14 gün sonra bir mucize daha

Haiti'nin 12 Ocak'ta depremle yıkılan başkenti Port Au Prince'te dün akşam bir kişi enkaz altından çıkarıldı.

Yayınlanma: 27.01.2010 - 06:50
Abone Ol google-news

AFP muhabirinin bildirdiğine göre, enkaz altındaki adamı Amerikalı askerler kurtardı. Bir asker, "Adamın baştan beri orada olup olmadığını bilmiyoruz. Artçı sarsıntılar sırasında, daha sonra da enkaz altında kalmış olabilir. Bulduğumuzda bacağı ezilmişti" dedi. Enkaz altından son olarak cumartesi günü 25 yaşında bir adam çıkarılmıştı. 150 bin kişinin öldüğü depremden bu yana toplam 133 kişi enkaz altından kurtarıldı.
 

New York'taki Türk lokanta sahibinden depremzedelere yardım 

ABD'nin New York kentinde iki lokantası olan Ali Rıza Doğan, bugün lokantalarından elde ettiği gelirin yarısını Birleşmiş Milletler (BM) yoluyla Haiti'deki depremzedelere göndereceğini açıkladı. Doğan, BM genel merkezi ile Türkevi binasının hemen yakınındaki restoranında gazetecilere yaptığı açıklamada, insanlara her zaman yardım etmeye çalıştığını ve bunu da içtenlikle yaptığını belirterek ''Hepimiz insanız, insan ayrımı yapmam, din, uyruk önemli değil. Televizyonda Haiti'deki görüntüleri görünce gerçekten çok üzüldüm. Haiti'de Türk polislerinin iyi olduğunu duyduk sevindik, ama orada çocukların halini görünce çok üzüldük. Bugünkü tüm gelirimin yüzde ellisini Haiti'ye sağlam bir yoldan, yani BM aracılığıyla göndermeyi düşünüyorum. İnsanlar orada çok perişan durumda'' dedi. Doğan New York'a ilk geldiği zamanlarda kendisinin de çok sıkıntı çektiğini belirterek ''O yoksulluğu, o sıkıntıyı bildiğimiz için insanlara yardım etmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.
 

Başkonsolos Samsar

Ali Rıza Doğan'a destek vermek amacıyla New York Başkonsolosu Mehmet Samsar da yardımcılarıyla birlikte lokantaya geldi. Başkonsolos Samsar, Haiti'de yaşanan korkunç depremin ardından Türkiye'den ve ABD'deki Türk toplumundan Haiti'ye yardım kampanyaları düzenlendiğini belirterek, geçen günlerde de New York merkezli Türk-Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TACCI) gala gecesinde elde edilen gelirin bir kısmının Haiti'ye gönderildiğini anımsattı.

Samsar ''ABD'deki Türk topluluğu hem Türkiye'yi ilgilendiren konularda, hem de dünyayı ilgilendiren önemli hususlarda duyarlılık gösteriyor. New York'taki birçok işadamımız bunu yaptı, bugün de Ali Baba restoranının sahibi Ali Rıza Doğan gelirinin yarısını Haiti'ye göndereceğini söyledi. Güzel bir davranış. Biz de buna katkıda bulunmak üzere, sembolik de olsa restorana geldik. Amacımız buradaki toplumumuzun sadece Türkiye'yi ilgilendiren konularda değil, dünyadaki önemli olaylara karşı da yardım elini uzatmasını desteklemektir'' dedi.
 


BM: Hapishanelerden kaçan çete liderleri ile tacirler insan haklarını tehdit ediyor

Depremin yerle bir ettiği Haiti'de hapishanelerden kaçan çete liderleri ve çocuk tacirlerinin ülkede insan haklarını ciddi biçimde tehdit ettiği bildirildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, Haiti'deki durumla ilgili Cenevre'de olağanüstü toplanan BM konseyinde yaptığı açıklamada, hapishanelerden kaçan, aralarında çete liderlerinin de bulunduğu suçluların silah elde edebileceklerine ve şiddete başvurabileceklerine ilişkin endişesini dile getirdi.

Pillay, geçmişten ders alarak, genellikle felaketlerin ardından yapılan bu insan hakları ihlallerinin önüne geçmek ve bunları ortadan kaldırmak gerektiğini vurguladı.

Haiti'deki insan haklarından sorumlu bağımsız BM uzmanı Michel Forst da "çete liderlerinin bir bölümünün artık sokaklarda olduğuna, polis ve adaletin ise deprem felaketinden çok fazla etkilendiğine" dikkati çekti.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yetkililerinden Dermot Carty ise Haiti'deki mevcut durumun çocuk tacirlerine zemin hazırladığını belirterek, konuyla ilgili soruşturmaların başlatıldığını söyledi.

İnsan hakları Konseyinin olağanüstü oturumu Haiti'de yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Oturum üye 47 ülkeden 37'sinin talebi üzerine yapılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler