50 milyon çocuk yersiz yurtsuz
UNICEF’in raporuna göre, son 5 yılda evinden ayrılmak zorunda kalan, sığınmacı konumuna düşen çocuk sayısı yüzde 75 arttı.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF), dünya çapında yaklaşık 50 milyon çocuğun savaş ve yoksulluk nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. UNICEF’in evlerinden ayrılan, sığınmacı konumuna düşen çocuklarla ilgili raporunda, son 5 yılda evlerini terk eden çocuk sayısında yüzde 75 artış yaşandığı ve 8 milyon çocuğun yerlerinden edildiği belirtildi. Rapora göre bu çocukların yarısına yakını yani 28 milyon çocuk, savaş veya çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. 10 milyonunun sığınmacı statüsünde olduğuna işaret edilen raporda, 1 milyon çocuğun sığınma talebinde bulunduğu ancak durumlarının henüz kesinleşmediği kaydedildi. 17 milyon çocuk da ülkelerindeki çatışmalar nedeniyle ülke içinde başka bölgelere göç etmek zorunda kaldı. Çocukların 20 milyondan fazlası ise çete şiddeti ve yoksulluktan kaçıyor. Raporda, çocukların belgelerinin bulunmadığına, yasal statülerinin belirsiz olması nedeniyle sistematik bir şekilde takip yapılmasının zorluğuna vurgu yapılarak taciz ya da gözaltı tehlikesi ile karşı karşıya olduklarının altı çizildi.
100 bin çocuk refakatsiz
UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake, “Aylan’ın kıyıya vuran küçük bedeni ya da ambulansta oturan Ümran’ın kanlı ve afallamış yüzü dünyayı sarstı. Ama her fotoğraf, kız ya da erkek, tehlike altındaki milyonlarca çocuğu temsil ediyor. Bu da bu çocuklar için şefkatimizi bütün çocuklar için harekete geçerek göstermemizi gerektiriyor” dedi. 2015 yılında mülteci çocukların yüzde 45’inin Suriye ve Afganistan’dan geldiğine dikkat çekilen raporda, 78 ülkede 100 bin çocuğun refakatsiz sığınma talebinde bulunduğu vurgulandı. UNICEF’in verilerine göre, dünya nüfusunun üçte birine tekabül eden çocuklar, mülteci sayısının yarısını oluşturuyor. Raporda sığınmacı çocukların yabancı bir ülkeye ulaştıklarında ise genellikle ayrımcılık ve yabancı düşmanlığıyla karşılaştığı kaydedildi. UNICEF’in Programlar Yöneticisi Ted Chaiban, yerlerinden edilen çocukların korunmaya muhtaç olduğunu eğitim ve sağlık gibi hizmetler almaları gerektiğini söyledi. Avrupa Polis Ofisi Europol’ün Şubat 2016 verilerine göre, son iki yılda 10 binden fazla mülteci çocuk Avrupa ülkelerine geldikten sonra kayboldu.
Eğitimde sınıfta kalındı
UNESCO tarafından hazırlanan Küresel Eğitim izleme Raporu’na göre, eğitim alanında küresel hedeflere ulaşımak için yarım yüzyıl geç kalındı. Buna göre, Sürdürülebilir Gelişim Ajandası’nda yer alan kriterlere, ilköğrenimde 2042, ortaöğrenimde 2059, yükseköğretimde ise ancak 2084 yılında ulaşabilecek. Raporda ayrıca dünya çapında 15 yaş üzeri 758 milyon kişinin okuma yazma bilmediği kaydedildi. Rapordan öne çıkan başlıklar şöyle; Savaş eğitimden uzak tutuyor: Dünyanın farklı bölgelerinde 36 milyon çocuğun savaş koşuları yüzünden eğitimden uzak kaldığı belirtilen raporda, çatışma bölgelerinde eğitim eksikliğine dikkat çekildi. OECD de hedefe uzak: Gelişmiş ekonomilere sahip ülkelerin de küresel hedeflerin gerisinde olduğu vurgulandı. Buna göre, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yer alan her 10 ülkeden 1’nin 2030 için belirlenen hedeflere ulaşma şansı bulunmuyor. Çevre duyarlılığı eksik: Dünyadaki ülkelerin yarısında okul müfredatında küresel ısınma ve çevre duyarlılığı konularının yer almaması rapoda eleştiri konusu oldu.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı