'8'e varan depremler bizim ülkemizde de oluyor'

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Pasifik levhasında meydana gelen depremlerin, Türkiye'dekilere göre çok daha büyük olduğunu belirterek, ''Bizde böyle bir deprem olması riski yok denecek kadar az. Ama yine 8'e varan depremler bizim ülkemizde de oluyor'' dedi.

'8'e varan depremler bizim ülkemizde de oluyor'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.03.2011 - 10:05

BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Meral Özel ile UDİM Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Rasathane'de yaptıkları bir toplantıyla basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Depreme ilişkin bilgiler veren Özel, depremin denizde gerçekleşmesinin çok büyük bir şans olduğunu, karada meydana gelmesi halinde büyük hasara neden olabileceğini kaydederek, tsunaminin ve 2 büyük yangının da hasarlar oluşturacağını ifade etti.

Türkiye'nin ''Alp Himaleya deprem kuşağı''nda bulunduğunu, Japonyadaki deprem türleri ve deprem mekanizmalarının Türkiye'den farklı olduğunu belirten Özel, ''Ancak dünya da bir bütün biliyorsunuz. Levha hareketleri birbirlerini etkiliyor olabilirler'' dedi.
Doğan Kalafat da şunları söyledi:
''Bu tür depremler, çok sık olan depremler değil. Yani Sumatra'dan sonra olan en büyük depremlerden bir tanesi. Bunlar birkaç yılda bir olabilecek deprem değil. Dolayısıyla bu, hakikaten bizim için ilgi çekici bir deprem oldu. Buradaki daha büyük bir levha olduğu için, özellikle bu Pasifik levhasında olan depremler büyüklük açısından bizdekilere göre çok daha büyük. Yani bir 17 Ağustos'la kıyaslarsak belki 35 katı 40 katı. Dolayısıyla bizde böyle bir deprem olması riski yok denecek kadar az. Ama yine 8'e varan depremler bizim ülkemizde de oluyor.''

Deprem sonrasında hızlı müdahalenin önemine dikkati çeken Kalafat, ''Can kaybı en az seviyede. Her depremde, dünyanın en büyük teknolojisini de kullansanız, dünyanın en zengin ülkesi de olsanız hasar olabilir. Önemli olan can kayıplarını en aza indirebilmektir. Japon toplumu, buna başarılı bir örnek verdi. Bunun dışında tsunaminin özellikle binalarda ve dar körfezlerde etkisi çok fazla oluyor. Buna ilişkin Pasifik'teki uyarı merkezi alarm vermiş durumda'' diye konuştu.

Kalafat da aynı konuya ilişkin olarak özetle şunları söyledi:

''Şunu net bilelim: Marmara'da böyle bir deprem olma olasılığı riski sıfır. Büyük tsunamiler, deniz tabanındaki büyük kırılmalar sonucu oluşur. Mesala Sumatra'daki kırılma alanı büyük bir alandır. Dolayısıyla fizik olarak böyle bir şeyin bizde Türkiye'nin herhangi bir yerinde olabilmesi mümkün değil. İkincisi; büyük tsunami oluşabilmesi için çok büyük su dalgası, çok büyük su kütlesi, derinlik ve aynı zamanda mesafe gerekiyor. Marmara'ya baktığımızda boyu 150 kilometre, eni 80 kilometre. Halbuki biz diyoruz ki tsunami dalgası kırılmadan sonra aynı kartopu gibi büyüyerek saatlerce gidebiliyor.''

 

'Deprem karada olsaydı çok büyük can ve mal kayıplarına yol açabilirdi'

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Meral Özel, ''Deprem karada olsaydı çok büyük can ve mal kayıplarına yol açabilirdi'' dedi.

Japonya açıklarında meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Doç. Dr. Özel, ''Sığ odaklı depremlerde tsunami riski yüksek olur. 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 7.1 olmak üzere 5.8 ve 5.9 büyüklüğünde 10 tane artçı deprem daha oldu. Halen devam ediyor. En son artçı Tokyo'dan uzaklaştı Okyanus'a doğru gitmeye başladı'' diye konuştu.

Özel, Japonya'daki depremin o bölge için normal ama büyüklüğünün fazla olduğunu belirterek, ''Çok büyük enerji boşalması oldu. Karada olsaydı çok büyük can ve mal kayıplarına yol açabilirdi'' dedi.

Japonya'da meydana gelen depremin Türkiye'yi etkilemeyeceğini ifade eden Özel, ''Türkiye ile Japonya aynı deprem kuşağında değil. Deprem bizden 9 bin kilometre uzakta. Türkiye'yi etkilemez'' diye konuştu.

JAPONYA 8.9'LA SALLANDI... DEV DALGALAR KARAYI VURDU


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler