200 bin ölümden sonra gelen barış

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, 50 yıllık iç savaştan sonra ayrılıkçı FARC örgütü lideri Rodrigo Londono ile barış yapmak için el sıkıştı.

200 bin ölümden sonra gelen barış
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.09.2015 - 21:22

Kolombiya barış görüşmelerinde en önemli viraj dönüldü. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) lideri Rodrigo Londono (namı diğer Timoçenko), üç yıldır devam eden müzakerelerde ilk kez yüz yüze görüştü. Müzakerelere ev sahipliği yapan Havana’da Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun arabuluculuğunda el sıkışan Santos ile Timoçenko, nihai barış anlaşmasını 6 ayda imzalayacaklarını, imzadan itibaren 60 günde FARC’ın silah bırakacağını duyurdu. Bu ve önceki anlaşmalar nihai anlaşma imzalandığında geçerli olacak, yürürlüğe girmesi için de referandumda onaylanması gerekecek.

‘Başaracağız’

Kolombiya lideri “Başarısızlığa uğramayacağız! Barış için şans işte bu! 23 Mart 2016’da Amerika kıtasındaki en uzun süreli çatışmayı bitirmiş olacağız” derken, Timoçenko da “Barışa ulaşma çabalarına katılın” diye tweet’ledi. Ağustos 2012’den beri süren müzakerelerin önceki turlarında kırsal kesimlerde ekonomik ve sosyal dönüşüm yapılıp yoksul çiftçilere toprak verilmesine ilişkin toprak reformu, eski FARC üyelerinin siyasete katılımı, FARC’ın gelir kaynaklarından biri olan uyuşturucu kaçakçılığının sonlandırılması , hakikat komisyonu oluşturulması konularında anlaşılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry gelişmeleri “Tarihi ilerleme. Kolombiya için barış hiç olmadığı kadar yakın” diye kutladı. İçsavaşta varılan noktaya bazı kurbanlar ise “FARC’ın yanına kar kalacak” tepkisini gösterdi. Uribe “Yakın olan barış değil, FARC ve Venezüela’nın zorbalığına teslim olmamız” diye tweet’ledi.

Latin Amerika’nın en uzun ömürlü solcu gerilla örgütü olan, 1964’de topraksızların ve yoksul çiftçilerin haklarını savunmak için kurulan, zamanla devlet içinde devlet haline gelen, uyuşturucu kaçakçılığı ve rehin almalar sebebiyle tepki toplayan FARC’la düzensiz ordu boyutuna ulaşıp düzenli orduya ağır darbeler indirmeye başladığı 1980’lerden itibaren pek çok barış girişiminde bulunuldu. Ancak başarı elde edilemedi.

2010’da başkan seçilen Santos silahlı gücünü büyük oranda yitirmiş FARC’la barış umutlarını yeşertirken, arada alevlenen çatışmalar Küba ve Venezüela’nın arabuluculuğu, ilk Papa ve Obama yönetiminin desteğiyle aşıldı. Son dönemde FARC’ın ateşkesine Santos “Bize saldırılmadıkça, saldırmama, liderlere suikast düzenlememe” sözüyle yanıt vermişti.

Asker de mahkemede hesap verecek

* Savaşta işlenen suçların yargılanması için özel mahkemeler kurulacak. Mahkemelerin hükümet güçleri dahil tüm taraflar üzerinde yetkisi olacak.

* Mahkemelerin amacı kurbanlara tazminat ödemek, failleri cezalandırmak ve iç savaşa dair gerçekleri ortaya çıkarmak olacak.

* Af kısmen var. Hükümet siyasi suçlar için af çıkaracak. İnsanlığa karşı suç, savaş suçu, soykırım ve diğer vahim ihlaller af dışında kalacak.

* Gerilladan suçlarını kabul edenler 5-8 yıl gözetim koşullarında kalacak. Geç itiraf edenler aynı cezayı normal hapis koşullarında tamamlayacak. Suçlarını kabul etmeyenler ise 20 yıla kadar hapse çarptırılacak. Yalnızca silah bırakan savaşçılar özel mahkemelerden faydalanabilecek.

* Suçların bedelinin toplum için çalışarak ödenmesi hedefleniyor. Çatışma bölgeleri mayınlardan temizlenecek, FARC kontrolündeki bölgelerde koka yerine alternatif ürünler ekilecek ve çatışmanın tarafları bu çalışmalara katılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler