47. Kütüphane haftası açılış töreni

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'de Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) verilen kitap sayısının, 2002 yılında 16 milyon iken 2010'da 35 milyona ulaştığını belirterek, ''Türkiye yerinde saymıyor. Türkiye dergi, kitap, yayın, kütüphane konusunda önemli mesafeler alıyor'' dedi.

Yayınlanma: 28.03.2011 - 13:19
Abone Ol google-news

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir'in Selçuk ilçesinde Efes antik kenti içindeki Celsus Kütüphanesi'nde 47. Kütüphane Haftası'nın açılış töreninde, tarihi bir ortamda Kütüphane Haftası'nı kutlamaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Günay, Efes antik kentinin dünya arkeolojisinde özel bir yeri olduğunu, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün Efes Duvar Resimleri'yle ilgili hazırladığı iki ciltlik Türkçe kitabın cuma günü yayımlandığını bildirdi. Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün ''Edebiyat Müze Kütüphaneleri'' konseptini oluşturduğunu, kütüphanelerin artık her türlü bilginin yığıldığı sıradan merkez olmanın ötesinde yeni konseptlere ihtiyaç duyduğunu dile getiren Bakan Günay, 'Elektronik kütüphane sayesinde kitap meraklılarını buluşturmamız, kütüphaneciliği yeni kavramlarla tanıştırmamız gerekiyor'' dedi.

Bakan Günay, bu kapsamda ilk olarak Ankara'da Mehmet Akif Edebiyat Müze Kütüphanesi'ni açtıklarını, ikincisinin Adana'da hizmete girdiğini, daha sonra diğer illerde bunu hayata geçireceklerini, İzmir'de de Atilla İlhan Edebiyat Müze Kütüphanesi'ni açacaklarını kaydetti. Türkiye'nin kütüphanecilik konusunda dünya ölçeğinde geride olabileceğini, ancak son rakamlarda bu alanda iyileşmelerin yaşandığının gözlendiğini ifade eden Bakan Günay, şöyle konuştu: ''ISBN alan yeni kitap sayısı 2002'de 16 milyon iken 2010'da yüzde 117'lik artışla 35 milyonun üzerine ulaşmış. Elektronik kitabın çoğaldığı ortamda oluyor bunlar. Kütüphanelerimizdeki kitap sayısı 2002 yılında 12 milyon iken bu rakam 2009 yılında 15 milyonu geçti. 2009 ve 2010 yıllarında sürekli artış sağlanmış. Milli Kütüphanelerin koleksiyonundaki eser sayısı 1 milyon 890 binden 2010'da 2 milyon 919 bine ulaşmış. Türkiye yerinde saymıyor. Türkiye dergi, kitap, yayın, kütüphane konusunda önemli mesafeler alıyor.''

Türkiye'de dünya çapında önemli 250 bin civarında yazma eserin bulunduğunu, Anadolu kütüphanelerine dağılmış bu eserleri 20 kütüphanede toplayacaklarını anlatan Bakan Günay, ''Kitabın değerini bilen medeniyetten geliyoruz. 'Oku' emriyle hayata başlayan bir inançtan geliyoruz. Kitaba, kütüphaneye yapılan hizmetin bir anlamda ibadet, inanç hizmeti kadar değerli, kutsal olduğunu biliyoruz. O aşkla heyecanla hizmet etmeye çalışıyoruz'' dedi.
 

Diğer konuşmalar

İzmir Valisi Cahit Kıraç, İskenderiye, Bergama kütüphanelerinin ardından Celsus Kütüphanesi'nin 3. büyük kütüphane olduğunu Kütüphane Haftası'nın burada açılışının gerçekleştirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, iki bin yıl önce inşa edilmiş bir şehrin kalıntıları arasında yer alan Celsus Kütüphanesi'nde Yunan, İtalyan, Alman meslektaşları ve Ankara'dan gelen öğrencilerle haftanın açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, antik bir ortamda yapılan etkinlikten duyduğu heyecanı dile getirerek, ''2. yüzyıldan kalma bir kütüphane mekanında Kütüphaneciler Haftası'nı kutluyorsak bu sadece bakanımızın kültüre, sanata duyduğu duyarlılığın ürünüdür'' diye konuştu. Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal, Celsus Kütüphanesi hakkında sunum yaptı. Konuşmaların ardından Bakan Günay, etkinliğe katkıda bulunanlara plaket sundu. İzmir Devlet Opera ve Balesi orkestra sanatçılarının oluşturduğu müzik topluluğu 'İzmir Barok'' dinletisi sundu. Bakan Günay, etkinlik öncesinde bazı yabancı turistlerle sohbet edip, turistlerle fotoğraf çektirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler