4+4+4 Allah buyruğu oldu

Halkevleri'nin sistemin uygulanmaya başladığı günden bu yana yapılan araştırmalar ışığında hazırladığı son eğitim raporu, sorunların giderilmediğini aksine büyüdüğünü ortaya koydu

Yayınlanma: 03.02.2013 - 08:45
Abone Ol google-news

Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi tarafından 4+4+4 sisteminin uygulanmaya başlandığı ilk günden bu yana yapılan araştırmalar ışığında hazırladığı son 4+4+4 raporu, eğitim sistemindeki sorunların büyüdüğünü ortaya koydu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın kılık kıyafet yönetmeliğinin gözden geçirileceği yönündeki açıklamaları tartışılırken Halkevleri raporunda, “Öğrencilerin yüzde 78’inin, velilerin ise yüzde 92’sinin kılık kıyafet düzenlemesini yanlış bulduğu” ortaya konuldu. Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e sunulan raporda, yeni Bakan Avcı’dan çözüm bekleyen sorunlar sıralandı. Raporda dikkati çeken noktalar şöyle:

Alevi misin, ateist mi?: Mescit açma girişimleri hızla devam ediyor. Öğrenciler öğretmenler tarafından namaz kılmaya açıktan teşvik ediliyor. Din kültürü ve din derslerine giren öğretmenlerin ayrımcı söylemlerinde tehlikeli bir artış gözlemleniyor. Bir okulda din öğretmeni “Sure okumayı bilmezseniz, yılbaşı kutlarsınız” derken başka bir okulda “Kâfir değilseniz, kutlamazsınız yılbaşını” demiştir. Bir okulda din öğretmeni, öğrencilere cami maketi yaptırmasını eleştiren veliye “Alevi misin? Ateist misin” diye hakaret ediyor.

Allah’ın buyruğu 4+4+4: Okulların yüzde 73’ünde ya müdür ya da yardımcılarından bir tanesi din kültürü öğretmeni. Bir okulda müdür yardımcısı cumaya gitmediği için baskıya maruz kalıyor ve istifa ediyor. Bir okulda müdür ve müdür yardımcısı 4+4+4 uygulamalarını, öğretmen olmayanların din dersi vermesini “Allah’ın buyruğunu yerine getiriyorum” sözleriyle savunuyor. Öğrencilerin yüzde 18’i okullarda dini ayrımcılığa uğradığını söylüyor.

Temizliği veliler yapıyor: Okulların yüzde 80’inde yeterli temizlik görevlisi yoktur. Bazı okullarda her sınıf kendi temizliğinden sorumlu tutuluyor. Birçok okulda veliler temizlik yapıyor. Temizlik malzemeleri yetersiz.

Okulların yüzde 99’unda para toplanıyor: Okulların yüzde 99’unda para toplama uygulamaları artıyor. Karne vermeme tehdidi birçok okulda görülen sıradan uygulamalardan. Küçükçekmece Anadolu Lisesi’nde para vermeyen öğrencilerin notları düşürülüyor. Esenyurt Ali Kul Çok Programlı Lisesi’nde ise para vermeyen öğrenciler sınıfta bırakılmakla tehdit ediliyor. Okul aile birlikleri başta temizlik giderleri ve hizmetlilerin giderleri olmak üzere hemen hemen bütün giderleri karşılamakla yükümlü kılınıyor. Şişli Hüseyin Avni Kurşun İlkokulu ve Ortaokulu’nda temizlik görevlilerinin maaşını öğrenci velilerinden aidat olarak toplanıyor. İstanbul Gaziosmanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Bekir Servet Bakırcı, Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi ilçede bulunan okullarda personel eksikliği, hijyen, kalabalık sınıflar, zorunlu aidat toplanması gibi sorunları dile getirince, “Sigara alacak para bulan insanların eğitime verecek para bulmak zorunda oldukları aksi takdirde çocukların hijyen dışı koşullarda okumak zorunda kalacakları” yanıtını veriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler