"2023 vizyonu gereği her il eylem planını hazırlamalı"
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin 2023 tasavvuru, vizyonu olduğunu ifade ederek, 2023 yılında Türkiye'nin ithalatında, ihracatında, sanayinde, eğitiminde, sağlıkta geleceği noktanın önemli olduğunu her vilayetin bu anlamda kendi eylem planını hazırlamasını istedi.
TSK 2. Malzeme Sergisi ve Ankara Sanayi Fuarı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ASO Başkanı Nurettin Özdebir ve Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar'ın yanı sıra Çankaya ve Yenimahalle Belediye Başkanları ile CHP'li milletvekilleri katıldı.Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcı Çiçek, Türkiye'nin 2023 vizyonuna göre her vilayetin bir eylem planı çıkarması gerektiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devlet bu işlerde olsa olsa teşvik edici olur. Her şeyi devlet yapamaz yaparsa da eksik yapar. İşadamlarının, odaların 2023 vizyonuna uygun olarak kendi illerinin eylem planlarını çıkarmalı. 2023 yılında Türkiye bir yere gelecek bu noktada Ankara nereye gelecek ve gelmeli. Burada devletin ve özel sektörün yapacakları belirlenecek. Böyle bir eylem planında iktidar muhalefet kimse desteğini esirgemez. Bu noktada üniversitelere de önemli görevler düşüyor. Ne katkı sağlayacaklar." dedi.
'Uluslararası fuar alanıyla ilgili karar verilmediği için geçikme oldu'
Ankara'da yapılması planlanan uluslar arası fuarla ilgili olarak Çiçek, "Büyük işleri konuşup küçük tartışmalarla vakit kaybedemeyiz kaybetmemeliyiz. Uluslararası fuar alanıyla ilgili henüz Ankara neyi ne zaman yapacak karar veremediği için bazı gecikmeler oldu" dedi. Türkiye'nin 87 yılda önemli mesafeler katettiğini söyleyen Çiçek, gelecek için fevkalede iyimser olduğunu açıkladı. 2011 yılına gelindiğinde Türkiye'nin dünyanın ilk büyük 3 ekonomisinden biri olacak diye söylendiğine dikkat çekerek, "Bunu mübalağa kabul ediyorsak ilk 10 için de olacağımız kesindir" dedi.
'Yeni ürün yapan sanayicinin Bakanlıkta brifing vererek tanıtımı yapacak'
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, her ihalede yüzde 50 ile yüzde 20 arasında KOBİ'lere işin verilmesi konusunda şart koşulması gerektiğini kaydederek, üniversitelerin teknoparklarının da önemine dikkat çekti. Gönül şöyle devam etti: "OFSET, dışarıdan almak zorunda olduğumuz bir malzeme varsa onun yarısı kadar o şirketlerin de Türkiye'den mal almasıdır. OFSET'in yaygınlaştırılması Türk sanayine büyük güç katacaktır. Savunma Sanayi fuarı var bu fuar bitmiş malların teşhir edildiği bir fuardır. Biz alıcı olmaktan çok satıcı olduk. Bu nedenle vitrinin İstanbul'da olması lazım. İstanbul'un cazibesi belli. Hazır alım miktarı yüzde 10'a düşmüştür. Yerli üretimin satılması için fuarı İstanbul'a götürerek Ankara sanayinin vitrinine hizmet ediyoruz. Ankara sanayine hizmet etmeye çalışıyoruz." dedi. Milli Savunma Bakanı Gönül, savunma sanayi sektörünün cirosunun 2 katından fazla artarak son 7 yılda 2.3 milyon dolara ulaştığını, ihracatın da 4 kat artarak 800 milyon dolara yükseldiğini bildirdi. Gönül, mal üretin sanayicinin bunu tanıtmaktakdim etmek istemesi durumunda kendilerine başvurması halinde bakanlıkta brifing düzenlendiğini bildirerek, bu brifinge de kuvvet mensupları, savunma sanayi mensupları ve bakanlık mensupları katıldığını ve serginin çok faydalı olacağına inandığını sözlerine ekledi.
'Savunma sanayi ihracatı gelecek yıl 1 milyar doları aşacak'
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, savunma sanayi sektörünün cirosunun 3 milyar dolara yaklaşacak güce sahip olduğunu söyleyerek, bunun da önümüzdeki yıl savunma sanayi ihracatının çok rahat 1 milyar doları aşacağının göstergesi olarak niteledi. Çağlayan, savunma sanayinin yapmış olduğu üretimin ileri teknoloji ve yüksek katma değerli ürünlerden oluşmasının Türk sanayisinde yapmak istedikleri yapısal değişimin özü olduğunu belirtti. Çağlayan ihracatın yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili ürünlerle yapılmasının bunun çok net göstergesi olduğunu vurgulayarak, "Savunma sanayi üretim ve ihracatı Türkiye'nin gerek sanayide gerek üretimde gerek ihracatta gelecekte gelmek istediği noktanın çok net göstergesidir. Uluslararası fuarlara destek noktasında yüzde 70'e kadar ihracatçıya fuar desteği veriliyor" dedi.
'Savunma sanayicinin ihtiyaçlarını yurtiçinde karşılama oranı yüzde 46'ya çıktı'
Devlet Bakanı Çağlayan 1 milyon metrekarelik alana fuar merkezi yapılması içir çok ciddi mesafeler kat ettiklerini ifade ederek, "Bu fuarla ilgili ufkumuzu büyük tuttuk" diye konuştu. Dünyadaki örneklerine uygun onlardan daha modern fuar merkezi yapılmasının Ankara'nın ve Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu söyleyen Çağlayan, Türkiye ihracatının yüzde 90'ından fazlasının sanayi üzerine yapılmasının özellikle Türkiye'yi çok önemli bir cazibe merkezi haline getirdiğini dile getirdi. Çağlayan şöyle devam etti: "Cazibe merkezi haline gelmemiz üretimin yatırımın artması değil; yabancı sermayenin doğrudan Türkiye'ye gelme noktasında iştahının kabarmasının göstergesidir. 1970- 2002 arasında Türkiye 15 milyar dolar yabancı doğrudan sermeye alırken 2002-2009 arası ise 80 milyar dolara yakın doğrudan yabancı sermaye Türkiye'ye geldi. Siyasi, ekonomik istikrarın Türkiye'nin cazip bir yatırım üssü haline getirdi. Boeing başta olmak üzere uçak şirketleri Türkiye'nin yaptığı yapacağı uçak alımlarında mümkün olduğunca Türkiye'de üretimi şart koşarak bu şekilde alımların yapılması için koyduğumuz tavırla büyük bir şekilde üretimlerini Türkiye'ye yönlendirecekler. Savunma sanayi ihtiyaçlarının yurtiçinden karşılanma oranı son 8 yılda yüzde 20'lerden yüzde 46'lara çıktı." dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti