45'ten sonra daha az düşünüyoruz

İnsanın düşünme ve kavrama kapasitesi 45 yaşından itibaren azalmaya başlıyor.

Yayınlanma: 06.01.2012 - 12:10
Abone Ol google-news

İnsanın düşünme ve kavrama kapasitesinin, kabul edilen genel kanının aksine 60 yaş civarında değil 45 yaşından itibaren azalmaya başladığı belirtildi.

Araştırmayı Londra University College ile birlikte yapan Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü'nün (Inserm) British Medical Journal'da yayımlanan bildirisinde, ''Düşünme ve anlama kapasitemiz 45 yaşından itibaren azalmaya başlıyor'' denildi.
''Cohorte Whitehall II'' adı verilen ve on yıl boyunca kişisel testler temel alınarak yapılan geniş çaplı bir araştırma çerçevesinde, 45-70 yaş arası 5198 erkek ve 2192 kadın arasında, hafıza, sözcük dağarcığı, muhakeme ve sözlü ifade kategorilerinde testler yapıldı.

Inserm'in bildirisinde, ''bu araştırmanın sonuçlarının (sözcük dağarcığı hariç) kavrama performansının yaşla birlikte azaldığını ve bu durumun, daha yaşlı insanlarda daha hızlı seyrettiğini'' ortaya koyduğu belirtildi.

10 yılık bu sürede, düşünme kapasitesinin 45-49 yaş arasındaki erkeklerde yüzde 3.6 oranında azaldığı, bu oranın 65-70 yaş arasında yüzde 9.6'ya yükseldiği, bu oranın aynı yaş dilimindeki kadınlarda da benzer olduğu (yüzde 3.6), 65-70 yaş arasındaki kadınlarda ise yüzde 7.4 oranında olduğu ortaya kondu.

Inserm ekibinin başkanı Archana Singh-Manoux, ''kavrama yetisinin azalmaya başladığı yaşı belirlemenin önemli olduğunu çünkü, kavramayla ilgili yaşlanmanın yörüngesini değiştirmek için, bu azalma başlar başlamaz, özellikle ilaç yoluyla, harekete geçmenin muhtemelen daha etkili bir yöntem olduğunu'' kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler