"2010 yılı halk ihlalleri raporu"
Tüketiciler Birliğine yapılan şikayetlerde, yüzde 25 ile bankacılık sektörü birinci sırayı alırken, yüzde 15 ile iletişim ikinci, yüzde 15 ile tüketici elektroniği üçüncü oldu.
Tüketiciler Birliği, ''2010 Yılı Hak İhlalleri Raporu'' Tüketiciler Birliği'nde düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Rapora göre, 2010 yılı genelinde Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi'ne 7 bin 68 adet tüketici başvurusu yapıldı. Yapılan şikayetlerde, yüzde 25 ile bankacılık sektörü birinci sırayı alırken, yüzde 15 ile iletişim ikinci, yüzde 15 ile tüketici elektroniği üçüncü oldu.
Toplantıda konuşan Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, bankacılık sektöründe, firmaların tüketici şikayetlerine kulak tıkamaması, kamu otoritesinin de denetim ve düzenleme yetkilerini kullanarak mağduriyetlerin önüne geçmesinin gerektiğini söyledi. Ağaoğlu, Birliğin Başvuru Merkezi'ne gelen şikayetlerden derlenen raporda, en çok şikayet edilen sektörün bankacılık olduğunu belirterek, geçen yıl ekim ayında Maliye Bakanlığı tarafından Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu'nda (KKDF) yapılan artışın, devam eden tüketici kredilerine de yansıtılmasının, sektörle ilgili başlıca şikayet konusu olduğunu ifade etti.
Aydın Ağaoğlu, tüketici mevzuatına göre, sözleşme maddelerinin, tüketici aleyhine yorumlanmasının haksız şart olarak değerlendirildiğini, ancak buna rağmen, KKDF oranındaki artışın devam eden kredilere uygulanmasının açık bir hak ihlali olduğunu dile getirdi.
Kamu otoritesinin de bu uygulama sonucunda gerekli müdahaleyi yapmadığını savunan Ağaoğlu, Tüketiciler Birliğinin, kanunun verdiği yetkiyle, tüketiciler adına bu konuda yargı mücadelesini başlattığını bildirdi.
Ağaoğlu, kredi kartı aidatlarının ve hesap işletim ücretlerinin, yüksek kredi kartı faizlerinin, komisyonlar ve bankacılık işlemlerindeki harçların, tüketici mağduriyetini devam ettirdiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
''Bankacılık sektöründe, firmalar, tüketici şikayetlerine kulak tıkamamalı, kamu otoritesi de denetim ve düzenleme yetkilerini kullanarak, mağduriyetlerin önüne geçmelidir. Ayrıca iletişim sektörü de özellikle GSM şikayetlerinden dolayı tüketicinin en çok mağdur edildiği sektörlerin başında gelmiştir. Firmaların tüketici onayı olmadan tarife değişikliğine gitmesi, sürpriz faturalar, istenmeyen mesajlar ve gizli zamlar GSM firmaları ile ilgili en çok gelen şikayetler olmuştur. GSM firmaların keyfi tarife değişikliklerine karşı çok sayıda tüketici dava açarken, yargı nezdinde de firmaların haksızlıkları tespit edilmiştir.''
En çok şikayet İstanbul'dan
Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri ve Başvuru Merkezi Başkanı Mehmet İmrek de en çok başvurunun yüzde 40 ile İstanbul'dan geldiğini, ikinci sırada yüzde 7 ile Ankara, üçüncü de ise yüzde 6 ile Antalya'nın olduğunu belirtti.
İmrek, Ankara'da, kamusal hizmetlere ilişkin başvuruların diğer illerin üzerinde olduğunu ve Antalya'nın bankacılık, iletişim ve elektronik ürünler alanında en çok başvuru yapan üçüncü şehir olduğunu kaydetti. İmrek, hakkında en çok hak ihlali başvurusu yapılan 10 firma arasında 4 banka ve 4 telekomünikasyon firması bulunduğunu dile getirdi.
Ayrıca, Motorlu Taşıtlar Vergisini (MTV) ödeyecek vatandaşların, indirime hak kazanıp kazanmadıklarını kontrol etmelerini isteyen İmrek, ''Uygulama gereğince, MTV Kanunu'nun 5. maddesindeki 1 sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar bakımından ödenecek olan MTV, aracın o yıla ait kasko sigortası değerinin yüzde 5'ini aşıyorsa, aynı yaştaki taşıta isabet eden bir tarifeden ödenir'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza