'100 bin engelli sokağa çıkamıyor'

Altınokta Körler Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Murat Demirok, Türkiye'de 8,5 milyon engelli yurttaşın bulunduğunu belirterek ''Bunun 8,4 milyonu evinde hapis olarak yaşamakta. Bunların sadece 100 bini sokağa çıkabiliyor. Bu sosyal devlet olma ilkesinde yürüyen ülkemize hiçbir şekilde uygun değildir'' dedi.

'100 bin engelli sokağa çıkamıyor'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.12.2010 - 15:19

Türkiye'de 8,5 milyon engelli yurttaşın yaşadığını kaydeden Demirok, şöyle devam etti:
''Bunun 8,4 milyonu evinde hapis olarak yaşamakta. Bunların sadece 100 bini sokağa çıkabiliyor. Bu sosyal devlet olma ilkesinde yürüyen ülkemize hiçbir şekilde uygun değildir. Avrupa'da, mimari engel sorunları çözülmüş durumdadır. Artık biz iktidara, siyasetçilere var olan engelleri kaldırmaları için bir kere daha sesimizi duyurmak istiyoruz.

Benim kör olduğumu görüyorsunuz. Ben bir hastaneye gittiğimde hastaneden yüzde yüz körlük raporu alamıyorum. Bunun nedeni de önümüze konulan rapor yönetmeliğidir. Bunun, iktidar tarafından bir kez daha gözden geçirilip, engelli arkadaşlarımızın sokağa çıkarak, haklarına sahip olmaları için, önlerindeki engellerin kaldırılması için iktidara sesleniyorum.''

Demirok, açıklamasında, Afyonkarahisar'da özel bir hastanede yapılan katarakt ameliyatı sonrasında 7 kişinin görme duyusunu yitirdiği iddiasına da değindiği açıklamasında, ''Sözüm ona bugünkü sağlık politikalarının getirisiyle, Türkiye'deki körlük azmış gibi tekrardan kör yaratmak için, her önüne gelenin hastane ve klinik açmasından dolayı engellilik giderek artmaktadır'' dedi.

Artık bunlara ''dur'' denilmesi gerektiğini dile getiren Demirok, daha fazla engelli yaratılmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Murat Demirok, görme engellilerin ''show aracı'' olmadığını belirterek, şöyle devam etti:
''Sadece kullanılmak için bu ülkede yokuz. Biz vahşetten yana değiliz, engelliyi yaratan araçları kullanmak istemiyoruz. Bağcılar Belediyesinin yapmış olduğu utanç vericidir. Hala engellilerden özür dilememekte ısrar eden Bağcılar Belediyesinin artık çıkıp, engellilere yol, atölyeler, istihdam alanları yaratması gerekirken, engellilere silah atışı öğretiyorlar. Silahı halka teşvik edici yönlendirmelerden vazgeçin.''

Basın açıklamasına katılan Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Kahraman Eroğlu da engelli insanların karşılaştığı engellerin aşılması için yerel yönetimlere büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti. Eroğlu, bu nedenle yerel yönetimlerin engellileri rehabilite edici, istihdam sağlayıcı alanlara yönlendirmeleri gerekirken, görme engellilere silah atışı yaptırılmasını çok yanlış bulduğunu söyledi. Basın açıklamasına, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Şinasi Yalçın da katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler