"33 fasıldan 10'u açıldı"
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB ile yürütülen müzakerelerde bugüne kadar 33 fasıldan 10'nun açıldığını söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda, temel yasa olan, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri devam ediyor.
MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı, konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliğine değinerek, AB'nin, Türkiye'yi özürlü ülke olarak gördüğünü, üyelik sürecinde Türkiye'nin önüne çıkarılan taleplerin, siyasi amaçlı dayatmalar olduğunu kaydetti. AB ile ilişkilerde temel sorunun, sakat yol haritası olduğunu, bu yol haritasının yeniden belirlenmemesi halinde, ilişkilerin geleceğinin bulunmayacağını savunan Bölükbaşı, AB'nin, Türkiye'yi tam üyelikten uzak tuttuğunu söyledi. Bölükbaşı, AB ile ilişkilerin sakat zeminde yürütüldüğünü ileri sürerek, gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklendiğinde, gömleğin düzgün durmasının ve ütü tutmasının beklenemeyeceğini kaydetti.
Milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, tasarının yasalaşmasından sonra, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği çalışanlarının maaşlarının, Başbakanlık'taki muadilleri ile aynı düzeyde, Genel Sekreterin maaşının da bakanlık müsteşarı seviyesinde olacağını söyledi. ABD'de de bir düşünce kuruluşunun başkanlığını değil, o ülkedeki Türk derneklerinin çatı kuruluşu olan Türk-Amerikan Dernekleri Konfederasyonunun Başkanlığını yaptığını ifade eden Bağış, bu görevini yürütürken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çeşitli toplantılarda tercümanlığını yaptığını ve bundan da onur duyduğunu kaydetti.
Bakan Bağış, bugüne kadar AB ile yürütülen müzakerelerde 33 fasıldan 10'unun açıldığını belirtti. Tasarının 2. bölümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.
AB Genel Sekreterliği teşkilatı yenileniyor
AB ile müzakerelerin daha etkin şekilde sürdürülmesi amacıyla AB Genel Sekreterliği teşkilat yapısında değişiklik öngören tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Kanun, Başbakanlığa bağlı AB Genel Sekreterliğinin, kuruluş, teşkilat, görev ve yetkilerini düzenliyor. Başbakan, Genel Sekreter ile ilgili yetkilerini, bir bakan aracılığıyla kullanabilecek. Türkiye'nin AB üyeliğine yönelik çalışmalarının yönlendirilmesi, izlenmesi ve koordinasyonu ile üyelik sonrası çalışmaların koordinasyonunu yürütecek olan AB Genel Sekreterliği, 16 hizmet biriminden oluşacak. Bu birimler; Siyasi İşler Başkanlığı, Katılım Politikası Başkanlığı, Sektörel Politikalar Başkanlığı, Sosyal, Bölgesel ve Yenilikçi Politikalar Başkanlığı, Ekonomik ve Mali Politikalar Başkanlığı, Tek Pazar ve Rekabet Başkanlığı, Tarım ve Balıkçılık Başkanlığı, Mali İşbirliği Başkanlığı, Sivil Toplum, İletişim ve Kültür Başkanlığı, Proje Uygulama Başkanlığı, Avrupa Birliği Hukuku Başkanlığı, Çeviri Eşgüdüm Başkanlığı, Eğitim ve Kurumsal Yapılanma Başkanlığı, Araştırma ve Dokümantasyon Başkanlığı, İdari Hizmetler Başkanlığı, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı olacak.
Ulusal Yardım Koordinatörü olan Genel Sekretere, yardımcı olmak üzere 4 genel sekreter yardımcısı atanabilecek.
Hizmet birim amirinin teklifi ve Genel Sekreterin onayı ile çalışma grupları oluşturulacak. Gruplar, Bakan tarafından görevlendirilecek bir uzmanın eşgüdümünde faaliyet gösterecek.
Genel Sekreterlik, görev alanına giren konularda çalışmalarda bulunmak üzere bakanlık, kurum, kuruluş, sivil toplum kuruluşları ve konuyla ilgili uzmanların katılımıyla geçici ve sürekli kurullar oluşturabilecek.
Genel Sekreterlikte, AB müktesebatına uyum çalışmalarının ve tam üyelik müzakerelerinin yürütülmesiyle, müzakerelerin ve uygulamanın koordinasyonu amacıyla İç Koordinasyon ve Uyum Komitesi oluşturulacak. Komiteye Genel Sekreter başkanlık edecek.
Kamu kurum ve kuruluşlarının AB müktesebatına uyum çalışmalarını izlemek, değerlendirmek ve koordinasyonu sağlamakla görevli olacak Komite; kamu kurum ve kuruluşlarıyla, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversitelerin AB müktesebatına uyum çalışmaları ve uygulamalarıyla ilgili önerilerini inceleyecek, değerlendirecek, gerektiğinde ilgili kurullara, komitelere sunacak.
Genel sekretere 'büyük elçi' ünvanı
Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcısı kadrolarına müşterek kararla, başkan, daire başkanı, basın müşaviri, hukuk müşaviri ve genel sekreter müşaviri kadrolarına Bakan tarafından atama yapılacak. Ancak, ilgili Bakan atama yetkisini alt kademelere devredebilecek. Bu kadrolar dışındaki diğer personel ise Genel Sekreter tarafından atanacak.
Genel Sekretere ''büyükelçi'' unvanı verilecek. Büyükelçilik unvanı, Genel Sekreterlik görevi süresince devam edecek.
Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinin bağlı olduğu Bakan, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği kadrolarında çalışan memurlarla, sözleşmeli personele, en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 200'ünü geçmemek üzere ödeme yaptırabilecek.
Genel Sekreterlik, yurt dışı teşkilatı kurabilecek. Buralarda görevlendirileceklerin, Genel Sekreterlikte en az 4 yıl süreyle çalışmış olmaları ve halen AB işleri uzmanı veya daha üst kadrolarda çalışıyor olmaları şartı aranacak.
Bir defaya mahsus olmak üzere, üniversiteler, uluslararası kuruluşlar ve özel sektörde en az 4 yıl çalışan personelden; AB alanında en az 4 yıl fiilen çalışan, Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavında en az (B) düzeyinde puan alan ve 50 yaşını geçmeyen kişiler, yapılacak sınavda da başarılı olduktan sonra Avrupa Birliği İşleri Uzmanı olarak atanacak.
Bu arada Genel Kurulun, bugünkü gündeminde yer alan İmar Kanunu ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapan tasarı, ele alınmadı.
TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın yasalaşmasından sonra, birleşimi, Sayıştay Başkanlığı ve üyeliği seçimleri için yarın saat 13.00'de toplanmak üzere kapattı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması