ilgili İnönü şunları söyledi: “Cumhuriyet tarihindeki büyük servet transferlerinden biri. Bu kararların bazılarında grup kararı gereği oyum ve imzam vardır. Şimdi belediye başkanı olarak daha geniş yetki ve imkânlarla bu kararı değerlendirdim. Ve Şişli aleyhine bir durum oluşturduğunu tespit ettim. İşte bu nedenle, Şişli’nin hakkını aramak için hukuki süreci başlattım. Konunun idari ve adli yönden araştırılması ve sorumlular hakkında gereken işlemin yapılması için hukukun imkânlarını sonuna kadar kullanacağız. Şişli Belediye başkanı olarak, belediyeye ait bütün taşınır ve taşınmaz malların korunmasında birinci derece ben sorumluyum. Ucu, bana dahil kime dokunursa dokunsun bu hak arama davasından vazgeçmeyeceğim.”
Sayıştay: Binanız var niye kira ödüyorsunuz
Belediyenin taşınmazları ile ilgili yaşanan sorun, 2015 Sayıştay raporunda da yer aldı. Denetim bulgularında “Belediye menfaatlarına aykırı olarak taşınmazların devredilmesi ve taşınmazlara sınırlı ayni hak tesis edilmesi” ifadelerine yer verilen raporda, özetle şu ifadeler dikkat çekti: “Şişli Belediyesi’nin 2015 yılı için hizmet binası kiralama gideri 2 milyon 552 bin TL 772 kuruş’tur. Şişli Belediyesi, taşınmazları devir veya taşınmazlara sınırlı ayni hak tesisi etmeseydi yukarıda belirtilen tutar kadar kiralama giderine katlanmayabilecektir. Bunun sonucunda belediyenin mali tabloları olumlu anlamda düzelebilecek veya bu harcamalar yerine mahalli halkın birçok çeşitli ihtiyaçlarının karşılanabilmesi mümkün olacaktır. Mevzuat hükmünden anlaşılacağı üzere taşınmaz devirlerinin mahalli müşterek nitelikte olması gerekmektedir. Emlak değeri yüksek olan bu taşınmazların sadece bir vakıf üniversitesine devredilmesi mahalli müşterek ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğu düşünülmektedir.”
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu