64 yıl sonra önerge

Demokrat Parti döneminde, 6-7 Eylül 1955 tarihinde İstanbul’da yaşayan Rum, Ermeni, ile Yahudi yurttaşlara yönelik Türkiye tarihinin en karanlık ve acı olaylarının yıldönümünde, HDP milletvekili Garo Paylan saldırıların aydınlatılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Yayınlanma: 06.09.2019 - 22:26
Abone Ol google-news

Selanik’te Atatürk’ün evine Yunanlılar tarafından bomba atıldığı spekülasyon haberinin yayılması üzerine daha önce hazırlıklı olduğu belirlenen gruplar başta Rum olmak üzere Ermeni ve Yahudi yurttaşlara saldırarak 37 kişiyi öldürürken, 400’e yakın cinsel saldırı gerçekleştirdi. Sokakları dökülen saldırgan gruplar başta Taksim, Eminönü olmak üzere ev ve işyerlerini talan etti.

İHD İstanbul Şubesi, Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon tarafından 6-7 Eylül olaylarının 64. yılında yapılan açıklamada, “6-7 Eylül Olaylarını mümkün kılan ve ‘içimizdeki ırkçılıkla’mücadele edilmelidir” denildi.

HDP milletvekili Garo Paylan da saldırıların aydınlatılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi. Paylan,“Türkiye’deki azınlık toplumlarının bir yıkım daha yaşamasına neden olan 6-7 Eylül 1955 Pogromu’nun üzerinden tam 64 yıl geçti. Buna rağmen TBMM yaşanan Pogrom’un faillerinin ortaya çıkarılması için bugüne kadar herhangi bir adım atmadı. Bu nedenle; 6-7 Eylül 1955’te yaşanan Pogrom’u planlayan ve organize eden kamu görevlisi ve sivil faillerin ortaya çıkarılması, yaşanan can ve mal kayıplarının tespit edilmesi, mağdur olan kişilerin ve kurumların maddi ve manevi kayıplarının tazmin edilmesi, bu sayede geçmişle yüzleşmenin sağlanması ve geç de olsa adaletin yerini bulması, TBMM’nin geçmişle yüzleşme adına atacağı önemli bir adım olacaktır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler