'3 ay geriden takip ediyorduk'

İtalya Başbakanı Mario Monti, katıldığı bir televizyon programında ülkesinin içinde bulunduğu ekonomik krizi ''Yunanistan'daki durumu 3 ay geriden takip ediyorduk'' sözleriyle değerlendirdi.

Yayınlanma: 07.12.2011 - 09:07
Abone Ol google-news

İtalya'nın teknokrat başbakanı İtalya Başbakanı Mario Monti, dün akşam bir televizyon programına katılarak, geçen pazar günü kabinesinin mutabık kaldığı ve parlamentoya açıkladığı 30 milyar avroluk tasarruf paketini ve paketin çıkmasına neden olan ülkesinin içinde bulunduğu ekonomik krizi değerlendirdi.

İtalya'nın iki büyük partisi merkez soldaki Demokrat Parti (PD) ile merkez sağdaki Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PdL) tasarruf paketinin bazı maddeleri için itiraz etmeleri ve değişiklik istemelerini nasıl karşıladığı sorulan teknokrat başbakan, ''Parlamento egemendir ancak zaman çok kısıtlı. Manevra yapmak için zaman az'' dedi.

Çok yakınlarındaki Yunanistan'ın, gündemdeki tasarruf paketinin olmaması durumunda İtalya'nın başına ne gelebileceğinin bir örneği olduğunu söyleyen Monti, ''Yunanistan'daki durumu 3 ay geriden takip ediyorduk'' diye konuştu.

Ekonomi profesörü başbakan ve eski Avrupa Birliği (AB) Gümrük ve İç Pazar Komiseri Monti, kendisinden önceki başbakan PdL'in lideri Silvio Berlusconi'nin gündeme getirdiği tasarruf paketinden önce güven oylamasına gidilmesini ''prematüre'' bulduğunu ifade etti. Monti, kabinesinin 3 hafta önce güvenoyu alarak göreve geldiğini hatırlatarak, ''Başta da söylediğim gibi, amaç; çok fazla değişiklik olmadan bu kısıtlı zamanda bu paketi onaylamak'' şeklinde konuştu.

30 milyar avro değerindeki tasarruf paketinde en çok tartışılan konuların başında gelen emeklilik reformuna da değinen 68 yaşındaki başbakan, emeklilerin durumunu anladığını, bu konunun kendilerini de en çok zorlayan başlıklardan biri olduğunu kaydetti.

Monti, dün yürürlüğe giren benzin zamlarının da toplu taşımanın işlevselliğini sürdürmesi için ''vazgeçilmez'' olduğunu belirtti. Gelecek pazartesi, tasarruf paketini protesto etmek için 4 saatlik greve gidecek olan sendikaların grev yapma nedenini anladığını aktaran Mario Monti, ''Grevleri anlıyorum ancak vatandaşlar da paketi anlayacaklar'' dedi.

Başbakan Monti, tasarruf paketiyle kendi üzerlerine düşeni yaptıklarını yineleyerek, topun şimdi Avro Bölgesi'nde olduğunu söyledi ve birkaç gün sonra yapılacak AB liderler zirvesini işaret etti. Monti'nin ''İtalya'yı kurtarma kararnamesi'' olarak adlandırdığı paketin, cuma gününe kadar komisyonda ele alınması, hafta sonu da mecliste oylamaya sunulması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler