"327 bin öğretmen işsiz"

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkiye'deki öğretmen açığının 315 bin 915 olmasına rağmen, 327 bin öğretmenin işsiz olduğunu belirtti. Koncuk, 2010 yılında 100 bin öğretmen ataması yapılmadığı takdirde açığın giderek büyüyerek, işsiz öğretmenlerin sayısının da artacağını vurguladı.

Yayınlanma: 08.04.2010 - 08:53
Abone Ol google-news

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkiye'deki öğretmen açığının 315 bin 915 olmasına rağmen, 327 bin öğretmenin işsiz olduğunu belirtti.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yaptığı açıklamada öğretmen açığı sorununun, 2010 yılında da eğitimde kanayan bir yara olduğunu ifade ederek, "Öğretmen açığı nedeniyle okullar, öğrenciler öğretmensiz kalmakta, özellikle Büyükşehirler ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde eğitim-öğretim sağlıklı bir şekilde yapılamamaktadır" dedi.

Koncuk sendikanın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'deki öğretmen açığının OECD ülkeleri baz alındığında ilköğretimde 196 bin 613, ortaöğretimde 119 bin 302 olmak üzere toplam 315 bin 915 olduğunu belirtti. Bu tablo ile Türkiye'nin çağ atlamasının, eğitimde başarıyı yakalamasının, öğrencilerine kaliteli, verimli bir eğitim-öğretim sağlamasının mümkün olmadığını belirten Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2010 yılında 40 bin öğretmen ataması yapacağını açıkladığını hatırlatarak, "MEB'in kendi raporunda bile öğretmen açığı 133 bin olarak belirtilmişken, 40 bin atama hangi ihtiyacı karşılayacak, kimin yarasına merhem olacaktır" diye sordu.

 

327 bin işsiz öğretmen

Türkiye'de ciddi bir öğretmen açığı olmasına karşın, 327 bin işsiz öğretmenin olmasının da büyük bir tezat oluşturduğuna dikkat çeken Koncık, "Üstelik işsiz öğretmenlerin sayısı, 3 ay sonra yeni mezunlarla birlikte 360 bin'e ulaşacaktır. Öğretmen olmak amacıyla eğitim fakültelerini kazanan, ancak mezun olduktan sonra KPSS'ye giren, bilgileri yeniden sınavla test edilen, sonra da yıllarca atanmayı bekleyen öğretmen adayları için ne iktidar ne de Milli Eğitim Bakanlığı hiçbir girişimde bulunmamaktadır. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, atanamayan öğretmenlerin çığlıklarına kayıtsız kalmakta, topu sürekli Maliye Bakanlığı'na atmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan umduğunu bulamayan öğretmen adayları artık kendisini sahipsiz hissetmektedir" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2010 yılı için 100 bin öğretmen ataması yapması gerektiğini, 2010 yılında 100 bin öğretmen ataması yapılmadığı takdirde, öğretmen açığı giderek büyüyerek, işsiz öğretmenlerin sayısının da artacağını vurgulayan Koncuk şöyle devam etti:
"Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, ne yazık ki öğretmen açığı, öğretmen atamaları, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi, kadrolu öğretmenlik dışındaki öğretmen istihdamına son verilmesi gibi konulara çözüm getirememiştir. Öğretmenin karşısında öğretmen açığını sözleşmeli, 300-500 TL'ye çalıştırılan ücretli, vekil öğretmen istihdam ederek çözmeye çalışan bir Bakanlık vardır. Öğretmenin karşısında öğretmenleri güvencesiz, kuralsız, ucuza çalıştıran bir Bakanlık vardır. Öğretmenin karşısında öğretmenlik mesleğini zedeleyen, ayaklar altına alan bir Bakanlık vardır. Öğretmenin karşısında ihtiyaç olduğu halde, yeterli sayıda öğretmen alımı yapmayan bir Bakanlık ve Hükümet anlayışı vardır. Bu noktada, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'nun, öğretmen alımına yönelik ayakları yere sağlam basan bir politika uygulaması gerekir. Çubukçu, gerekirse Maliye Bakanlığı'na baskı yapmalı, hatta tepki koymalı, bu konuda da kamuoyu ve sendikalardan destek istemelidir. Başbakan Erdoğan ise bu konuya bizzat müdahil olmalı, feryatları duymalıdır. Eğitimciler, Çubukçu'dan verdiği sözleri yerine getirmesini ve kayda değer adımlar atmasını beklemektedir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler