7. Ulusal Das Kongresi Antalya'da yapıldı
Dünya Sterilizasyon Forumu Başkanı Wim Renders, misyonlarının, ülkelerde sterilizasyon ve dezenfeksiyon konularında faaliyet gösteren mevcut dernekleri bir araya getirmek, sağlık hizmetlerini iyileştirmek olduğunu belirterek,"Esas amacımız, hasta hakları ve güvenliğinin tüm dünyada eşit şekilde sağlanmasıdır" dedi.
Sterilizasyon ve dezenfeksiyon konularındaki sorunlara ve eksikliklere yönelik, güncel bilim ışığında çözüm aramak için düzenlenen DAS (Dezenfeksiyon, Antisepsi,Sterilizasyon Derneği) Kongresi'nin 7'ncisi Antalya'da gerçekleştirildi.
"Sterilizasyondaki Yenilikler, Dezenfeksiyon", "Yara Bakımı", 'Havalandırma Sistemleri', "Alet Temizliği", "El hijyeni", "Hastanelerde DAS Uygulamaları", "Ameliyathanelerde DAS Uygulamaları", "Diş Hekimliğinde DAS Uygulamaları", "Atık ve Su Yönetimi" gibi konuların, uzman kişiler tarafından ele alındığı kongrede, düzenlenen basın toplantısında konuşan Renders, WFHSS'nin, 55 üye ülkesi olan forumda, bu ülkelerin sterilizasyon ve dezenfeksiyon ile ilgili derneklerinin temsil edildiğini söyledi.
Her yıl dünya kongreleri düzenleyen forumun, bu yıl 13'üncü kongresini Portekiz'de gerçekleştirileceğini vurgulayan Renders, "Sterilizasyon ve dezenfeksiyon alanında tek dünya forumu olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.
Wim Renders, 2006 yılından itibaren de DAS'ı desteklediklerini kaydederek, şöyle devam etti:
"Dünya Sterilizasyon Forumu'nun misyonu, ülkelerde sterilizasyon ve dezenfeksiyon konularında faaliyet gösteren mevcut dernekleri bir araya getirerek, teorik ve pratik anlamda bilgi paylaşımı yapmak, ülkelerde, hastanelerde, özellikle sterilizasyon anlamında kalite ile sağlık hizmetini iyileştirmektir.
Forumumuz, hasta hakları ve güvenliğe çok önem vermektedir. Esas amacımız, hasta hakları ve güvenliğinin tüm dünyada eşit şekilde sağlanmasıdır. DAS Derneği de aynı misyonla hareket ettiği için kendilerine bu konudaki tüm desteğimizi sağlamaya çalışıyoruz. DAS tarafından gerçekleştirilen toplantıların katılım düzeyinden çok memnunuz. Bu yıl 7'ncisi düzenlenen DAS Kongresi'ne, 3'üncü kongreden itibaren katılıyorum. Toplantıya katılanların ve yapılan konferansların düzeyinden çok memnunuz. Tartışma periodlarının çok verimli geçmesinden dolayı tebrik ediyorum.”
Amaç hasta haklarını eşit hale getirmek
Win Renders, forumlarının en önemli amacının, hasta haklarını tüm dünyada eşit hale getirmek olduğunu ifade ederek, "Her hastanın, uygun şekilde sterilize edilmiş tıbbı cihazla tedavi edilmesi gerektiğini inanıyoruz. Hiçbirimiz kar amaçlı dernekler değiliz. Tek amacımız, hasta sağlığına hizmet etmektir" diye konuştu.
Ülkelerin bu konuda kıyaslanmasının uygun olmayacağını vurgulayan Renders, her ülkede çok iyi sağlık hizmeti veren hastaneler olduğu gibi, çok kötü hizmet verenlerin de faaliyet gösterdiğini bildirdi.
Renders, "Bunun Türkiye'de de böyle olduğuna eminim. Bu şekilde bir karşılaştırma için tüm departmanları gezmek lazım. Bu sebeple bu konuda kesin hüküm vermek mümkün değil" dedi. Türkiye'nin bu alanda çok ilerleme kaydettiğine işaret eden Renders, ancak diğer ülkelerdeki gibi Türkiye'nin de bu konuda eksiklikleri olduğuna dikkati çekti.
"Devletin 'Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Kılavuzu’nu desteklemesi şart." Diyen Wim Renders, DAS Derneğinin çok önemli bir iş yaptığını ve bir "Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Kılavuzu" yayınladığını söyledi.
Bu kılavuzun hastanelerde uygulanmaya başlandıktan sonra, hasta hizmeti ile ilgili kalitenin çok daha fazla iyileşeceğine inandığını belirten Renders, "Ancak devletin, hükümetin bu kılavuzu desteklemesi gerekir. Kılavuzun yazımı sırasında her zaman desteklediler, ama bunun hastanelerde uygulanması konusunda bir otorite olarak görev alması gerekiyor" dedi.
Renders, bu tür uygulamaların yapılmasının değişiklik, değişikliğinde para gerektirdiğinin altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hastaneler, birtakım değişiklikler için para harcamak istemiyor, ancak devlet baskısı olduğunda birtakım şeyler yapılabiliyor. O yüzden bu şekilde destek olması gerekiyor. Dünyada, bu konuda dört dörtlük çalışmayı yakalayan ülke yok. Ama İsviçre, Almanya ve Hollanda'ya baktığımız zaman birtakım iyi gelişmeler var. Ayrıca kişilerin alışkanlıklarını değiştirmek çok uzun süre alıyor. Biz standartların uygulanması için idarecilere baskı yapıyoruz. Bunlar uygulandığı sürece kalite zaman içerisinde yükselecektir."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza