36. İktisat Haftası başladı

İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti (İFMC) tarafından düzenlenen 36. İktisat Haftası 21-22-23 Mart günleri "Yüzyılın Başında Değişimin Krizi -Gerçekler, Olanaklar, Sınırlar" üst başlığıyla Beyazıt'daki İ.Ü. Merkez Bina Doktora Salonu'nda başladı.

36. İktisat Haftası başladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.03.2012 - 08:11

İFMC Genel Sekreteri Sevil Usanmaz'ın sunduğu haftanın açılış konuşmalarında Dekan Yardımcısı Ateş Oktar'ın ardından Esfender Korkmaz ve İFMC başkanı Vahap Adıyaman, istihdam yaratan spekülatif olmayan yatırımın gereğine dikkat çekerek; cari açığın Türkiye'nin geleceğini karartmakta olduğunu iktisatçının ve bu platformun topluma gerçeği anlatması gerektiğini vurguladılar.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun mazeretleri dolayısıyla katılamadığı açılışta Gül'ün: "İktisat Haftası'nın sonuçlarının her zaman olduğu gibi ses getireceğine inanıyorum" yazan başarı mesajı okundu.

İlk günün şahsına armağan edildiği Prof. Dr. Mustafa Aydın Aysan'a İstanbul Yeminli Müşavir Odası Başkanı Sezai Onaral tarafından plaket sunuldu. Halen Finansbank Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Aysan teşekkür konuşmasında; "2008 ve ondan önceki krizler kapitalizmin ekonomi politikasının ipliğini pazara çıkardı. Bugün, 1930' larda Türkiye'nin dünyaya ilan ettiği gibi 3.cü bir yola ve bu yolun başarısına ihtiyaç var" sözleriyle kapitalist politikanın iflas etmiş olduğunun altını çizdi.

Prf.Dr. Gülten Kazgan'ın dünya ve Türkiyedeki dört büyük krizi değerlendiren sunumuyla başlayan Toker Dereli'nin başkanlık ettiği ilk oturumda kriz - savaş - el değiştiren dünya ortak özelliğine dikkat çekildi. Oturuma:Prof. Dr. Sumru Altuğ, Prof.Dr. Kerem Alkin, Doç. Dr. Melda Yaman Öztürk ve ekonomi yazarı, gazeteci Osman Ulagay katıldılar. Saat 14.00’de başlayan “Avrupa’nın Değişimi, Birliğin Krizi” başlıklı oturum Prof. Dr. Faruk Sönmezoğlu’nun sunumu ile başladı. Sönmezoğlu, AB'ye girişin İngiltere, Polonya gibi kendi özgürlüklerini sonuna kadar muhafaza ederek olması gerektiğini belirterek; "AB ilişkileri siyasilerin, medyanın gündelik dalgalanmalara göre yürütülürse sürekli kriz yaşanır" dedi. Prof. Dr.Kaya Ardıç’ın oturum başkanı olduğu öğleden sonraki ikinci oturumda: Prof. Dr. Joachim Becker, Ömer Çetin Nuhoğlu, Vural Öger ve Doç. Dr. Özlem Terzi konuştular. AB içindeki Kuzey güney sanayi politikası farkı ve sonuçları üzerinde durdular. Öger'in ısrarla savunduğu AB bir devlet gibi algılanmamalı görüşüne Becker karşı çıkarak; "Ortak para birimi gibi devlet olma özellikleri vardır" savını ileri sürdü.

Katılımın serbest olduğu etkinlik bugün Prof.Dr. Korkut Boratav'ın sunumuyla açılacak “Sürekli Kriz Coğrafyası Ortadoğu” oturumu ile devam edecek. Aynı gün “Değişen Medyada Değişmeyen Gerçek: Sansür” başlıklı oturumda ise, aralarında Cumhuriyet Gazetesi ekonomi yazarı Mustafa Sönmez, TGS Başkanı Ercan İpekçi, Ertuğrul Mavioğlu'nun da bulunduğu gazeteciler konuşacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler