300 milyon yıllık beyin

300 milyon yıllık fosilleşmiş beyin gün ışığına çıkarıldı. Fransız ve Amerikalı bilim adamları tarafından gün ışığına çıkarılan beyinin evrim araştırmalarında yeni ufuklar açacağı belirtiliyor.

300 milyon yıllık beyin
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.03.2009 - 09:29

Köpekbalığı ve kedibalığı ailesinden bir balığın fosilleşmiş kafatasında 300 milyon yaşında bir beyin, Fransız ve Amerikalı bilim adamları tarafından ilk kez gün ışığına çıkarıldı.

Paris'teki Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nden yapılan açıklamada, 300 milyon yıl öncesine ait fosilleşmiş beynin 3 boyutlu ve X ışınlarının kullanıldığı tomografi tekniğiyle yapılan incelemesinde, beyincik, omurilik, optik loblar ve sinirlerin açıkça tespit edildiği belirtildi.

Amerikan Proceedings of the national Academy of Sciences (PNAS) dergisinde de yayımlanan araştırmada, ender rastlanan bir "iniopterigien" balığın kafatasında tespit edilen bu fosilleşmiş beynin, bugün soyu tükenmiş olan ve köpekbalıkları ile sıçan balıklarına yakın 50 cm uzunluğundaki bir türe ait olduğu ve Oklahoma ile Kansas kayalıklarında bulunduğu belirtildi. Bu balıklar, deniz dibine yakın kesimler ve deniz çamurunun içinde yaşıyorlardı.

Araştırmanın başında yer alan Fransa'nın Pierre ve Marie Curie Üniversitesi'nden Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi yetkilisi Alan Pradel, beynin üzerini kaplayan bakterilerden ötürü mineralize olduğunu, ardından da parçalanıp fosilleştiğini belirtti.

Paris'teki müze, keşfin çok eski omurgalıların evrimleşmesi konusundaki araştırmalarda yeni ufuklar açtığının ve böylece hayattakilerin soyağacı bilmecesinin tamamlanmasına yardımcı olduğunun altını çizdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler