2. el santral patladı: 'Planlanan nükleer santrallerde olsa, sonuç ne olurdu?'

Avusturya’da 15 yıl çalıştıktan sonra çevrecilerin tüm itirazlarına karşın Çanakkale’nin Çan ilçesine kurulan termik santralde dün patlama meydana geldi. 6 işçi yaralandı.

Yayınlanma: 18.09.2018 - 21:07
Abone Ol google-news

Bölge sakinlerinin tüm itirazlarına karşın birkaç ay önce devreye alınan Çanakkale’nin Çan ilçesinde bulunan Çan-2 Termik Santrali’nde dün kömürlerin depolandığı bölümde çıkan yangınla birlikte patlama meydana geldi. 6 işçi yaralandı.

Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ODAŞ Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen 330 Megavat kurulu güce sahip termik santralde meydana gelen patlamanın kömür depolanan bölümde kömürlerin tutuşmasıyla çıkan yangınla birlikte gaz sıkışması nedeniyle yaşandığı belirtiliyor. Patlamanın ardından bölgeye AFAD, UMKE, 112 Acil, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. 

Alevlere müdahale eden ekipler, yangını kontrol altına alarak söndürdü. Yangına müdahale sırasında gazdan etkilenen 6 işçi ise hastaneye kaldırıldı.

ÇED raporu verildi

Bölge sakinleri santral projesine 2015 yılında “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verildiği günden beri mücadele ediyor. Hatta İda Dayanışması Derneği, Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği ile TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanlığı bu kararın ve santral projesinin iptali istemiyle dava açtı. Mahkeme tarafından reddedilen dava temyiz aşamasında ancak yargı süreci bitmeden santral tüm itirazlara karşın çalıştırılmaya başlanmış.

Gazetemize konuşan bölge sakini ve İda Dayanışması Derneği avukatı Ali Furkan Oğuz “Santralin Avusturya’dan sökülerek kurulacağını, Avusturya’da 15 yıl çalışmış, Avusturya’nın artık istemediği, eski, kullanılmış 2. el bir santral yani hurda bir santral olduğunu dile getirmiştik. Şirket daha önce Çanakkale İl Genel Meclisi’ne yaptığı savunmada da; santralin 2. el olduğunu kabul etmiş, rehabilite edeceğini de belirtmiştir. Ancak ÇED raporlarındaki taahhütler gibi rehabilite taahhüdünün de bugün acı sonucunu yaşıyoruz. Çan’da halihazırda Çan Termik Santrali’nin çalışmaya devam ettiğini ve gerek bölge insanı sağlığını gerek bölge doğasını birebir tehdit ettiğini, ikinci bir santralin bu etkileri daha da büyüteceğini, Çanakkale genelinde planlanan onlarca santral ile birlikte tüm Çanakkale halkının sağlığını ve de yaşam kaynağı Kaz Dağları’na yönelik tehditlerin artacağını defalarca söyledik. Telafisi imkansız zararların oluştuğunu görmenin ve haklı çıkmanın ne yazık ki üzüntüsünü yaşıyoruz. Akıllara gelen bir diğer soru da bu patlama Akkuyu, Sinop ya da Trakya’da planlanan nükleer santrallerde yaşansa idi, sonuç ne olurdu sorusu” ifadelerini kullandı.

CHP Çan İlçe Başkanı Ümran Aydın, santralin faaliyete geçtiğinden beri birçok sorun çıkardığını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler