370 dernek bir gecede kapatıldı: Mühürlemeler bizi durduramaz

İçişleri Bakanlığı’nca kapılarına mühür vurulan dernekler, kapatma kararının dayanaktan yoksun olduğunu belirterek ‘mücadeleye devam’ mesajı verdi

Yayınlanma: 12.11.2016 - 23:43
Abone Ol google-news

İçişleri Bakanlığı’nca, terör örgütleriyle bağlantılı oldukları iddiasıyla, işkence, insan hakkı, çocuk istismarı, kadın hakları, göç, adil yargılanma hakkı gibi konularda çalışan derneklerin kapatılmasına tepki yağıyor. Dernek yöneticileri, karara itiraz edeceklerini belirterek, “Bizler yasadışı faaliyet yürütmüyoruz. Susmayacağız, direneceğiz” dediler. 

‘Binada değiliz’

Kapısı mühürlenen, Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) Genel Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı, kapatılan derneklerin birçoğunun cezaevlerindeki işkence ve kötü muamele iddialarını araştıran dernekler olduğuna dikkat çekti. Bu kurumları kapatmanın, işkenceyi ve hapishanelerdeki temel hak ihlallerini arttıracağını dile getiren Kozağaçlı, “Bu karar hukuk dışıdır. Biz zaten binalarda çalışmıyoruz. Sokaktayız, hak ihlallerinin yapıldığı yerlerdeyiz, karakollarda, hapishanelerde, adliyelerdeyiz. Bu anlamıyla bina mühürleyerek bizim faaliyetlerimizi durduramazlar” dedi.

İstanbul Bakırköy’de genel merkezi bulunan, Ankara, İzmir, Mersin ve Gaziantep’de şubeleri olan Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) de mühürlenen dernekler arasında yer aldı. ÖHD Eş Genel Başkanı Ömer Güneş, “Tamamen hukuku askıya alan, OHAL’den yararlanarak iktidarın kendisi gibi düşünmeyen herkesi FETÖ ile mücadele adı altında tasfiye etmenin bir parçasıdır” diyerek yapılanlara tepki gösterdi. Bugüne dek dernekler yasası çerçevesinin dışına çıkmadıklarını kaydeden Güneş, “Özellikle hak ihlallerinin olduğu alanlarda çalıştık.

Yaşananlara karşı hukuki itiraz mekanizmasını yürüteceğiz. Uluslararası hukuksal mercilerde de başvurularımızı yapacağız. Faaliyeti askıya alınan derneğe kayyım bile atayabilirler” dedi. İstanbul Nurtepe’de bulunan Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği’nin (TAYAD) Başkanı Fahrettin Keskin de özellikle cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini gündeme getirdiklerini ve raporlaştırdıklarını belirterek “Bundan rahatsız oldular. Hukuki mücadelemizi vereceğiz” diye konuştu.

Ensar’ın peşindeydi

2005 yılından bu yana Ankara’da faaliyet gösteren ve çocuk haklarının geliştirilmesi, okulların çocuklar için güvenliğinin sağlanması ve çocuk evliliklerine karşı mücadele eden Gündem Çocuk Derneği de önceki akşam 18.30 sıralarında mühürlendi. Derneğin kurucu üyelerinden Mehmet Onur Yılmaz, şunları dile getirdi: “Aslında, faaliyet durdurma bundan sonra ‘çocuk hakları ihlallerini, okullarda yaşanan güvenlik sorunlarını, cinsel istismar davalarını ya da hak ihlallerini takip etmeyin’ demektir. Devlet ‘çocuk hakları ihlallerini görünür kılmayın’ diyor. Karaman davasının da takipçisiydik. Ensar Vakfı’nın yargılanması gerektiğini, yasal olarak araştırılması gerektiğini talep etmiştik. Devlet bunu yapmak yerine bizi kapatma yolunu seçti. ”

‘Dayanak yok’

Kadıköy’de yer alan ve mühürlenen Barış Derneği’nin başkanı Zuhal Okuyan ve Yönetim Kurulu Sektereri Aydemir Güler de yazılı açıklama yaparak, yaşananlara tepki gösterdi. “Barış mücadelesi hükümet kararına tabi değildir” başlığıyla yapılan açıklamada, özetle şöyle denildi: “Barış Derneği’nin herhangi bir örgütle bağlantı iddiasıyla karalanmaya kalkışılmasınınsa en ufak bir dayanağı ve inandırıcılığı yoktur. Barış Derneği’nin bağlantısı Birleşmiş Milletler nezdinde resmen tanınan Dünya Barış Konseyi’dir. Derneğimiz Dünya Barış Konseyi Yürütme Kurulu’nu oluşturan örgütlerden birisidir. Siyasi iktidarı uyarıyoruz. Barış mücadelesi sizin kararlarınıza tabi değildir. Meşruiyetimizi, insanlığın barış özleminden alıyoruz, almaya devam edeceğiz.” Dünya Barış Konseyi (WPC) Sekreteryası da yaptığı açıklamada Barış Derneği ile diğer dernekler üzerindeki yasakların kaldırılmasını talep etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler