"2010 Türkiye'de Japon yılı"

Bursa'da, ''2010 Türkiye'de Japon Yılı'' projesi kapsamında düzenlenen ''Matsuri 2010'' etkinlikleri çerçevesinde, ''İlk Türk-Japon Sanayi Ortaklığı Sergisi'' törenle açıldı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.09.2010 - 08:13

Bursa Kent Müzesi'ndeki serginin açılışını, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Katsuyoshi Hayashi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ yaptı.

Vali Harput, Türkiye ve Japonya'nın dünyada huzur ve barışın olmasına en büyük katkıyı verecek ülkeler arasında yer aldığını belirterek, etkinliklerin, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine katkı sağlaması dileğinde bulundu.

Başkonsolos Hayashi ise ''2010 Türkiye'de Japon Yılı'' projesi çerçevesinde yıl boyunca Türkiye'nin çeşitli kentlerinde yaklaşık 150 etkinlik düzenleneceğine değinerek, bu tür faaliyetlerin iki ülke insanının yakınlaşmasına katkı koyacağını ifade etti.

Sergide, Saffetbeyzade Mehmet Memduh Bey ve Kont Otani Kozui tarafından 1929 yılında Bursa'da kurulan ama ekonomik kriz nedeniyle 1933 yılında faaliyeti duran ''Türk-Japon Dokuma Fabrikası''nın konu edildiğine işaret eden Hayashi, ''Bu tarihte başlayan iki ülke arasındaki sanayi ortaklıklarının artmasını, bu etkinlikle iki ülke halkının yüreklerinin birleşmesini diliyoruz'' dedi.

Sergide, fabrikada kullanılmış araçlar, Japonya'dan gelen hediyeler, üretilen kumaş ve elbiseler yer alıyor. Öte yandan, ''Matsuri 2010'' çerçevesinde, Orhangazi Parkı'nda da geleneksel Japon awa dans gösterisi yapıldı.

Bir japon geleneği: Matsuri

Japonya'da ''kutlama, festival'' anlamına gelen ''Matsuri'' sözcüğü, Japon toplumunda geleneksel festivaller için kullanılıyor. Genellikle hasadın sona erdiği tarihlerde yapılan bu festivaller, zamanla çağdaş bir nitelik kazanmışsa da özgün halinin korunmasına özen gösteriliyor.

Her cemaatin kendince hazırlandığı festivalde şarkılar söyleniyor, rengarenk kostümlerle geleneksel danslar yapılıyor, ışıl ışıl fener alayları düzenleniyor, ''Yamahoko'' adı verilen arabalar süsleniyor.Japon toplumunu birbirine bağlayan en önemli kültürel etkinliklerden olan ''Matsuri'' ve ''Yamahoko'' geleneği bir anlamda Türk toplumunun da aşina olduğu ''Hıdırellez'' veya ''Osmanlı padişah şenlikleri''ni çağrıştırıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler