"54 yıllık bir siyasi yapı içersindeyiz"

DSP Genel Başkanı Masum Türker, ''26 yıllık bir partiyiz ama Bülent Ecevit'in 54 yıllık bir siyasi birikiminin şekillendirdiği yapı üzerinde organize oluyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 16.06.2011 - 13:00
Abone Ol google-news

Afganistan Liberal Partisi Genel Başkanı Ajmal Sohail, DSP Genel Başkanı Türker'i ziyaret etti.

Türker, DSP Genel Merkezindeki ziyarette yaptığı konuşmada, Afganistan'da yakın zamanda başlayan siyasallaşma çizgisinin kurumsallaşmasından memnuniyet duyduklarını belirtti.

Afganistan'da siyasetin her zaman iç ve dış baskılardan etkilendiğini ifade eden Türker, Türkiye'nin ise 91 yıldır kurumsallaşma ve çağdaşlaşma mücadelesi verdiğini vurguladı.

İki ülke arasındaki yakın ilişkinin, Türk insanının bağımsızlık mücadelesinde Afganistan'ın yaptığı yardımlardan beri sürdüğünü dile getiren Türker, ayrıca Afgan halkının büyük kısmının Türk halkı gibi Müslüman olduğunu söyledi.

Türkiye'nin uluslararası camiada da daima Afganistan'dan taraf olduğunu ifade eden Türker, iki partinin her türlü işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

DSP'nin 3 hafta sonra olağanüstü kurultay yapacağını hatırlatan Türker, Sohail'in kurultayda bir konuşma yapabileceğine işaret ederek, ''Böylece bölgesel ve siyasal işbirliğini sağlayabiliriz'' dedi.

Küresel yapıya karşı bölgesel yapının önemini vurgulayan Türker, ''26 yıllık bir partiyiz ama Bülent Ecevit'in 54 yıllık bir siyasi birikiminin şekillendirdiği yapı üzerinde organize oluyoruz. Bu nedenle iki parti olarak birbirimize çok katkı yapacağımıza inanıyorum'' diye konuştu.

Afganistan Liberal Partisi Genel Başkanı Sohail de partisinin 1997'de kurulduğunu söyledi. Taliban baskısından uzak kalanlarla beraber böyle bir birleşmeyi gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Sohail, ülkesindeki baskılar nedeniyle arkadaşlarıyla birlikte Pakistan'a kaçmak zorunda kaldığını anlattı.

11 Eylül terör saldırılarından sonra Afganistan'da faaliyete başladıklarını belirten Sohail, ''Ancak son zamanlarda Cumhurbaşkanı Karzai bu demokratik amaçlarımızı engellemeye çalışıyor. Bu nedenle ülkemizde muhalif bir parti konumuna geldik'' dedi.

Çok partili siyaset, serbest piyasanın egemen olduğu bir demokratik sistemi Afganistan'a getirmek amacında olduklarını belirten Sohail, ''Afganistan'dan Anayasamız her ne kadar insan haklarının tam anlamıyla uygulandığını belirtse de hükümet dini araç olarak kullanıyor'' diye konuştu.

Bölgesel fikir alışverişlerinin önemine değinen Sohail, karşılıklı ziyaret ve faaliyetlerin çok iyi hedeflere ulaşmada önemli bir adım olduğunu belirtti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler