11 işçiyi öldüren ihmal

Esenyurt’taki Marmara Park Alışveriş Merkezi inşaatında çalışan 11 işçinin şantiye çadırında yanarak ölmesiyle ilgili davanın ikinci duruşması görüldü. Sanıklar yine işçilerin kaldığı çadırda denetleme konusunda görevli olmadıklarını savundu. Tanık olarak dinlenen Miratek firmasında müşteri ilişkileri koordinatörü Cemal Birol Meral, çadırdeki eksiklikleri yetkililere bildirdiklerini söyledi.

11 işçiyi öldüren ihmal
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.09.2012 - 18:25

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, tutuklu sanıklar elektrik teknikeri Şaban Bakırcı, Kayı İnşaat şantiye şefi Erdal Gümüş, İş Güvenliği Koordinatörü Cem Yıllar, Kaldem Yapı ortağı Abdullah Altun ve kalıpçı ustası Kadir Altun hazır bulundu.

Tutuksuz sanıklar, Marmara Park A.Ş. Genel Müdürü Andreas Michael Hohlmann, Kaldem Yapı’nın demir ustaları Sezgin Atalay ve Arif Korkmaz, Kaldem Yapı mühendisi Kaan Akarsu, saha mühendisi Hikmet Tezcan ve iş güvenliği uzmanı Ömer Faruk Gülmez’in de bulunduğu duruşmaya, taraf avukatları ile yangında yaşamını yitiren işçilerin aileleri katıldı.

Duruşmada tutuksuz sanık Marmara Park A.Ş. Genel Müdürü Andreas Michael Hohlmann savunmasında, “Şirketimiz inşaat sırasında hiçbir güvenlik önlemi sağlamakla yükümlü değildir. Bütün sorumluluk Kayı İnşaat’ındır” dedi. Daha sonra ise tanıkların dinlenmesine geçildi. Kaldem İnşaat’ta saha mühendisi olarak görev yapan tanık Mustafa Serhat Sarı ise iş güvenliği konusundaki eksiklikleri sanık Cem Yıllar’ın yetkililere bildirdiğini söyledi. Tanığın ifadesi sırasında izleyiciler arasında bulunan Recep Özçelik ise “Tanık yalan söylüyor. Ben orada çalıştım. Yangın olduğunda çadırda uyuyordum. Ancak herhangi bir yara almadan kazadan kurtuldum. Ama ben de yaralanabilirdim. Bunun için şikayetçiyim” diyerek tanığa tepki gösterdi.

“Herkes suçu başkasına atıyor”

Tanık Cemal Birol Meral de danışman firma olan Miratek firmasında müşteri ilişkileri koordinatörü olarak görev yaptığını söyledi. Tanık Meral, “Uzmanlarımız şirketlerin iş güvenliği elemanları ile birlikte kontrol yapar. İşlerin nasıl yapılacağını kontrol ederiz. Uzmanlarımız, iş sağlığı açısından işçilerin kaldığı çadırlarda eksiklikler olduğu, çadırda ısıtıcılar, tüpler gibi bulunmaması gereken şeylerin olduğunu tespit etti, bunları yetkililere bildirdik. Biz danışma firmasıyız, bir yaptırım gücümüz yok” dedi. Sanık avukatları ise “Bu davada herkes suçu başkasına akıyor. Firma olarak inşaatı durdurma yetkiniz bile var. Neden bu yetkinizi kullanmadınız?” diyerek tepki gösterdi.

“Yönlendirilmiş beyan, kabul etmiyoruz”

Tanık İsa Eser de olay tarihinde Kaldem firmasında kaynakçı olarak görev yaptığını anlatarak, söz konusu çadırın elektiriğinin sanık Osman Bakırcı tarafından çekilmediğini söyledi. Avukatlar ise tanığa hiçbir soru sorulmadan “Bakırcı elektiri çeken kişi değildir” yönünde ifade kullanmasına değinerek, “Bu yönlendirilmiş bir beyandır, kabul etmiyoruz” dediler. Mahkeme ise eksikliklerin giderilmesine ve sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesine hükmederek, duruşmayı erteledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler