"1977'den daha güçlü bir 1 Mayıs'ı hayata geçirmek istiyoruz''

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, ''Bizler 1 Mayıs'ta 1977'deki ölen insanlarımızın ve daha sonraki 1 Mayıs'larda ölen insanlarımızın faillerinin yakalanması asçısından 1977'den daha güçlü bir 1 Mayıs'ı hayata geçirmek istiyoruz'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.04.2012 - 12:43

DİSK Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, 1 Mayıs kutlamaları için İstanbul'da bulunan Küresel Sendika Federasyonları'nın temsilcileri, 1 Mayıs hazırlıklarını ve Türkiye'de işçi haklarına ilişkin görüşlerini anlattı.

Toplantıya, Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu'ndan Kristyne Peter, Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'ndan Mac Urata, Uluslararası Gıda, Tarım ve Turizm İşçileri Sendikası'ndan Burcu Ayan, Alman Sendikalar Birliği'nden İsmail Demirdöğen ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu katıldı.

Toplantıda konuşan DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, 1 Mayıs'ta taleplerini güçlü bir şekilde dile getirmek istediklerini ifade etti.

Sendikal yasalarla ilgili yasal düzenlemelerin, karşı çıktıkları halde 12 Eylül Anayasası'nı arattığı savunan Serdaroğlu, iş sağlığı, iş güvenliği konusunda yaşanan acı olayların devam etmemesi için bir düzenlemenin mutlaka yapılmasını istediklerini belirtti.

Serdaroğlu, ''ILO normlarını istiyoruz. Askeri çerçeve içerisinde Avrupa sosyal şartı kriterlerinin uygulanmasını istiyoruz. 1 Mayıs'ta dostlarımızla birlikte gönülleri bizimle olanlarla birlikte haksızlıklara karşı mücadele günümüzü gerçekleştireceğiz. Bizler 1 Mayıs'ta 1977'deki ölen insanlarımızın ve daha sonraki 1 Mayıs'larda ölen insanlarımızın faillerinin yakalanması asçısından, 1977'den daha güçlü bir 1 Mayıs'ı hayata geçirmek istiyoruz'' diye konuştu.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun 1 Mayıs'a ilişkin ifadelerini değerlendiren Serdaroğlu, şunları kaydetti:

''Kendisiyle yaptığımız görüşmede nasıl bir organizasyon içinde olunması gerektiğini, hassasiyetlerin mutlaka ortaklaştırılması gerektiğini biz kendilerine de ifade ettik. Orada elbette hoş olmayan görüntüler olmasını istemiyoruz. Ama şunu iddialı söylüyoruz, Türkiye'de 1 Mayıs'larla veya toplumsal olaylarla ilgili provokatif davranışların içerisinde tamamen devlet vardır. Devletin olmadığı hiçbir yerde provokasyon olmaz, olay da olmaz, biz 2 senedir bunu kanıtladık. 2 senedir biz devletin müdahale etmediği bir 1 Mayıs'ın nasıl kutlanması gerektiğini dosta düşmana gösterdik. Bu dönemde alandaki anıtla ilgili bir takım rahatsızlıkların olduğunu söylediler. Biz, gereken uyarıları arkadaşlara yapıyoruz. Toplumun kutsal değerleri elbette bizim de hassasiyetlerimiz içerisindedir, onlara dikkat ettirmeye çalışıyoruz. Bu dönemde yaşanmış o küçük olumsuzlukların yaşanmamasına çaba sarf edeceğiz. Ama Taksim Meydanı birilerinin icazetiyle alınmadı, birilerinin icazetiyle de elinden alınamaz, bunu da herkesin bilmesi gerekiyor.''

''Tüm işçilerin hakları için mücadele ediyoruz''

Toplantıda Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu adına konuşan Kristyne Peter de, dünya genelindeki işçilerin Taksim Meydanı'nda kutlanan 1 Mayıs'tan haberdar olduklarını aktararak, tüm dünyada yarın işçilerin meydanlarda olacağını söyledi.

Yarın işçilerin sendikaya üye olma özgürlüğü, adil ücret hakkı ve güvenli bir iş yerinde çalışma şartlarının sağlanması için meydanlarda olacaklarını belirten Peter, ''Türkiye'de ise dinamik ve gelişmiş bir ekonomisi olan Avrupa Birliği'ne aday olan bu ülkede insan hakları ve sendikal haklar konusunda bir kriz olduğunu söyleyebiliriz'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler