352 bin kişi evlerinden ayrılmak zorunda kaldı
Mali Sosyal Kalkınma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Direktörü Kamissoko Diarra Nahan, Fransa'nın Mali'nin kuzeyindeki gruplara yönelik saldırıları nedeniyle ülke içinde ve dışında toplam 352 bin 620 kişinin evlerinden ayrılmak zorunda kaldığını belirtti.
Mali Sosyal Kalkınma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Direktörü Kamissoko Diarra Nahan, Mali ordusu ve Fransa güçlerinin ülkenin kuzeyindeki saldırılarının Mali'de ciddi bir göç hareketine yol açtığını ifade etti.
Nahan, resmi verilere göre halihazırda Moritanya'da 108 bin 953, Nijer'de 64 bin 206, Burkina Faso'da 35 bin 339 ve Gine'de 44 olmak üzere komşu ülkelerde toplam 208 bin 542 mülteci bulunduğunu kaydetti.
Açıklanan verilere göre 70 bin 185'i kadın, 73 bin 893'si erkek olmak üzere toplam 144 bin 78 Malili evlerini terk etmek zorunda kaldı. Göçmenlerin şehirlere göre dağılımları ise şöyle: Bamako 52 bin 129, Mopti 40 bin 56, Segou 33 bin 49, Sikasso 12 bin 687, Koulikoro 3 bin 917 ve Kayes 2 bin 240.
Mali'den Türkiye'ye teşekkür
Nahan, yardımlarından dolayı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve İHH İnsani Yardım Vakfı başta olmak üzere Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederek, ''Türkiye'yi seviyoruz, Türkiye'nin Mali halkına desteklerine müteşekkiriz'' dedi.
Mali Sosyal Kalkınma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın mülteci sorunuyla mücadele etmek için kurulmuş yeni bir bakanlık olduğunu ifade eden Nahan, dış ülkelerden ve sivil toplum kuruluşlarından gelen yardımların koordinasyonunu yapmaya çalıştıklarını belirtti.
Segou, Mopti ve Kona'ya yardım gidecek
Nahan, Moritanya ve diğer komşu ülkelerdeki mülteci kamplarıyla iletişim içinde olduklarını ve mülteci sayısının arttığı Segou, Mopti ve Kona şehirlerine bir yardım heyeti göndereceklerini kaydetti.
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun sorulması üzerine Nahan şunları söyledi: ''Savaş dönemlerinde insanlar korku içinde olur. Fransa'nın askeri operasyonundan sonra fiyatlarda bir artış olduğu doğru. Çünkü pazara gelen ürün sayısında bir düşüş var. Pazara fazla ürün gelse bu durum düzelir. Devletin memurlara maaş ödemelerinde bir sıkıntısı yok. Mali hükümeti, yaşanan bu olaylardan sonra mültecilerin yaşadıkları bölgelere geri dönmeleriyle ilgili planlama çalışmalarına da başladı. Kuzeyde yaşanan olaylardan dolayı akrabalarının yanına gelen ailelerin ekonomik olarak sıkıntı çektiği bir gerçek. Bunlar savaş dönemlerinde olağan şeyler. Mali'de durum Somali'deki gibi açlıktan ölüm noktasında olmasa da ciddi bir gıda krizi yaşanıyor. Savaşın başlamasıyla tarımsal üretimde de düşüş yaşandı.''
Anadolu Ajansı, Mali'nin Moritanya sınırındaki mülteci kamplarını görüntüleyerek, yaşanan trajediyi ilk kez dünya kamuoyuna duyurmuştu. Sadece Moritanya sınırındaki İmberra Mülteci Kampı'nda 70 binden fazla sığınmacı bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi