2. Ulusal katı atık yönetimi kongresi
Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi (KAKAD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Topkaya, 4 kişilik bir ailenin yıllık 60 lira civarında atık parası ödediğini, bu durumda sorunun çözülmesini beklemenin güç olduğunu bildirdi.
Topkaya, KAKAD ve Mersin Üniversitesi (MEÜ) iş birliğinde Çiftlikköy Yerleşkesinde düzenlenen ''2. Ulusal Katı Atık Yönetimi Kongresi''nin açılışındaki konuşmasında, kongre sayesinde üniversitelerdeki araştırmaları uygulayıcılarla buluşturarak, fikir alışverişinin sağlandığını söyledi. Uzun yıllardır çöplerin bertaraf edilmesiyle ilgili çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Topkaya, insan sağlığına doğrudan veya dolaylı olarak etkisi olan atıkların profesyonelce yönetilmesi gerektiğini belirtti. Ancak Türkiye'nin bu konuda yeterli gelişmişliği yakalayamadığına dikkati çeken Topkaya, ''Katı atıkların yönetimi çok yüksek maliyet gerektiren bir iş. O nedenle bu işin hangi bütçeden karşılanması gerektiği büyük bir tartışma konusu. Ama günümüz koşullarında nasıl karşılanacağı da yerel yönetimlere bırakılarak belirlenmiş durumda'' dedi.
Günlük her bireyin ortalama 1 kilo 250 gram atık ürettiğini, bunun da yıllık 500 kilograma tekabül ettiğine dikkati çeken Topkaya, şöyle konuştu:
''Katı atığın bertaraf edilmesi noktasında halkın ödediği para belli. Tüketiciler evlerinde kullandıkları her ton su başına 18 kuruş atık parası ödüyor. 4 kişilik bir ailenin aylık 30 ton su kullandığını düşündüğümüzde 5 TL gibi bir ödeme yaptığı ortaya çıkıyor. Buradan hareketle 4 kişilik bir ailenin yılda verdiği 60 TL ile atık sorununun çözümlenmesini beklemek güç. Bu açıdan baktığımız zaman herkesin cebinden biraz daha fedakarlık yapması kaçınılmaz olur.''
Katı atık sorunu öncelikler arasında yer almalı
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da, insan sağlığına doğrudan etkisi olan katı atık sorununun öncelikler arasında yer alması gerektiğini belirterek, ''Ama bu sorunun çözümü öyle kolay bir şey değil. Çünkü çok büyük bir maliyet gerektiren bir iş'' dedi.
Yasal alt yapı oluşturulmuş olsa bile, bireysel olarak herkesin konuya daha duyarlı davranmasını isteyen Güzeloğlu, okul öncesindeki çocuklardan başlamak üzere katı atıkla mücadele konusunda bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık verilmesini önerdi.
MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Emektaş ise ekonominin gelişmesine paralel olarak şehirleşmenin kontrol edilemez hale geldiğini, çevre sorunlarının da çeşitli başlıklar altında tartışılmaya başladığını kaydetti. Organizasyon Komitesi Başkanı Doç. Dr. Nurcan Köleli de, 20 Ekim Çarşamba gününe kadar sürecek kongre kapsamında bine yakın sunumun gerçekleştirileceğini söyledi. Kongrenin gerçekleştirilmesinde katkı sağlayan kişi ve kuruluşlara, katkılarından dolayı 7 fidan dikildiğine dair belge takdim edildi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'