3 simite 100 TL
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Trabzon'da tarihi çarşıyı gezdi. Bir simitçiden simit alan Gül, 3 simit için 100 TL ödedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Trabzonspor tesislerini ziyaretinin ardından belediye başkanlığına giderken yolda makam aracını durdurarak ''Kunduracılar Caddesi'' olarak bilinen tarihi çarşıyı gezdi.
Cumhurbaşkanı Gül'e, trafiğe kapalı olan cadde boyunca yürürken bazı yurttaşların ve esnafın camlara ve balkonlara çıkarak el salladıkları görüldü. Gezintisi sırasında Gül'ün boynuna Trabzonspor'un renkleri olan bordo-mavi kaşkol ile havlu takıldı. Bir yurttaş da Gül'e bordo mavi yapay gül takdim etti. Caddede bulunan bir simitçiden 3 simit alan Cumhurbaşkanı Gül, karşılığında 100 lira ödedi.
Çarşının çıkış noktasından sonra Atatürk alanına gelen Gül'e burada toplanan yurttaşlar da sevgi gösterilerinde bulundu. Gül, çok sayıda kişiyle fotoğraf çektirdi.
Yurttaşlara gösterdikleri sevgiden dolayı teşekkür eden Gül, ''Burası Fatih'ten, Yavuz Sultan Selim'den, Kanuni Sultan Süleyman'dan izler taşıyor. Bu şehrin bir çok özelliği var. Ne mutlu ki siz de bu şehrin en seçkin insanlarısınız'' dedi.
Gül, konuşmasının ardından Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'ndan kentte yürütülen hizmetlere ilişkin bilgi aldı.
Gümrükçüoğlu, Belediye Özel Defterini imzalayan Gül'e şekerlik ve gümüş işlemeli bir tabak hediye etti.
Basına kapalı devam eden belediye ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Gül'e belediye binasından ayrılırken yöresel kıyafetli yaşlı bir kadın tarafından bir poşet ceviz verildi.
KTÜ'nün açılış töreni
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Karadeniz Teknik Üniversitesinin (KTÜ) 2010-2011 yılı eğitim öğretim yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, KTÜ'nün birkaç yıl sonra 50. yıl mezunlarını vereceğini, öğrencilerinin çoğunun Trabzon dışından gelmesi ile yerelleşmenin ötesine geçtiğini belirtti. Bir üniversitenin büyüklüğünün, bulunduğu şehrin tarihi, çoğulculuğu ve alternatifleri ile gerçekleşeceğini vurgulayan Gül, ''Böyle bir üniversiteninin güçlü olması, Türkiye ve Kafkaslara hitap etmesi gerekir'' dedi.
Türkiye'nin en önemli kurumlarının başında üniversitelerin geldiğini, ülkenin kalkınmasında üniversitelerin lokomotif olduğunu ifade eden Gül, Times Yükseköğretim Listesi'nde ilk iki yüze bu yıl Türkiye'den ODTÜ ve Bilkent Üniversitesinin girmesinin sevindirici olduğunu, bu sayının önümüzdeki günlerde artacağına inandığını dile getirdi.
'Yenilenme gerekli'
Üniversitelerin teknoloji üretme araştırma ve geliştirme projelerine ağırlık vermesini isteyen Gül, şöyle konuştu: ''Üniversiteler, uzun yıllar enerjilerini başka konularda sarf etti. Araştırma ve bilim üretmede çok fazla başarılı olmadı. Bu konuda son yıllarda ciddi gelişmeler var. Üniversiteler için TÜBİTAK ile işbirliği yapmak bile adeta sakıncalı bir konuydu. Bilime yapılan yatırım ertesi gün netice vermez, orta ve uzun vadede netice gösterir ama o neticeler çok değerlidir. Türkiye'nin orta ve uzun vadede dünyanın dikkatini çekecek kadar bilim üreteceğine inanıyorum. Türkiye teknoloji ithal eden bir ülke olamaz, muhakkak teknoloji üretmesi gerekir. Patent geliştirmeli üniversitelerimizi teşvik etmeliyiz. Üniversiteleri alışkın olduğumuz üniversite kavramından çıkarmalıyız. Türkiye, kendi topyekun yeniliyor, üniversiteler de kendini süratle yenilemeli. Türkiye, sanayi devrimini, bilgisayar dönemini kaçırdı ama bilim alanındaki yeni dönemleri kaçırmamalı. Türkiye'nin on-on beş sene sonra dünyanın güçlü ülkeleri arasına girmesi gerekiyor. Dünya değişirken önümüzdeki on beş yılın sonunda önemli merkezler farklı yerler olacak. Büyük ekonomik faaliyetler farklı coğrafyalarda meydana gelecek. Cihan imparatorlukları kurmuş bir ülkenin, on beş yıl sonrasının dünyasında önemli yeri olmalı.''
Diğer konuşmalar
Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak konuşmasında, KTÜ'nün çok başarılı insanlar yetiştirdiğini söyledi. Üniversitenin Türkiye ve bölgenin gururu olduğunu kaydeden Özak, üniversitede öğrenim gören öğrencilerin Karadeniz Bölgesi'ne ve Türkiye'ye önemli hizmetlerde bulunacağına dair inancını dile getirdi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da bilginin ekonomi ve teknolojideki önemine vurgulayarak üniversitelerin bilgi temelli ekonomiye arzu edilen seviyede katkı yapamadığını ifade etti. Ziraat ve sağlık hizmetleri alanlarını buna örnek gösteren Özcan, seracılıkta kullanılan tohumların büyük bölümünün yurt dışından getirildiğini, ilaç ve tıbbi malzemelerin de ithal edildiğini kaydetti. Özcan, Ar-Ge faaliyetlerine aktarılan finansal kaynakların bilimsel çalışmaların ekonomiye kazandırılması açısından byük önem taşıdığını vurguladı.
KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen de üniversite hakkında bilgi verdi. Üniversitelerin evrensel standartta yüksek öğretim yapması için çalıştıklarını ifade eden Özen, ''Üniversitemizi en iyilerin tercih ettiği bir üniversite yapmak için stratejik planımızı yeniledik'' dedi. Özen, üniversitenin değişim programlarına katıldığını da işaret ederek önümüzdeki yıl da 30 Iraklı öğrencinin KTÜ'de yüksek öğrenim görmesi amacıyla protokol imzalandığını bildirdi. Konuşmaların ardından Rektör Özen, açılışın anısına Cumhurbaşkanı Gül'e işlemeli porselen tabak ile el yapımı tekne maketi hediye etti. Açılış töreninde üniversitenin öğrencilerinin oluşturduğu halk oyunu ekipleri ''kolbastı'' ve ''horon'' oynadı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu