23. madde de kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 23. maddesine 336 kabul, 72 ret oyu verildi. Anayasa değişikliği teklifinin 24. maddesi üzerindeki görüşmelere başlandı.
TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil'in başkanlığında toplanan Genel Kurulda gündeme ilişkin konuların görüşülmesinin ardından birleşime kısa süre ara verildi. Daha sonra, birleşimi yönetmek üzere TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin kürsüye geldi.
Genel Kuruldaki gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 336 kabul, 72 ret oyu kullanıldı. 1 oy da boş çıktı.
Teklifin 23. maddesiyle, Anayasanın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısını düzenleyen 159. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, HSYK'nin halen 7 olan üye sayısı 22'ye, 5 olan yedek üye sayısı ise 12'ye çıkarılıyor. HSYK'nin 3 daire halinde çalışması öngörülüyor. Maddeye göre, HSYK'nin Başkanı, Adalet Bakanı olmaya devam edecek. Adalet Bakanlığı Müsteşarının Kurulda yer alması uygulaması da sürecek.
Kurulun, 4 asıl üyesi, yüksek öğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri, üst kademe yöneticileriyle, avukatlar arasından Cumhurbaşkanınca; 3 asıl ve 3 yedek üyesi, Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca; 2 asıl ve 2 yedek üyesi, Danıştay üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulunca; 1 asıl ve 1 yedek üyesi, Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulunca kendi üyeleri arasından; 7 asıl ve 4 yedek üyesi, birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından adli yargı hakim ve savcılarınca; 3 asıl ve 2 yedek üyesi idari yargı hakim ve savcıları arasından idari yargı hakim ve savcılarınca dört yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek.
Kurul üyeliği seçimi, üyelerin görev süresinin dolmasından önceki 60 gün içinde yapılacak. Kurulun ''meslekten çıkarma'' cezasına ilişkin kararlarına itiraz yolu getirilecek. Kurulun diğer kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamayacak.
Teklifin 24. maddesiyle Anayasanın, 166. maddesinde değişiklik yapılarak ''Ekonomik ve Sosyal Konsey'' Anayasa kapsamına alınıyor.
Değişiklik teklifinin 25. maddesiyle de Anayasanın, 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi'nde görev alanların yargılanmasını önleyen geçici 15. maddesi yürürlükten kaldırılıyor.
22. madde de kabul edildi
Meclis Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin, 22'nci maddesinin gizli oylamasına 407 milletvekili katıldı. Maddeye 335 kabul, 70 ret oyu çıktı. Maddeye 1 çekimser 1 de boş oy kullanıldı.
Teklifin 22'nci maddesi, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin kuruluşu, işleyişi, yargılama usulleri ile mensuplarının disiplin ve özlük işlerinin mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenmesini öngörüyor.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama