300 milyon nereye gitti?
Mersin'in ev sahipliğinde yapılan 17. Akdeniz Oyunları hem sporseverler hem de Mersinli esnafta hayal kırıklığı yarattı. 'İşler açılır' umuduyla Akdeniz Oyunları'nı bekleyen turizmci de küçük esnaf da 'oyun'a geldi. İhaleler il dışından firmalara verildi, Mersinli firmalar ise oyunları izlemekle yetindi.
Haziran ayında 17. Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yapan Mersin’de ne esnaf, ne turizmciler, ne de iş dünyası aradığını bulabildi. Yaklaşık 300 milyon liralık bütçeyle yapılan organizasyonda ulaşım, yemek, güvenlik, konaklama ve tanıtım gibi hizmetler Mersin dışından firmalara verildi. Mersin’de iş dünyası ve esnaf şimdilerde “Oyunlar boyunca Mersin bir şey kazanamadı. Mersin’de kendileri çaldılar, kendileri oynadılar” diye sitem ediyor.
Akdeniz Oyunları için 500 milyon liralık tesis yatırımı yapan Gençlik ve Spor Bakanlığı, organizasyon aşaması içinse 300 milyon lira bütçe ayırdığını duyurmuştu. Bu bütçe ise Mersin dışından firmalara aktarıldı. Oyunların özel güvenlik işinin sağlanmasında Mersin’deki güvenlik şirketleri görmezden gelindi ve ihale Akdeniz Güvenlik AŞ’ye verildi. Şirketin Akdeniz Oyunları’nın güvenlik işini 5.3 milyon liraya aldığı öğrenildi. Yemek hizmeti için ihaleye çıkmayan Akdeniz Oyunları Koordinatörlüğü bu konuda da Ankara firmalarını tercih etti. Organizasyonun en önemli ayaklarından biri olan şehir içi ulaşımda da Ankara firmaları tercih edildi. Ulaşım işini Ankara merkezli AHT Turizm aldı.
Konuklar, Akdeniz Oyunları Koordinatörlüğü’yle anlaşma yapan otellere yerleştirilince birçok otel boş kaldı. Oyunlar için kente gelen sporcu ve diğer konukların, kent turuna çıkarılmaması, kentte hiç dolaşmadan ülkesine dönmesi de oyunlara umut bağlayan küçük esnafı hayal kırıklığına uğrattı.
Esnaf Odası: Kazanmadık
Mersin Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Talat Dinçer, “Akdeniz Oyunları sürecinde hiçbir şey kazanmadık. Tek kazancımız oyunlar için yapılan spor tesisleri. Onda da Mersinli firmaların bir mermeri bile yok. İhaleler hep dışarıdan firmalara verildi. Camia olarak ulaşım sektöründen, baskı ve ofset sektöründen, gıda ve yiyecek içecek sektöründen umudumuz vardı. Ama olmadı. İstanbul’dan, Diyarbakır’dan, Rize’den, Tokat’tan araç getirmek yerine Mersin’deki potansiyel değerlendirilmeliydi. Otellerde kalanlar tam pansiyon rezervasyon yaptıkları için Olimpiyat Köyü’nde kalanların da yemek dahil tüm ihtiyaçları sağlandığı için konuklar şehre çıkmadı, esnafla temas etmedi” dedi.
Turizmciler taşeron oldu
Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar da şunları söyledi: “Oyunlar için beklentiler çok yüksek tutuldu. ‘Çok sayıda turist gelecek, kent hareketlenecek’ denildi. Ancak sadece sporcular ve oyunlarla ilişkili kişiler geldi. Mersin’deki turizmciler, turizm firmaları taşeron olarak kullanıldı.”
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza