5 yaşa altyapı da yok
AKP'nin ilköğretime 5 yaşında başlama planı hayata geçerse önümüzdeki yıl okula başlayacak çocuk sayısı 1 milyon 400 binden 2 milyon 800 bine çıkacak. Okulların fiziki altyapısının bu kadar öğrenci için yeterli olmadığına dikkat çeken uzmanlar, eğitim müfredatının da bu yaşa göre yeniden düzenlemesi gerektiğini belirtiyor.
Zorunlu eğitim yasa tasarısıyla ilköğretime başlama yaşının 5’e indirilmesi, pedagojik ve fiziki sorunları da beraberinde getirecek. Her yıl 1 milyon 300 bin-1 milyon 400 bin arasında çocuk okula başlıyor. Zorunlu ilköğretimin 5 yaşa çekilmesi halinde, 2012-2013 öğretim yılında bu sayı ikiye katlanacak. Yaklaşık 2 milyon 800 bin çocuğun ilköğretime başlaması, zaten kalabalık olan sınıfları, çocuklar ve öğretmenler için çekilmez hale getirecek.
Eski Eğitim-Sen Başkanı, eğitimci Alaattin Dinçer, yeni öğretim yılında okula başlayacak 6 yaşını bitirmiş çocuklara 5 yaş çocuklarının da eklenmesiyle sayının ikiye katlanacağını vurgulayarak, “Örneğin İstanbul’da bu yıl 210 bin çocuk ilköğretim 1. sınıfa başladı, seneye bu sayı 420 bin olacak ama derslik sayısı aynı kalacak. Türkiye genelinde, sınıfta ortalama 30 öğrenci olarak düşünüldüğünde 80 bin ek derslik yapılması gerekli” dedi.
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel, ilköğretime başlamadan neden okulöncesi eğitimin gerekli olduğunu şöyle açıkladı: “Okulöncesi eğitim, çocuğun ilköğretime başlamadan önce yaşına ve gelişim özelliklerine uygun bir eğitim programına göre düzenlenen, bu programa uygun bir öğrenme ortamı sağlayan ve okulöncesi eğitim alanında özel yetişmiş öğretmenler tarafından uygulanan ve bu açıdan ilköğretimin birinci yılından farklı bir eğitim sürecidir.
- Okulöncesi eğitimi sağlamadan ve okula hazırlamadan çocukları ilköğretime 5 yaşında başlatmak, çocukların beceri ve yetkinlikleri henüz yeterince gelişmemiş olacağından ciddi sakıncalar arz etmektedir.
- Bu sakıncalar, sosyoekonomik olarak sınırlı imkânlara sahip elverişsiz koşullarda büyüyen çocuklar için daha yoğundur. Eşitsizliklerin etkisini bir nebze ortadan kaldıracak bir hazırlık süreci yaşanmadan başlayacak ilköğretim, eşitsizlikleri derinleştirecektir.
- İlköğretim yaşının 5’e düşürülmesi halinde bu yaşa ve takip eden yaşlara uygun eğitim uzmanları tarafından ilköğretim müfredatının yeniden geliştirilmesi gerekmektedir.
- Dünyada 204 ülkeden 126’sı 6 yaşında, sadece 29’u 5 yaşında çocukları ilköğretime başlatmaktadır. İlköğretime başlama yaşı 5 olan gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde 4 yaş için okul öncesi eğitim oranları yüzde 80’in üzerindedir.
- Türkiye’de 4 yaş grubu (48-60 ay) için okulöncesi eğitim oranı ise yüzde 19.6. Ülkemizde okulöncesi eğitim almadan ilköğretime başlayacak olan bu yaş grubu çocukların okulda başarılarını olumsuz etkileme riski vardır.
- Politika yapıcılar, ilköğretimi bir yıl erken başlatmak yerine, okulöncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınmasına odaklanmalıdır.”
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Colani’nin arabası
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması