16. Altın Koza Film Festivalı başlıyor

"16. Altın Koza Film Festivali" yarın gerçekleştirilecek açılış töreni ile perdelerini açıyor. 11 sinema salonunda gösterime girecek 212 filmin yanı sıra ulusal ve uluslararası film yarışmaları, gösterim bölümü ve diğer etkinlikleriyle festival, 14 Haziran'a kadar devam edecek.

Yayınlanma: 08.06.2009 - 06:18
Abone Ol google-news

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl 40. yaşını kutlayacak Altın Koza Film Festivali, 16. kez sinemaseverlere 'merhaba' diyor.

14 Haziran'a kadar devam edecek olan festival kapsamında Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Öğrenci Filmleri Yarışması yapılacak. Festivalin Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nın jüri başkanlığını dünyaca ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan üstleniyor.


212 film, 11 sinema salonunda 395 seansta gösterime sunulucak

Festivalin 'Gösterim Bölümü', sinema meraklılarına zengin bir seçenek sunuyor. 'Dünya Sineması' bölümünde, dünyanın çeşitli ülkelerinden ödüllü filmler seyirci karşısına çıkacak.

'Akdenizli Bir Usta: Ettore Scola' bölümünde, ünlü yönetmenin filmleri izleyiciyle buluşacak. 'Bir Ülke İran: Hayat Gibi' bölümü ise son yıllarda uluslararası festivallerde çeşitli ödüller alan İran yeni dalga sinemasının temsilcilerinin yapıtlarını içeriyor.

'Retrospektif: Nuri Bilge Ceylan' bölümünde, ünlü yönetmenin tüm filmleri seyircilerle yeniden buluşacak. Festival boyunca Cinebonus, Ariplex ve Metropol Sinemaları ile Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu, Adana Kültür Sanat Merkezi (Tarihi Kız Lisesi Binası) ve Ortopedia Hastanesi Sinema Salonu olmak üzere toplam 11 sinema salonunda 212 film, 395 seansta gösterime sunulacak.

Festivalin Açılış Töreni ise, 9 Haziran Salı günü Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapılacak. Saat 20.00'de başlayacak açılış töreninin sunuculuğunu Şebnem Dönmez yapacak. Gecede Kerem Görsev ve Elif Çağlar Muslu mini bir konser verecek.

Festival'in açılış filmi Treeless Mountain / Ağaçsız Dağ olacak. So Yong Kim'in Güney Kore yapımı filmi, Berlin Film Festivali'nde Kiliseler Birliği Jüri Ödülü, Dubai Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü, Pusan Film Festivali'nde Netpac Ödülü ve Tokyo Film Festivali'nde Filmex Jüri Özel Ödülü'nü aldı. Filmin yönetmeni So Yong Kim ile yetenekli çocuk oyuncular Hee Yeon Kim ve Song Hee Him festivalin açılış törenine katılmak için Adana'ya gelecekler.


Ustalara onur ödülü

Festivalde Türk Sineması'na yön veren en önemli yönetmenlerden Ömer Lütfi Akad, Yeşilçam'ın unutulmaz oyuncularından Filiz Akın ve Yusuf Sezgin ile yaptığı film müzikleriyle Türk Sineması'na katkı sağlayan Cahit Berkay bu yılki onur ödüllerinin sahibi olacak. Onur Ödülleri 11 Haziran Perşembe günü yapılacak Festival Balosu'yla sunulacak. Park Zirve'de yapılacak törenin sunuculuğunu Ayşenur Yazıcı yapıyor. Gecede, törenin ardından Yeni Türkü sahne alacak.


Öğrenciler festival filmleriyle buluşuyor

"16. Altın Koza Film Festivali", 'Okullar Sinemada - Sinema Okullarda' projesiyle bu yıl 170 okula ulaşacak. Festival kapsamında her yıl gerçekleştirilen etkinlikle, öğrenciler için oluşturulan özel bir seçki film izleme imkanı olan okullara götürülüyor. Film izleme imkanı olmayan okullar ise, Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüslerle sinema salonlarına taşınacak.
Festivalde, '12 Haziran Dünya Çalışan Çocuklar Günü'nde de yine özel bir etkinlik gerçekleştiriliyor. Bugüne özel olarak 600 çalışan çocuk festivalin devam ettiği salonlara götürülerek, film izlemeleri sağlanacak.

Adana Ortopedia Hastanesi'nde kurulan özel bir sinema salonu ise engellilerin film izleyebilmelerine imkan sunacak. Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi tarafından görme engelliler için sesli betimleme yoluyla hazırlanan 'Beyaz Melek', işitme engelliler için ise 'Sarı Köpeğin Yuvası' filmleri gösterime sunulacak. Ortopedia Salonu'nda bedensel engelliler için de filmler gösterilecek. Yine festival kapsamında Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde kurulan yazlık sinemayla, burada tedavi gören yurttaşlar için her gün saat 20.00'de film gösterimleri yapılacak.
 

Sinema dayanışma gecesi

"16. Altın Koza Film Festivali"nde, film gösterimleri ve yarışma bölümlerinin dışında gerçekleştirilecek etkinlikler, şehri karnaval havasına sokacak. 10 Haziran Çarşamba günü gerçekleştirilecek geleneksel Sevgi Korteji'nde festival nedeniyle Adana'da bulunan sinema sanatçıları ve kent protokolü şehri bir baştan bir başa katederek halkı selamlayacaklar.

Gündüz sokaklara taşan bu coşku akşam Sinema Dayanışma Gecesi'nde devam edecek. Sinema sanatçıları bu sefer halkı Mimar Sinan Amfi Tiyatro'dan selamlayacak. Ardından ise, Türk pop müziğinin son yıllardaki iddialı ismi Ferhat Göçer sahne alarak, en güzel şarkılarını Festivale katılanlar için söyleyecek. Etkinlik, ücretsiz gerçekleştirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler