2011 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verildi
Kültür ve Sanat Büyük Ödülü bu yıl "Fotoğraf" alanında Ara Güler, İzzet Keribar, Prof.Sabit Kalfagil, Sıtkı Fırat’a bugün Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Salonu'nda düzenlenen törenle verildi. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen 2011 Yılı Kültür Sanat Büyük Ödülü törenine katıldı. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, ardından ödüle layık görülenlere plaketlerini takdim etti. 2011 Yılı Kültür Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen usta fotoğrafçı Ara Güler de ödülünü Erdoğan'ın elinden aldı.
Güler'in ödül konuşması esnasında Erdoğan ilginç bir sürpriz yaparak, özel fotoğrafçısı Kayhan Özer'den makinesini aldı ve Ara Güler ile ödül alan diğer sanatçıların fotoğrafını çekti. Fotoğraf ustası Güler de Erdoğan'a poz verirken bu jest salondakiler tarafından alkışlarla karşılandı.
Bu arada Güler'in olayın ardından yanına gelen Erdoğan'a fotoğrafları nasıl alacağını sorması üzerine Erdoğan "Ulaştıracağız" yanıtını verdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1979 yılından bu yana verilen "Kültür Sanat Büyük Ödülü" yurtiçinde ya da dışında icra ettiği özgün eser, uygulama, yorum veya bilimsel araştırmalarıyla Türk kültür ve sanatının gelişmesine katkıda bulunanları devlet adına ödüllendirme amacını taşımakta. Ödül, geçen yıl “Arkeoloji” alanında Prof.Dr. Halet Çambel ve Prof.Dr.Nimet Özgüç’e verilmişti.
Sanatçıların Özgeçmişleri
Ara Güler
1928 yılında İstanbul'da doğan Ara Güler, Türkiye'deki yaratıcı fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcisi niteliğindedir. Gazetecilik yaşamına 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde başlayan Güler, 1956'da Time-Life, 1958'de Paris-Match ve Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliğini üstlendi. 1961'de İngiltere'de yayımlanan British Journal of Photography Year Book, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. 1962'de Almanya'da Master of Leica unvanını kazandı. Dünyanın dört bir yanında yüzlerce sergi açtı. Bertrand Russell'dan Winston Churchill'e, Arnold Toynbee'den Picasso'ya, Salvador Dali'ye kadar birçok ünlü kişinin fotoğrafını çeken ve onlarla röportajlar yapan Ara Güler hakkında bir tanesi Münih Üniversitesi’nde Almanca olmak üzere 6 adet doktora tezi yapıldı. Türkiye’deki ve çeşitli ülkelerdeki devlet kurumlarının yanı sıra, fotoğraf alanına ilişkin önemli kuruluşlar tarafından 20 civarında ödül, madalya ve plaket ile onurlandırıldı.
Ara Güler tarafından ya da kendisi onuruna başkaları tarafından yayımlanmış 20’nin üzerinde kitap bulunmaktadır. “Ara Güler'in Sinemacıları”, “Living in Turkey”, “Eski İstanbul Anıları”, “Yeryüzünde Yedi İz”, “Ara’dan Yetmişyedi Yıl Geçti”, “Beyaz Güvercinli Adam”, “Ara Güler’in İstanbul’u” bunlardan yalnızca bir kaçıdır.
İzzet Keribar
1936 yılında İstanbul'da doğan İzzet Keribar, genç yaşından itibaren fotoğrafa karşı ilgi duydu ve 1957’de askerliğini yapmak üzere gittiği Kore'de, bir yıl boyunca fotoğraf çekerek tekniğini ve deneyimini geliştirdi.
Uzunca bir aradan sonra, 1980 yılında fotoğrafa tekrar yönelen Keribar, o yıldan bu yana yurt içinde ve yurt dışında fotoğraf amaçlı geziler düzenlemekte ve yoğun olarak fotoğraf üretmeye devam etmektedir. Sahibi olduğu Türkiye ve dünya fotoğrafları arşivi, ülkemizin en önemli arşivlerinden biridir.
IFSAK onur üyesi olan Keribar, Uluslararası Fotoğraf Federasyonu tarafından 1985 yılında “A.Fiap (Sanatçı)”, 1988 yılında da “E.Fiap (Ekselans)” unvanları ile onurlandırıldı.
İzzet Keribar 1982 yılından beri, ülkemizde ve yurt dışında çok sayıda kişisel fotoğraf sergisi ve dia gösterisi gerçekleştirdi. Kendisi aynı zamanda fotoğraf kurslarında hocalık ve ayrıca yarışmalarda jüri üyeliği de yapmaktadır.
Yurt içi ve yurt dışındaki fotoğraf yarışmalarında birçok madalya ve ödüle layık görülen Keribar, fotoğrafçılığı profesyonel bir meslek olarak yürütmektedir. Fotoğrafçılığın Türkiye’de gelişmesi ve ülkemizin yurt dışında en iyi yönleriyle tanıtılmasına da yardımcı olmaktadır.
Prof.Dr. Sabit Kalfagil
1934 yılında Elazığ’da doğan Sabit Kalfagil, 1959’da İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Yüksek Mimar olarak mezun oldu. 1976-1979 yılları arasında İstanbul İmar Müdürlüğü ve 1985-1988 Yılları arasında Fatih Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu.
Mesleğinin yanı sıra, başlangıçta hobi olarak ilgilendiği fotoğraf dalında kendini yetiştiren Kalfagil, 1978 yılında kurulan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Fotoğraf Enstitüsü’nün kurucuları arasında yer aldı. 1988 yılına kadar yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalıştığı kurumda, aynı yıl “Doçent”, 1998 yılında ise Marmara Üniversitesi’nde “Profesör” unvanını aldı.
Fotoğraf dalında birçok ulusal ve uluslararası yarışma kazanan Kalfagil, karma sergilere katıldı ve birçok kişisel sergi açtı. Altı kitabı ve bazı ders notlarının yanı sıra sayısız makalesi yayımlandı ve birçok fotoğraf derneği tarafından yılın sanatçısı seçildi. Çeşitli panel, konferans, söyleşi ve dia gösterileri gerçekleştirdi. Fotoğraf yarışmalarında çok sayıda jüri üyelikleri yaptı. Fotoğraflarının bir bölümü Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca afiş olarak yayımlandı.
Halen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Lisans ve Yüksek Lisans, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Sanatta Yeterlik dersleri vermeye devam eden Prof. Dr. Sabit Kalfagil, İFSAK, PTFD (Profesyonel Tanıtım Fotoğrafçıları Derneği) ve MFD (Mersin Fotoğraf Derneği) onur üyesidir.
Sıtkı Fırat
1930 yılında Erzincan’da doğan Sıtkı Fırat, İstanbul’da öğretmen okulundan mezun oldu. Anadolu'da bir yıl köy öğretmenliği yapan Fırat, Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünde fotoğrafla tanıştı ve fotoğraf eğitimini aldığı Şinasi Barutçu'dan etkilendi.
1966 yılında devlet tarafından gönderildiği Almanya’da Fotoğraf ve İş Eğitimi üzerinde incelemelerde bulundu. Öğretim üyesi olarak görev yaptığı Gazi Eğitim Enstitüsünden 1977 yılında emekli olan Sıtkı Fırat, ülkemizin tanıtımı için adım adım dolaştığı yerlerin doğasını, kültürel zenginliklerini fotoğrafladı. Eserleri dergilerde, takvimlerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı broşürlerinde ve afişlerinde kullanıldı.
30’u aşkın ülkeyi gezerek fotoğrafladı. Yurt içi ve yurt dışında bir çok şehirde sergiler açtı, prestij kitapları yayımlandı. 1989’da Pekin’de açtığı “Türkiye” ve Ankara’da açtığı “Çin” sergilerinden sonra, 1999 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nin 50. kuruluş yılı nedeniyle hazırlanan prestij kitabına fotoğraf çekmek için dünyadan seçilen 14 tanınmış fotoğrafçı içerisinde davet aldı.
TÜRKSAV, FSK ve FIAP tarafından bir çok kez “Yılın Fotoğrafçısı” unvanlarına layık görülen Sıtkı Fırat’ın, 2011 yılında TRT tarafından belgeseli çekildi. Ayrıca İstanbul’da kurulan Fotoğraf Müzesinde, “Cumhuriyet Dönemi Fotoğrafımızda İz Bırakanlar” listesinde yer alan Sıtkı Fırat, TÜTAV ve TÜRKSAV üyesi, AFSAD onur üyesi, FSK kurucu ve onur üyesidir.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!