5. Uluslararası Türk-Asya Kongresi

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkanı Süleyman Şensoy, Asya'nın, hem güç dengelerinin Batıdan Doğuya doğru kayması, hem de çok kutuplu dünya sistematiği içerisinde üç büyük küresel güce ev sahipliği yapması dolayısıyla 21. yüzyıl açısından dünyanın merkezi olduğunu söyledi.

5. Uluslararası Türk-Asya Kongresi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.06.2010 - 09:56

TASAM tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ''Uluslararası Türk-Asya Kongresi'', ''Asya'da Güvenliğin İnşası ve CICA'' gündemiyle Cevahir Kongre Merkezi'nde başladı. Açılışta konuşan TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, 'Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (AİGK/CICA) dost ve kardeş ülke Kazakistan'ın Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev liderliğinde kurulduğunu hatırlatarak, 7 yıl süreyle de Kazakistan'ın bu örgütün dönem başkanlığını üstlendiğini belirtti.

Şensoy, CICA'nın 7-9 Haziran tarihlerinde devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla İstanbul'da düzenlenecek zirvesinde Türkiye'nin iki yıl süresiyle dönem başkanlığını üstleneceğini anlattı. CICA'nın, Asya gibi 21. yüzyılın çok boyutlu rekabet ve paylaşım mücadelelerinin merkezi olan bir kıtada alınan çok büyük bir inisiyatif olduğunun altını çizen Şensoy, Avrupa'nın güvenlik temelli sorunlarını çözebilmek için yüzyıllarca uğraştığını, birinci ve ikinci dünya savaşlarından sonra da belli bir istikrara ulaştığını kaydetti.

Şensoy, bütün kurumsal geçişi ve birikimine rağmen Avrupa'nın yakın tarihte bile halen çok ciddi güvenlik krizi yaşadığını söyledi. Süleyman Şensoy, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Asya, hem güç dengelerinin Batıdan Doğuya doğru kayması, hem de çok kutuplu dünya sistematiği içerisinde üç büyük küresel güce ev sahipliği yapması dolayısıyla 21. yüzyıl açısından dünyanın merkezidir. Dünya rekabeti açısından çok önemli bir merkez. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu tablonun çok daha net ve tarif edilebilir olduğu göreceğiz. Asya'nın geçirdiği bu değişimden, uluslararası sistemin işleyişi etkilenecektir. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere birçok uluslararası sistemin buna göre yeniden yapılanacağını öngörüyoruz.''

Asya'da çözülmesi ve istikrara kavuşturulması gereken İsrail-Filistin, Pakistan-Hindistan, Kuzey Kore-Güney Kore, Çin-Japonya, Çin-Tayvan gibi ülkeler arasında güvenlik sorunları bulunduğunu kaydeden Şensoy, Asya'nın bu sorunları çözmeden de ekonomik, askeri veya politik bir entegrasyona ulaşmasının mümkün görünmediğini belirtti. Avrupa ve Avrupa Birliğinin yaşadığı acıları ve kurumsal birikimlerin birçoğunun Asya'da yaşanmadığını kaydeden Şensoy, ''Mümkün olan en kısa zamanda temel güvenlik sorunlarını çözmüş olan bir Asya'nın 21. yüzyılda dünyanın ekonomik, politik ve askeri olarak çok önemli bir entegrasyon merkezi olacağını öngörüyoruz'' dedi.
 

Diğer konuşmalar

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Bagdat Amreyev de Kazakistan'ın bağımsızlığından bu yana birçok uluslararası girişim başlattığını belirtti. Kazakistan'ın çevresindeki Rusya ve Çin kadar jeopolitik anlamda güçlü olmadığını kaydeden Amreyev, Sovyetler döneminde Kazakistan sınırlarında her zaman gerginlik sorununun bulunduğunu anımsattı. Ancak Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra bölgede güvenlik sorunlarının çözümüne yönelik Kazakistan tarafından önemli girişimler başlatıldığını söyleyen Amreyev, bu anlamda Nazarbayev'in CICA'ya katkısının önemine işaret etti. Amreyev, dönem başkanlığının Türkiye'ye geçeceğini, bu anlamda uluslararası güvenlik sorunlarının çözümünde rol alan Türkiye'nin Asya ve Avrupa'nın ortasında toplumlara ve milletlere köprü görevi gördüğünü anlattı.

Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) İcra Direktörü Dulat Bakıshev de Kazakistan'ın dönem başkanlığı süresince CICA'da önemli çalışmalar yapıldığını belirtti. Bakıshev, CICA'nın amaçlarının gerçekleşmesi için turizm, KOBİ'ler, enerji ve güvenlik alanlarında önemli başarılar sağlandığını söyledi.

''Uluslararası Güvenlik ve Asya Jeopolitiği'', ''Asya'da Güvenlik Kurumları ve Bölgesel Güvenlik Politikaları'', ''Asya Güvenliği Üzerine Asimetrik Tehditlerin Etkileri'', ''Enerji İşbirliği ve Enerji Arz Güvenliği Politikaları'', ''Asya'da Güven Artırıcı Önlemler ve İşbirliği İmkanları'' ile ''Yeni Güvenlik Yaklaşımları ve Demokrasi, İnsan Hakları Arasında Denge'' konularının ele alınacağı kongre, 5 Haziran'a kadar sürecek.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler