2010'da Afrika'yı bekleyen riskler

Güney Afrika'da yapılacak Dünya Futbol Kupası'ndan Nijerya Devlet Başkanlığı seçimine, Darfur krizinin sürdüğü Sudan'da yapılacak genel seçimlere, Kenya'daki şiddet olaylarından Afrika Boynuzu'nun talihsiz ülkesi Somali'yi kıskaca alan şiddet sarmalına kadar bir dizi kriz, gelecek yıl Afrika'nın göğüslemek zorunda olacağı siyasi risklerin başında geliyor.

2010'da Afrika'yı bekleyen riskler
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.12.2009 - 12:29

Afrika'yı gelecek yıl bekleyen siyasi risk alanları şunlar:

Dünya Futbol Şampiyonası ve Güney Afrika

Güney Afrika, gelecek yıl yapılacak Dünya Futbol Şampiyonasına büyük yatırımlar yaptı. Ancak temelde Afrika'yı da bir "fırsatlar kıtası" olarak tanıtmayı amaçlayan şampiyona organizasyonu ve yatırımların beklenen ekonomik ve toplumsal kazanımları sağlayıp sağlayamayacağı kuşkulu.

Güney Afrika'yı bekleyen en önemli risklerin başında, 1 ay sürecek şampiyona sırasında ülkeyi ziyaret etmesi beklenen 450 bin futbol seyircisiyle ilgili sorunlarla baş edip edemeyeceği geliyor. Bu sayıda ziyaretçi, ulaşım altyapısını ve otellerin kapasitesini aşma tehlikelerini de beraberinde getiriyor. Ayrıca ülkedeki suç oranının yüksekliği, şampiyona sırasında turistlerin öldürülmesi ihtimalini artırıyor. Bu durumunda cinayetlerin uluslararası arenada yaratacağı kötü yansımalarının ülkenin tanıtımına kötü etki yapacağına kesin gözüyle bakılıyor.

 

Kenya'da siyasi şiddet

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kenya'da 2008 seçimlerinden sonra meydana gelen şiddet olaylarıyla ilgili olarak insanlığa karşı suç iddiasıyla soruşturma açmayı planlıyor.

1200 kişinin öldüğü, 350 bin kişinin zorla yerlerinden edildiği olaylarla ilgili soruşturma açılması durumunda, bakanların ve iş adamlarının sanık sandalyesine oturtulabileceği belirtiliyor.

Dava, Kenya siyasi seçkinlerinin uzun yıllardır sahip olduğu dokunulmazlığın kırılması anlamına gelecek. Bu da kabilelerle bağlantılı şiddet olaylarını yeniden tetikleme riski taşıyor.

 

Nijerya devlet başkanlığı seçimleri

Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya mevcut Devlet Başkanı Umaru Yar'Adua'nın sağlık sorunları yüzünden dışında kalabileceği 2011 devlet başkanlığı seçimlerine yaklaşıyor.

Bir aydır Suudi Arabistan'da bir hastanede tedavi gören Yar'Adua'nın tekrar aday olup olamayacağı henüz belli değil. Olmaması durumunda Nijerya'nın güçlü eyalet valilerinin devlet başkanlığına kimin seçileceği konusunda büyük oranda söz sahibi olacağı belirtiliyor. Bu da siyasi reform olasılığını sıfıra yakın bir hale getiriyor.

 

Sudan genel seçimleri

Nisan 2010'da yapılması beklenen Sudan genel seçimleri şimdiden merkezi iktidardaki Ulusal Kongre Partisi (NCP) ile ülkenin petrol üretilen güney kesimine hakim olan Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SPLM) arasında gerginliği artırıyor.

Genel seçimler, 2011'de güneyin ayrılması konusunda yapılması beklenen tehlikeli referandumun temelini hazırlayacak. Referandum, iki taraf arasında 2005'te imzalanan barış anlaşmasının bir gereği.

İki taraf arasında tekrar çatışmaların başlaması ihtimal dahilinde.

 

Somali'de şiddet

Somali'yi kıskaca alan anarşi, kıtada ve uluslararası alanda etkilerini sürdürüyor.

Somali açıklarında son yıllarda artan korsanlık faaliyetlerini engellemek için uluslararası donanma güçlerinin yürüttüğü çabalar çok az sonuç verdi. Çok az iş olanakları bulunan Somali'de korsanlık, yüzlerce genç için cazip bir istihdam alanı.

Batı'nın desteklediği merkezi hükümetle iki radikal İslamcı grup arasındaki çatışmaların Kenya'ya sıçrama ihtimali var. Çatışmalar, binlerce kişiyi mülteci durumuna düşürmeye devam edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler