2011 yılı bütçesi komisyonda
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2010 yılının yatırım programında yer alan 13 organize sanayi bölgesi ile 2 küçük sanayi sitesini tamamlamak üzere olduklarını, bu projeler tamamlandığında 35 bin yurttaşa daha ekmek kapısının açılacağını söyledi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının ve bağlı kurumların bütçelerinin sunumunda, Türkiye ekonomisinin, özellikle kamu maliyesi ve bankacılık sisteminde gerçekleştirdiği reformlar neticesinde bir güven ve istikrar ekonomisi haline geldiğini belirtti. Ekonomik gelişmelerle ilgili bilgiler sunan Ergün, 2010 yılında otomobil satışlarının 500 bine yaklaşmasını beklediklerini ifade etti. Krizin yoğun hissedildiği 2009 yılında üretim, ihracat ve istihdamda bir miktar kayıp yaşansa da Türkiye'nin ''krize son giren, krizden ilk çıkan'' ülkelerden biri olduğunu ifade eden Ergün, ''Eğer hükümetimize muhalefet etmek adına bir kriz edebiyatı oluşturulmasaydı krizin etkileri hiç şüphesiz daha sınırlı olacaktı'' dedi.
Ergün, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı gibi öncü göstergelerde kriz öncesindeki seviyelere ulaşıldığını söyleyerek, ''Bu başarıları kalıcı hale getirmek ve Orta Vadeli Program'da belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için, ekonomide yapısal reformları hayata geçirmeye devam edeceğiz. Özellikle 12 Eylülde yapılan Anayasa değişikliği, ekonomik ve demokratik reformların kesintisiz bir şekilde sürmesi için çok önemli bir dönüm noktası olmuştur'' diye konuştu.
Şirket kurmak beş dakika
Reel sektörün çağa uygun bir dönüşüm yaşaması için, Türkiye'nin yıllardır ihtiyaç duyduğu Sanayi Strateji Belgesi'ni hazırlayarak, Yüksek Planlama Kurulu'na sunduklarını, kısa bir süre içinde kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Ergün, bu yılın sonundan itibaren Türkiye'de üretimine başlanacak elektrikli otomobillere ilişkin altyapı düzenlemelerinin de hızla tamamlandığını vurguladı. Tüzel kişiliklerin kurulması, adres, ana sözleşme değişikliği, sicil kayıtlarının yapılması gibi işlemleri, tek bir veri tabanı üzerinden ve online yapmanın mümkün hale geleceğini dile getiren Ergün, Mersin'de pilot uygulamasına başlanan bu sistemle şirket kurma işlemlerinin internet üzerinden ve sadece beş dakikada yapmanın mümkün olduğunu belirtti.
2013 yılı sonuna kadar Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya oranını yüzde 2'ye çıkarmayı ve gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmayı hedeflediklerini bildiren Ergün, kurulu teknopark sayısının 39'a ulaştığını ve bunların 26'sında Ar-Ge ve teknoloji üretimine başlandığını anlattı. Türkiye'de kurulacak Bilişim Vadisi için, başarılı örnekleri model olarak kullanacaklarını ve özgün bir yapı oluşturacaklarını söyleyen Ergün, 2011 yılında, destek sağlanacak tekno girişimci sayısını 300'e çıkarmayı planladıklarını bildirdi. Ergün, 2008 yılında Cumhuriyet tarihinde belki de ilk defa Türk Patent Enstitüsü'ne 10 binin üzerinde patent ve faydalı model başvurusu yapıldığını, 2009 yılında da küresel ekonomik krize rağmen başvuru sayısının 10 bini aştığını belirtti.
KOBİ'ler
Hükümet olarak, KOBİ'ler ile esnaf ve sanatkarları destekleyecek ve onların rekabet güçlerini artıracak projelere her zaman büyük önem verdiklerini dile getiren Ergün, bu konuda atılan adımları sıraladı. Son olarak, Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı ile büyüme hedefi olan KOBİ'lere, İhracat Kredisi Destek Programı ile de ihracat yapmak isteyen KOBİ'lere yönelik 2 yeni program oluşturduklarını anımsatan Ergün, bu iki programdan 50 bine yakın işletmeyi yararlandırmayı ve 3 milyar lira kredi hacmi oluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.
Ergün, dün itibarıyla bu iki yeni destek programına başvuruları almaya başladıklarını, işletmelerin yoğun ilgi gösterdiği bu programlar için sadece ilk gün 40 bine yakın başvuru alındığını söyledi. 2011 yılında KOSGEB tarafından yürütülecek faaliyetlerle girişimciliği, özellikle teknoloji odaklı yenilikçiliği özendirici tedbirleri artıracaklarını belirten Ergün, KOBİ'ler için bir borsa oluşturma konusunda da çalıştıklarını anlattı. Planlı sanayileşmenin mekansal araçları olarak gördükleri Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) ve küçük sanayi sitelerinin hem sayılarını hem de niteliklerini artırmaya büyük önem verdiklerini belirten Nihat Ergün, bugüne kadar altyapısı tamamlanan 131 OSB'nin 66 tanesinin kendi hükümetleri döneminde tamamlandığını ifade etti.
Ergün, ''2010 yılının yatırım programında yer alan 13 organize sanayi bölgesi ile 2 küçük sanayi sitesini tamamlamak üzereyiz. Bu projeler tamamlandığında 35 bin vatandaşımıza daha ekmek kapısı açılacaktır'' dedi. Bakan Ergün, OSB'lerin kurulmasında bölgesel ihtiyaçların dikkate alındığını ve ekonomik gerçeklerin belirleyici olduğunu dile getirdi.
Tüketicinin korunması
Bakanlık olarak, kimseye ceza vermek niyetinde olmadıklarını, ancak tüketicileri yanıltan, standartlara uygun üretim yapmayan, haksız rekabete yol açanlara da asla taviz vermeyeceklerini söyleyen Ergün, şöyle devam etti: ''Zira bu gibi durumlara göz yummak, temel insan haklarından olan tüketici haklarını ihlal ettiği gibi haksız rekabete de neden olmaktadır. Gerek Bakanlık gerekse 81 il ve 892 ilçede oluşturulan 975 Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ile tüketici haklarının korunması ve uyuşmazlıkların çözümüne yönelik çalışmalarımız aralıksız olarak devam ediyor. Bu yıl içinde devreye aldığımız Tüketici Bilgi Sistemi ile tüketicilerin hakem heyetlerine şikayetlerini internet üzerinden yapmalarının yolunu açtık. 15 Eylül 2010 tarihi itibarıyla; 26 bin 765'i Bakanlığımıza, 105 bin 838'i Hakem Heyetlerine olmak üzere toplam 132 bin 603 adet şikayet başvurusu yapılmış olup bunlardan 95 bin 150'si tüketiciler lehine sonuçlanmıştır. 2010 yılının ilk 8 ayında Reklam Kurulu Başkanlığına da toplam 1688 başvuru yapılmıştır. Kurulun karara bağladığı 482 adet reklam dosyasının 454 tanesi ilgili mevzuata aykırılık bulunmuş ve ihlalde bulunanlara toplam 14 milyon lira ceza kesilmiştir. Ceza kesilen reklamları incelediğimizde, çok açık ihlaller olduğunu görebiliyoruz. Bir reklam, bir ilacın bir haftada bilmem kaç kilo zayıflatacağını söylüyorsa bunun bilimsel bir karşılığının olması gerekir. Yine bir kampanya, ortalama bir tüketiciyi yanıltacak bilgiler içermemelidir. Kampanya reklamında bütün ürünler dediğiniz halde, altyazıda bazı ürünleri istisna sayarsanız, bu gibi durumlar elbette hoş karşılanamaz. Piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerini de 81 il müdürlüğümüz aracılığıyla yönetiyoruz. 2010 yılının ilk 8 ayında toplam 24 bin 955 ürün denetlenmiş, bu ürünlerden 2260 adedi aykırı bulunmuş, bu ürünlere 348 bin lira para cezası verilmiştir. Bazı ürünlere eksiklerini gidermek için süre tanınırken, 14 ürün için de toplama kararı alınmıştır. Bunların içinde düdüklü tencere, saç kurutma makinesi, mini kahve pişirici gibi küçük ev aletleri, elektrik kabloları, kaynak makineleri gibi ürünler bulunmaktadır. Denetim sayısının bir önceki yıla göre yüzde 137 oranında arttığını da hatırlatmak isterim.'' Ergün, bakanlığının 2011 yılı bütçesinin 717 milyon 377 bin lira olduğunu söyledi.
Rekabet Kurumu
Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı da yaptığı sunumda, kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi. 2010 yılında yalıtım malzemeleri, doğal gaz tesisat projelerinin online gönderimi, tıbbi görüntüleme ve teşhis cihazları, bunlara yönelik yedek parça ve servis, sürücü kursları, ilaç, otomotiv, kargo taşımacılığı, karayolu ile yolcu taşımacılığı gibi alanlarda 9 soruşturmanın tamamlandığını belirten Kaldırımcı, 2010 yılı başından bugüne kadar rekabet ihlalleri nedeniyle verilen para cezalarının toplamının 38 milyon lira olduğunu söyledi.
Halen medikal gaz, diyaliz cihazları, banka promosyonları, telekomünikasyon, basın ve yayın, ulaştırma, kimyasal ürünler, et ve et ürünleri, havayolu ile yolcu taşımacılığı, bira, tüketici elektroniği, bilgisayar programı gibi alanlarda 15 soruşturmanın devam ettiğini bildiren Kaldırımcı, son dönemde kırmızı et fiyatlarında oluşan aşırı artışların, büyük ölçüde sektörün yapısal sorunlarının ortaya çıkardığı arz yetersizliğinden kaynaklandığı ve ilgili piyasalarda genel fiyat düzeylerinin yükselmesine yol açacak bir rekabet ihlalinin tespit edilmediğini belirtti. Kaldırımcı, konuyla ilgili sektör incelemesinin sürdüğünü bildirdi. Nurettin Kaldırımcı, tüketici elektroniği ürünlerinin en düşük satış fiyatının belirlenerek, bayi ve teknomarketler arasındaki rekabetin kısıtlanması konusunun da soruşturulduğunu söyledi.
'KOBİ'ler ile küçük esnafın durumunda ciddi bir sıkıntı var'
Bütçe üzerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, özellikle KOBİ'ler ile küçük esnaf ve sanatkarın durumunda ciddi bir sıkıntı bulunduğunu ileri sürdü. Özyürek, memur, işçi, emekli gibi kesimlerin gelirlerinin yetersizliği ve büyük mağazaların şehirlerin göbeğinde kurulması nedeniyle esnafın iş yapamadığını anlattı. Özyürek, bakkalların, sadece gazete ve ekmek satar hale geldiğini dile getirerek, ''Her Meclis açılışında Sanayi ve Ticaret Bakanları, büyük mağazalarla ilgili yasa tasarısını Meclise göndereceklerini söylerler ancak dönem bitiyor, böyle bir tasarının çıkma şansı yok. İktidar, büyük sermayenin büyük mağazalarından yana tercih yapmış, esnaf ve sanatkar kendi kaderine terk edilmiştir. Bakkal, küçük esnaf her geçen gün eziliyor, buna mutlaka çözüm bulmak lazım. Sayıları milyonları bulan küçük esnaf, bu ülkenin sigortasıdır. Onlar devreden çıkarsa, sıkıntıya düşerse ekonomide de önemli sorunları yaşarız'' diye konuştu.
MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, kriz döneminde işsiz kalanların, işyerlerine dönüp dönemediğini sorarak, ekonomideki hasarın reddedilmemesi gerektiğini ifade etti.
AKP Antalya Milletvekili Sadık Badak, KOSGEB'in personel yapısı ve çalışma şartları bakımından güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Badak, Kredi Garanti Fonu'nun, esnaf ve KOBİ'lerin umutla bağlandığı bir yapı olduğunu ancak son birkaç yıldır beklenen gelişmenin sağlanamadığını belirterek, bu konudaki tıkanıklığın nasıl aşılabileceği sorusunu yöneltti.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, dış ticaretin Sanayi ve Ticaret Bakanlığında olmadığını, iç ve dış ticaretin birbirinden ayrı konumlanamayacağını görüşünü dile getirdi.
Kaplan, Türk Ticaret Kanununun çıkması geciktirilerek, esnafa en büyük kötülüğün yapıldığını, her kesimin bu yasayı istediğini söyledi. Kaçak çayın yanı sıra kaçak şekerin de Türkiye'de satıldığını ileri süren Kaplan, ''vatandaşın çayına, şekerine karşı duyarlı olunmasını'' istedi. Kaplan, ''8 yılda AK Parti Hükümeti olarak bir tek şeker fabrikası kurdunuz mu? Hep satıyorsunuz, biraz da üretmek, fabrika kurmak gibi bir düşüncesiniz yok mu?'' diye sordu. Alışverişini küçük bakkallardan yaptığını, sürekli bu konuyla ilgili yasanın ne zaman çıkacağı sorusuyla karşılaştığını belirten Kaplan, ''Acaba hipermarketlerin ortaklarının AK Parti'li olduğu söylentisi var, ondan mı kaynaklanıyor?'' dedi.
'Dışarıda görüşürüz'
MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, krizden dolayı ekonomilerin daraldığını, bundan Türkiye'nin, Denizli'nin etkilenmediğini söylemenin mümkün olmadığını ifade etti. Ayhan, Denizli'nin istihdam kaybettiğini öne sürerek, ''Söyle bakalım, 160 bin istihdamın kaçı geri geldi?'' dedi.
AKP Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu, ''Söyle bakalım, söyle bakalım... Böyle bir üslup yok'' diyerek Ayhan'ı eleştirdi ve ''adaba uymasını'' istedi. Ayhan'ın, ''Sayın Başkan ikaz edin, böyle densiz müdahale olmaz'' diye tepki göstermesine Baştopçu, ''Sensin densiz'' karşılığını verdi. Ayhan, Baştopçu'dan sözlerini geri almasını istedi. Baştopçu da ''Almıyorum. Öyle ikide bir ayağa kalkma. Kalkarsan dışarda görüşürüz o zaman'' dedi.
Ayhan ise ''Seviye çok düşüyor, iktidar muktedir değil, Plan ve Bütçe Komisyonunu toplayamıyorlar. Dışarda ne yapacaksak, burada da yaparız'' diye konuştu. Kısa süren tartışmanın ardından Ayhan, konuşmasına devam etti. Bütçe üzerinde görüşmeler devam ediyor.
'İstanbul, Ankara, Kocaeli'nde şehrin dışı neresi?'
Milletvekilleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 2011 yılı bütçesi üzerinde görüşlerini dile getirmeye devam ediyor. AKP Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın, teşvikler, kanunlar, eğitim ve tanıtım yoluyla ülkenin her yerinde cazibe merkezi oluşturması gerektiğini belirtti. Büyük alışveriş merkezlerinin, şehirlerin dışına çıkarılması, pazar günleri kapatılması gibi konuların gündeme getirildiğine işaret eden Ayar, ''İstanbul, Ankara, Kocaeli'nde şehrin dışı neresi? Bakkal, esnaf, küçük esnafla görüştüğümüzde bunların sıkıntıları daha da farklı, rekabet edemiyorlar ama kendileri de biraraya gelemiyor. 100 bakkal buluşsun daha ucuza alsınlar, bunu da yapamıyorlar. Bakanlık, küçük esnafı biraraya getirici tedbirler alabilir'' diye konuştu.
Ayar, alışveriş merkezlerinin şimdi moda olduğunu ancak bugün internet üzerinden alışverişin başladığını, bu merkezlerin gelecekte eğlence merkezlerine dönüşebileceğini söyledi. Eyüp Ayar, odalar, borsalar ve kooperatiflerin düzene sokulması, hantal yapısından kurtarılması gerektiğini dile getirdi.
CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, ''Yerli malı Türk'ün malı, herkes onu kullanmalı'' sözünün, ''Yerli malı Türk'ün malı, herkes Çin malı kullanmalı'' haline geldiğini söyledi. Büyük mağazalar konusunun bir sorun olduğunu ancak iktidarın, esnafın durumunu bir eli yağda, bir eli balda diye düşündüğünü savunan Kaptan, ''Hükümete yakın olan büyükler yaşasın, karşı olan batsın. Şu andaki uygulama bunu gösteriyor'' dedi. Kaptan, helal gıdanın, helal ilacın olduğunu ifade ederek, ''Helal siyaset yok mu?'' diye sordu.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı