17 milyon öğrenci trafiğe çıkacak
Yeni eğitim-öğretim yılı, 66 aylık minik öğrencilerin pek çok tartışmayı da beraberinde getiren uyum haftasını tamamlamasıyla birlikte yarın başlayacak.
Ders zilinin çalmasıyla birlikte yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 700 bin öğretmen trafiğe çıkacak. Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG), milyonlarca öğrencinin güvenli bir şekilde yolculuk yapması için taşıtların içinde bulunan metal aksamların yumuşak malzemeyle kaplanması gerektiğini bildirdi.
KTYG, yaklaşık 3 ay süren yaz tatilinin ardından sabah ve akşam saatlerinde trafikte olacak öğretmen ve öğrencilerin okula güvenli bir şekilde gidip gelmeleri için dikkat edilmesi gereken konuları sıraladı.
• Servis araçlarımızda kapasitenin üstünde öğrenci taşınmasına izin verilmemeli. • Okul taşıtının arkalarında bulunan dur lambası, öğrenciler inip binerken mutlaka sürücü tarafından yakılmalı. • Taşıt içindeki metal aksam yumuşak malzeme ile kaplanmalı ve öğrencilerin kolay ulaşabileceği camlar olmalı. Öğrencilere her koltukta bulunması gereken emniyet kemerleri mutlaka taktırılmalı. • Okul taşıtlarının denetiminde okul aile birlikleri, trafik zabıtası, meslek odaları ve okul idareleri ile işbirliği sağlanmalı. •Araç sürücüsünün en az –E-sınıfı sürücü belgesi, Mesleki Yeterlilik Belgesi (SRC 1-2) ve psikoteknik muayene belgesi bulunmalı.
Geç kalma kaza riskini artırır
KTGY Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Güleç, “Bu öğretim yılında sisteme dahil olan minik birinci sınıf çocuklarımızı ve onların üzerine titreyen anne ve babaların heyecanlarını da katarsak bu yılın trafikteki ayrıcalığı daha iyi anlaşılacaktır” dedi. Güleç, velilerin çocuklarını geciktirmeden servis aracına bindirmesi gerektiğini belirterek “Aksi halde her çocuk için birer dakikalık gecikmeler birikerek 10-15 dakikaya ulaşıyor. Kaybedilen zaman servis sürücüsünü hız yapmaya zorlayacağı için bu da kaza riskini artırıyor” dedi. Okul servis araçlarının bir yere yetişmek amacıyla hız yapmaması gerektiğini vurgulayan Güleç, trafikte okul servis aracıyla karşılaşan diğer araçların mutlaka hızlarını azaltması gerektiğini ifade etti. Okul servis araçlarının sürücü ve personelinin öğrencilere anne-baba şefkati ile yaklaşması gerektiğini kaydeden Güleç, “Okul servislerinde personel sigara içmemeli, konuşmalarına dikkat etmeli ve özellikle seyir halinde iken müzik çalınmamalı” dedi. Güleç, özel araçlarla çocuklarını okula götürecek velilere de “Ön koltukta çocuklar oturmamalı ve araç içindeki herkesin emniyet kemerleri mutlaka takmaları gerekir” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt