"4/C kapsamında 17 bin işçi var"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, hiç bir işçinin, kendi istemedikçe özelleştirme nedeniyle devlet tarafından kapı önüne konulmadığını ifade etti.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.02.2010 - 10:22

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız'ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Ömer Dinçer, geçici işçi istihdamının süreklilik arz etmeyen, yılın belirli dönemlerini kapsayan genellikle mevsimlik işler için öngörülen bir istihdam şekli olduğunu kaydetti.

Buna karşın, geçici iş pozisyonlarında çalışan işçilerin, genellikle sürekli veya dönemsel olarak tekrarlanan işlerde çalıştırıldıklarından geçici olmaktan uzaklaştıklarını ve sürekli istihdam edilir hale geldiklerini ifade eden Dinçer, bu nedenle geçici iş pozisyonlarında istihdam edilenlerin durumunun yeniden düzenlendiğini bildirdi.

Bakan Dinçer, 2006 yılında, usulüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici iş pozisyonlarında toplam 6 ay ve daha fazla süreyle çalışan geçici işçilerin, sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilmelerinin öngörüldüğünü ifade etti.

Önceki hükümetler döneminde başlatılan bu çalışmaların, bu Hükümet döneminde belirli bir plan ve program çerçevesinde sürdürüldüğünü belirten Dinçer, ''Özelleştirilen kamu işletmelerinde İş Kanununa tabi olarak çalışan işçilerimizin, 4046 sayılı kanuna göre, kıdem ve ihbar tazminatlarına ek olarak 'iş kaybı tazminatı' ödenerek iş sözleşmeleri sona ermektedir. Ülkemizde özelleştirme nedeniyle 4/C kapsamına alınarak çalışan personel sayısı 17 bin 774; diğer kamu kuruluşlarında çalışanlarla birlikte 19 bin 436'dır'' diye konuştu.
 

4/C'liler için yapılan iyileştirmeler

Bakan Dinçer, 4/C kapsamında çalışanlar için yapılan iyileştirmeler konusunda da bilgi verdi ve bu kapsamda çalışanların çalışma süresinin 10 aydan 11 aya çıkartıldığını, ilköğretim mezunlarının maaşlarının yüzde 17,4 oranında 114 lira artırılarak 772 liraya, lise mezunlarının maaşlarının yüzde 15,8 oranında 116 lira artırılarak 856 liraya, yükseköğrenim mezunlarının maaşlarının yüzde 14,3 oranında 117 lira artırılarak 938 liraya yükseltildiğini ifade etti.

Dinçer, 2010 yılında, önceki yıla göre yıllık bazda, 4/C'li ilköğretim mezunlarına yüzde 291, lise mezunlarına 27,3 üniversite mezunlarına ise yüzde 25,7 oranında daha fazla ödeme yapılacağını bildirerek, ''Hiçbir işçinin kendi istemedikçe özelleştirme nedeniyle devlet tarafından kapı önüne konulmadığını'' kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler