2. KCK'de gergin duruşma

2. KCK duruşmasında mahkeme başkanı ile avukatlar arasında sert tartışmalar yaşandı.

Yayınlanma: 17.07.2012 - 09:20
Abone Ol google-news

PKK'nin şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında çoğunluğu avukatlardan oluşan 37'si tutuklu 50 sanık hakkında açılan davanın 2. duruşması başladı.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Mehmet Nuri Deniz, avukat Doğan Erbaş ve kapatılan DEP'in eski milletvekili Mahmut Alınak'ın da aralarında bulunduğu 37 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

Tutuklu sanıklar salona alındıktan sonra avukatlar, basın mensupları ve izleyiciler de içeri alındı. Duruşma salonuna çok sayıda avukatın girmek istemesi üzerine zaman zaman görevlilerle avukatlar arasında tartışma yaşandı.

Duruşma başladığı sırada sanık avukatlarından birinin cep telefonuyla fotoğraf çekmesi üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci, avukatın cep telefonunun tutanak ile teslim alınması için görevlilere talimat verdi.

Başkan Ekinci, herkesin kurallara uymak zorunda olduğunu hatırlatarak, ''Fotoğraf çekilmesine izin verilmeyecektir. Ayrıca söz vermeden kimse konuşmasın'' dedi.
 

Mahkeme Başkanı cübbesini çıkarttı

Duruşmada bazı avukatların söz almak istemesi ancak mahkeme başkanının söz vermemesi  üzerine sert tartışmalar yaşandı. Mahkeme başkanı Mehmet Ekinci, "Söz vermiyorum. Duruşmayı nasıl yapacağız" dedi. Avukatlar ise, "Söz vermek zorundasınız. Bu kararınıza (söz vermeme) itiraz ediyoruz" diye konuştu.

Davada, iddianamenin okunması talebinin olmadığını belirten mahkeme başkanı, iddianamenin özetini okundu. İddianamenin okunması esnasında da tartışma çıktı.

Salonda tepkilerin dinmemesi üzerine mahkeme başkanı cübbesini çıkarttı ve duruşmaya verdi.

 

"Kürtçe dilinde bir şeyler söyledi ve anlaşılmadı..."

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu sanık Mustafa Eraslan'ın Kürtçe savunma yapması üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci, ''Sanık Kürtçe dilinde bir şeyler söyledi ve anlaşılmadı'' diye tutanağa yazdırınca salonda tartışmalar yaşandı.

Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Sebahattin Korkmaz, sözlerine bir ayetin önce Arapça'sını, sonra da Türkçe'sini okuyarak başladı. Ayetin mealini okuyan Korkmaz, ''(Sizin farklı dillerde, ırklarda, renklerde olmanız, benim azametimin göstergesidir. Ben sizi farklı yarattım ki birbirinizi tanıyın). Allah, bin 500 sene önce bunu bildirmiş. Ana dilde savunma talebini reddetmeniz Kürtçe'yi yok saymaktır'' dedi.

Bunun üzerine Başkan Ekinci, ''Mahkemeler tabii ki Türk milleti adına karar verir. Türk milleti içinde Kürt de, Çerkez de vardır. Eleştirilerinizde haklı yönleriniz vardır. Kanunları değiştirmek bizim elimizde değil. Kanuni düzenlemeler de açıktır'' diye konuştu.

Avukatların ana dilde savunma taleplerine ilişkin mahkeme heyeti duruşmaya tekrar ara verdi.

Verilen aranın ardından Başkan Ekinci, ana dilde savunma taleplerinin daha önce reddediliğine, bu nedenle yeniden karar vermeye yer olmadığına hükmetti.

Sanık Mahmut Alınak

Duruşmada söz isteyen tutuklu sanık Mahmut Alınak, mahkemenin Kürtçe savunma talebini reddetmesi nedeniyle savunma yapmayacağını söyledi.

Alınak, ''Önümüze konulan dava 'sözde kardeşlik' davasıdır. Türkiye'de söz tırpanlanıyor. Hakkımdaki suçlama kurbağaları bile kahkahaya boğar. Bu suçlamalara cevap verdiğimde, iddianame değil bir iftiranameyi hukuki bir belge olarak kabul etmiş olurum'' dedi.

Tutuklu sanık Veysel Vesek de hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirterek, tahliyesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Ekinci'nin, sanık Vesek'e ''Yasa dışı toplantıya katıldınız mı?'' diye sorması üzerine sanık avukatı soruya itiraz etti. Sanık Vesek, ''Sayın başkan, siz hiç toplantı yapıyor musunuz?'' diye sorunca Başkan Ekinci, ''Soruları burada ben sorarım'' diyerek tepki gösterdi.

Ekinci'nin, ''Örgütte herhangi bir talimat illetiniz mi?'' sorusuna karşılık Vesek, ''Benim herhangi bir örgütsel talimatım olmadı'' dedi.

Sanık avukatları, mahkeme başkanının sanıklara soru sormasına itiraz etti. Bunun üzerine Başkan Ekinci, ''Savcı iddianameye koymuş, biz de soruyoruz. Ayrıca böyle her sorduğumuz soruya itiraz olursa yargılamada bir ilerleme kaydedemeyiz'' diye konuştu.

Tartışmaların devam etmesi üzerine Başkan Ekinci, duruşmayı yarına erteledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler