2010 yılı bütçesi Genel Kurul'da

TBMM Genel Kurulunda, Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile 94 devlet üniversitesinin 2010 yılı bütçeleri kabul edildi.

2010 yılı bütçesi Genel Kurul'da
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.12.2009 - 12:03

Genel Kurul, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Bütçeler üzerindeki ilk sözü, MHP adına Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut aldı. Genel Kurul, bugün tek oturum gerçekleştirecek.

MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Bulut, AKP'nin, Milli Eğitim Bakanlığında kadrolaşmaya çalıştığını ileri sürdü.

TBMM Genel Kurulu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile 94 devlet üniversitesinin 2010 yılı bütçesi görüşülüyor.

Kurumların bütçesi üzerine MHP grubu adına söz alan Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, AKP'nin Milli Eğitim Bakanlığında kadrolaşmaya çalıştığını ileri sürdü. Bulut, taşradan bir öğretmenin, hiç eğitim almadan kurumda genel müdür yardımcılığına getirilebildiğini iddia etti.

Öğretmenlerin özlük haklarının halen iyileştirilmediğini ifade eden Bulut, okullarda çalışma barışının da sağlanamadığını söyledi. Okullarda temizlik, hijyen gibi önemli hizmetlerin de yeterince sunulamadığını belirten Bulut, okullara yıllardır hizmetli atanmadığını kaydetti.

Öğrencilere ücretsiz kitap dağıtımı konusuna da değinen Bulut, bu kitapların ödünç verilerek tasarruf sağlanabileceğini dile getirdi.

MHP Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil de YÖK'ün, gençlerin isteklerini, amaç ve hedeflerini anlamadığını, kurumda politik karmaşa yaşandığını söyledi.

Asil, kendi içine kapalı, verimsiz ve plansız çalışan üniversitelerin özerkliğinin de tehlike altında olduğunu kaydetti.

Rektör seçimi sistemini de eleştiren Asil, bu seçimlerin demokrasi ile ilgisinin olmadığını ifade etti. Asil, mevcut rektöre oy vermeyen ve bunu da çekinmeden söyleyebilen öğretim üyelerine ''adeta gökten ateş yağdırıldığını'' ifade etti. Beytullah Asil, üniversitelerde liyakat kriterinin, yerini 'yandaşlık' kriterine bıraktığını söyledi.

MHP Aydın Milletvekili Recep Taner ise eylem yapan TEKEL işçilerine polisin müdahalesini anımsattı. Taner, kendisinin de işçileri ziyaret ettiğini ve onlara yönelik konuşma yaptığı sırada bir emniyet müdür yardımcısının, ''Alanı boşaltın, aranızda provokatörler var'' dediğini belirterek, ''Benim konuşma yaptığım sırada bu ifade kullanılıyor. O zaman kimdir bu provokatör?'' Recep Taner, TEKEL işçilerine önce mağdur olmayacakları yönünde söz verildiğini ancak, daha sonra bu işçilerin kandırıldığını ileri sürdü.

MHP Mersin Milletvekili Akif Akkuş da üniversitelerle iş dünyasının entegre olamadığını söyledi. Akkuş, bu konuda sadece üniversitelerin değil, iş dünyası ve hükümetin de sorunları olduğunu kaydetti. Akkuş, üniversitelerde bilimsel çalışmaların daha kaliteli hale getirilmesi, dünya üniversiteleri ile yarışacak konuma taşınması gerektiğini ifade etti.


''Arka bahçe"

Üniversitelerde yaşanan sorunları anlatan Akkuş, ''AK Parti üniversiteleri arka bahçeleri haline getirmek istiyor'' dedi.

Akkuş, üniversite açılırken, üniversitenin kurulacağı bölgenin analizlerinin iyi yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

AKP Amasya Milletvekili Avni Ermedir ise AKP'nin, ilim, fen ve eğitimi rehber edinerek yoluna devam ettiğini söyledi.

Hükümetin, eğitimde kalitenin artırılması için yoğun çaba sarf ettiğini dile getiren Erdemir, bunun en belirgin göstergesinin de bütçede en fazla payın Milli Eğitim Bakanlığına ayrılması olduğunu anlattı.

Erdemir, eğitimde bilgisayarın yaygınlaştığını, Milli Eğitim Bakanlığında artık her türlü işlemin bilgisayar üzerinden yapılabilir hale geldiğini söyledi. Avni Erdemir, okul öncesi eğitim, özürlüler ve kız çocuklarının eğitimi konusunda da AKP iktidarının önemli başarılar sağladığını kaydetti.

AKP İstanbul Milletvekili Necat Birinci de Milli eğitim davasının, çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine çıkılmasında ana dava olduğunu ifade etti.

Kökleşmiş bir zihniyetin eseri olan müfredatı değiştirdiklerini anımsatan Birinci, önemli araştırmaların ardından ortaya çıkarılan yeni müfredatın, milli ve evrensel değerleri barındırdığını söyledi.

AKP Mersin Milletvekili Ömer İnan, iktidar ile muhalefetin birlikte bir YÖK Kanunu hazırlayabileceğini belirterek, ''Bu işi biz yapalım, liderlere bırakmayalım'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile 94 devlet üniversitesinin 2010 yılı bütçesi görüşülüyor.

Kurumların bütçesi üzerinde AKP grubu adına söz alan Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam, üniversitelerde yönetim kurullarına daha çok yetki verilmesinin bazı sorunları çözebileceğini ifade etti.

Son bir kaç yılda 63 yeni üniversite kurulduğunu, buna ilişkin eleştiriler olduğunu anımsatan Sağlam, ''Eğitim kurumu açılması ülkeye zarar vermez'' dedi.

AKP Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç, eğitimli genç nüfusun ülke açısından önemli bir rekabetçi unsur olduğunu kaydetti.

AKP Mersin Milletvekili Ömer İnan, öğrencilerin üniversite için bir yıl hazırlanarak tek imtihana tabi tutulmalarını eleştirdi. İnan, öğrencilerin sınav günü bir rahatsızlık yaşayabileceğini belirterek, ikinci bir sınav şansı tanınması için gerekli düzenlemenin yapılmasını istedi.

İnan, iktidar ile muhalefetin birlikte bir YÖK kanunu hazırlayabileceğini de belirterek, ''Bu işi biz yapalım, liderlere bırakmayalım'' dedi.

AKP Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, 21. yüzyılda ''akıl terinin alınterinin'' önüne geçtiğini dile getirerek, ''Türkiye'yi çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için insana, eğitime yatırım yapmak zorundayız'' diye konuştu.

AKP Kütahya Milletvekili Hüseyin Tuğcu, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Mevlana adına üniversite bulunması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de en az 200-250 üniversite olması gerektiğini belirten Tuğcu, ''En kısa zamanda bu rakama ulaşacağımızı düşünüyorum'' dedi.

''YÖK siyasetle iç içe"

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin ''Cumhuriyet tarihinin en güdük ve küçük bütçesi olduğunu'' savundu.

AKP iktidarı döneminde ''eğitimde nitelik düşüklüğü yaşandığını'' ileri süren Altay, ''Her yıl 30-40 bin öğrenci sıfır çekmektedir'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat, YÖK'ün siyasallaşmaktan kaçınarak, eğitime ve bilime odaklanması gerektiğini kaydetti.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın ''gerekirse hukuku dolanırız'' dedeğini ileri süren Arat, YÖK'ün konulara siyasal iktidar gibi bakmaması gerektiğini belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin yetersiz olduğunu savundu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, eğitime ayrılan bütçe ile yatırım yapılması ve eğitimin sorunlarının çözülmesinin mümkün olmadığını, atama bekleyen 250 bin öğretmene de bir umut ışığının görünmediğini söyledi. Koçal, ''YÖK'ün siyasetle iç içe olduğunu'' ileri sürdü.

Koçal'ın, ''Gazetelerden okuduğumuza göre Başbakan Rize gezisinde üşütmüştür. Umarız bu üşütme sadece fiziki üşütmedir. Bu anlamda kendisine sağlık diliyorum'' sözleri AKP'li milletvekillerinin tepkisine neden oldu.

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, bütçenin, üniversitelerin altyapı ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu ileri sürdü. Bazı üniversitelere ayrımcılık yapıldığı iddiasında bulunan Serter, Gazi Üniversitesine ayrılan payın yarıya indirildiğini belirterek, bunun nedenini öğrenmek istediğini söyledi.

2008 yılının ''yandaş medyanın ardından yandaş üniversite yaratmak için düğme basılan tarih'' olduğunu öne süren Serter, YÖK'ün uygulamalarını eleştirdi. Şahsı adına söz alan AKP Hakkari Milletvekili Rüstem Zeydan, Başbakan'a karşı daha nezaketli olunması gerektiğini hatırlattı.

Zeydan, üniversitelerin ilk kez AKP iktidarında Anadolu'ya yaygınlaştığını belirterek, üniversitelerin bulunduğu illere yaptığı katkıları anlattı.

 

Bütçeler kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile 94 devlet üniversitesinin 2010 yılı bütçeleri kabul edildi. Genel Kurulda yapılan görüşmelerin ardından kurum bütçelerinin oylamasına geçildi. Başkanvekili Sadık Yakut, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, ÖSYM ile 94 devlet üniversitesinin 2010 yılı bütçeleri ile 2008 yılı kesin hesaplarının kabul edilmesinin ardından, birlemişi yarın saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.

Yarın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gelir Bütçesi ile ilgili ve bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülecek. Ayrıca, 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın ilk 3 maddesi ele alınacak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler