43. İstanbul Müzik Festivali başladı
43. İstanbul Müzik Festivali, besteci, keman virtüözü ve şef Tura'nın, "Şehidin Türküsü" eserinin dünya prömiyeriyle başladı. Festivalin "Onur Ödülü" ise Prof. Dr. Ali'ye verildi.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 43. İstanbul Müzik Festivali'nin açılış töreni, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı.
Törende konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, bu yılki teması "Kültürel Manzaralar" olan festivalin 43 yıldır, yazın başlangıcını renklendirdiğini söyledi.
Eczacıbaşı, festivalin, dünyaca ünlü başarılı bestecilere eser siparişi verdiğine de dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:
"Festival, bu yıl da 2 önemli besteci, Hasan Niyazi Tura ve Tigran Mansurian'ın festival siparişi eserlerinin dünya prömiyerlerine ev sahipliği yapacak. Besteci, keman virtüözü ve şef Hasan Niyazi Tura'ya, Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı sebebiyle sipariş edilen, senfonik şiir Şehidin Türküsü'nün dünya prömiyerini bu akşam açılış konserimizde hep birlikte dinleyeceğimiz için büyük bir heyecan duyuyoruz."
Festival kapsamında 27 konserin gerçekleşeceğini kaydeden Eczacıbaşı, klasik müziğin yıldız solistlerinden, kariyerinin başındaki genç yeteneklere kadar, Türkiye ve yurtdışından 600'e yakın sanatçının müzikseverlerle buluşacağını aktardı.
Festivalin "Onur Ödülü", Filiz Ali'ye verildi
Törende, çok sesli Batı müziğinin gelişip yaygınlaşmasına yönelik çalışmalarıyla Türkiye'nin kültür-sanat hayatına kattığı değer ve 50 yılı aşan eğitimci kimliğiyle birçok müzisyen ile müzikoloğun yetişmesindeki emekleri dolayısıyla Prof. Filiz Ali'ye "Onur Ödülü" takdim edildi.
Ödülünü Bülent Eczacıbaşı'nın elinden alan piyanist, müzikolog, müzik eleştirmeni ve yazar Ali, 50 yılı aşkın süredir çok sesli müziğin, gelişmesi, yeşermesi ve çoğalması için yaşamını vakfettiğini belirterek, çok sesli müziğin Türkiye'de değer bulup, ödüle layık görülmesinin önemine işaret etti.
Törende ayrıca, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu, Adalar, Kadıköy ve Beşiktaş belediyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi ve kuruma, festivale katkılarından ötürü plaket verildi.
Törenin ardından Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan Filarmoni Orkestrası ve tenor Serkan Bodur, festival için sipariş edilen, "Şehidin Türküsü"nü seslendirdi. Orkestra daha sonra, Mussorgsky'nin "Bir Sergiden Tablolar" adlı eserini ve piyanist Can Çakmur'la da Shostakovich'in 2. Piyano Konçertosu'nu yorumladı.
Çok sayıda etkinliğin müzikseverlerle buluşacağı festival, 29 Haziran'da sona erecek.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev