18 engelli sinemacının ilk filmleri
Bahçeşehir Üniversitesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) iş birliğinde yürütülen projeye katılan engelliler, kendi filmlerini çekti.
12'si işitme, 6'sı bedensel ve hafif mental olmak üzere 18 engelli, senaryo eğitimi, öykü yazımı, kamera çekimi ve film yapımı gibi konularda eğitim gördü.
Yedikule Özürlüler Merkezi ''Sinema Atölyesi'' kurucusu Murat Uçtu, bedensel engelin engel olmadığını belirterek, projenin amacını şöyle açıkladı:
''Projemizin amacı, engellilerin sinema sanatında yer almasıydı. Proje, Türkiye'de bu konuda yapılan çalışmalarda bir ilk. Çalışmalar, Mayıs ayında başladı ve Ağustos ayında sona erdi. Engelliler, Mayıs ayında başlayan teorik eğitimler ve bunun sonrasında senaryo yazma eğitimleri aldı. Engelliler burada kendi hikayelerini yazdılar, oynadılar ve çektiler. Senaryolar hocalar tarafından seçildi ve filmler çekildi.''
Uçtu, engellilerin haftanın 2 günü ders görerek, 7 ay bu şekilde eğitim alındıklarını ve film çekimlerinin yaklaşık bir ay sürdüğünü belirtti.
İmkan verildiği sürece engellilerin önlerinde hiçbir engel olmadığını ifade eden Uçtu, ulaşamadıkları engellileri sosyal hayata katabilmek için bu tür projeleri yaptıklarını kaydetti.
30 kişinin projeye başvurduğunu belirten Uçtu, 18 kişilik bir grup seçildiğini ve eğitim verildiğini, çalışma sonucu ''Sevme Sanatı'', ''Senin İçin'' ve ''Önyargı'' isimli kısa metrajlı filmlerin çekildiğini vurguladı.
Öğretim görevlileri ve yüksek lisans öğrencilerinin de destek verdiği çekimlerde iyi bir sonuca ulaşıldığını ifade eden Uçtu, bu filmlerin devamının geleceğini ve bu 3 filmle kısa metrajlı film yarışmasına katılacaklarını, bundan sonraki çalışmaların ise uzun metrajlı olduğunu bildirdi.
Engellilerin bu gibi projelerde yer alması ve kendi hikayelerini bireylere aktararak bilinçlendirme çalışmalarını önemsediklerini belirten Uçtu, film gösterimlerinin kültür merkezleri ve üniversite bünyesinde olacağını söyledi.
Çekilen 3 filmden biri olan ''Önyargı''nın senaryo yazarı Fatih Coşkunsu (25) da ''Engelim doğuştan değil. 3,5 yaşındayken havale geçirdim ve ortopedik engelliyim. 4 yıl engelliler okulunda eğitim aldım. Filmimde, özüründen dolayı düzgün yürüyemeyen engellinin sarhoş sanılıp bir grup tarafından rahatsız edilmesi üzerinde durdum. Filmim kendi başımdan geçen bir olay. Hocamla görüştüm ve senaryomu hazırladım'' dedi.
İşitme engelli Samet Demirtaş da ''Senin İçin'' filminin yönetmenliğini yaptı. Boğaziçi Üniversitesinde öğretici eğitimi alıp çeşitli meslek gruplarına işaret dili eğitimi veren Demirtaş, çekim öncesi ve çekimin tüm aşamalarını bildiğini belirtti.
Hafif zihinsel engelli olan Gökçe Tokgöz'ün ''Sevme sanatı'' adlı filmin senaryosunun hayali bir olay olduğu öğrenildi. Tren garında geçen filmde, iki sevgilinin ayrılıp tekrar barışması anlatıyor.
Engelli sinemacıların ilk filmlerinin galası, bu akşam Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Colani’nin arabası
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu