9 ayda en az 283 kadın öldürüldü

İlerici Kadınlar Derneği'nin 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü’ne günler kala açıkladığı raporuna göre, yılın ilk 9 ayında en az 283 kadın öldürüldü.

Yayınlanma: 22.11.2019 - 19:13
9 ayda en az 283 kadın öldürüldü
Abone Ol google-news

Aylık olarak kadın cinayetleri, kadına yönelik fiziksel ve cinsel şiddet, çocuk istismarı verileri ile yargı, medya ve siyasette kadın sorununa ve kadın mücadelesine ilişkin gündemleri derleyerek rapor yayımlayan İlerici Kadınlar Derneği (İKD), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında da 2019 yılının ilk 9 ayını konu alan bir rapor yayımladı.

İKD’nin raporunda kadına yönelik şiddetin her geçen yıl bir önceki yıla göre daha korkunç boyutlara ulaşarak devam ettiği vurgulanarak “AKP tarafından yükseltilen gerici söylemler, her fırsatta kadınların yaşamlarını ev ve aile ile sınırlayan fetvalar veren gericiler, artan yoksulluk kadına yönelik şiddeti körüklemeye devam ediyor” denildi.

9 AYDA EN AZ 283 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

İKD’nin yayımladığı rapora göre bu yılın ilk 9 ayında en az 283 kadın öldürüldü. Kadınlar en çok beraber oldukları erkekler veya eşleri tarafından boşanmak istedikleri ya da ayrılmak istedikleri için öldürüldü. 2019’un ilk 7 ayında en az 9 kadının koruma altındayken öldürüldüğü belirtilen raporda İstanbul Barosu verilerine göre dokuz ayda en az 1840 kadının şiddet nedeniyle koruma kararı aldırdığı açıklandı.

Kadınların tasarlanarak ve canice öldürüldüğü ifade edilen raporda şüpheli ölümlerde de artış görüldüğü vurgulanarak failler tarafından cinayetlere intihar süsü verildiği belirtildi.

İLK 6 AYDA 61 KADIN İŞ CİNAYETİNE KURBAN GİTTİ

“Ekonomik kriz koşullarında kadınların payına işsizlik ve yoksulluk düşüyor” denilen raporda Türkiye’de erkeklerin istihdam oranı %65 iken kadınların istihdam oranı %29 olduğu, 12 milyona yakın kadının kendisini ‘ev kadını’ olarak tanımladığı ve istihdam verilerine dahil edilmediği ifade edildi. İş cinayetlerinde ölen kadınlara da değinilen raporda 2019 yılının ilk 6 ayında 61 kadın iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği kaydedildi.

Geçtiğimiz yıllar içerisinde çocuk istismarı vakalarında da ciddi bir artış yaşandığına vurgu yapılan raporda  “TÜİK verilerine göre Türkiye’de kız çocuklarının son 5 yılda yaptığı doğum sayısının, 84 bin 462 olduğu belirtiliyor. TÜİK’e göre; son 10 yılda 16-17 yaş grubunda toplam 381 bin 418 kız çocuğu evlendirildi.” bilgisine yer verildi.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE 6284 UYGULANSIN"

Raporda ayrıca Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ikinci yargı paketinde ‘Çocuğun faille evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesi’ hükmüne yer verileceğinin iddia edildiği belirtilerek “Bu düzenleme istismarcıları korumak demektir ve çocuk istismarını arttıracaktır. 2017 yılında kadınların mücadelesiyle geri çekilen çocuk istismarına af düzenlemesinin yeniden gündeme getirilmesi kabul edilemez” denildi.

“Kadına yönelik şiddetle mücadele, gericiliğe ve yoksulluğa karşı bütünlüklü bir mücadele örgütlenmesiyle mümkündür” vurgusu yapılan raporda, kadına yönelik şiddet ve istismar davalarında tahrik ve iyi hal indirimlerinin kaldırılması, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun uygulanması,   “çocuğun, faille evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesi” hükmünden vazgeçilmesi, süreli nafaka düzenlemesinin geri çekilmesi gibi başlıklarda kadınların taleplerine yer verildi.

“Gericilik Kadınlara Yaşam Hakkı Tanımıyor” başlıklı raporda şu bilgiler yer alıyor:

  • 2002-2017 yılları arasında aile içi şiddet sonucu en az 7000 kadın cinayeti işlendi.

  • 2003 ile 2017 yılları arasındaki veriler baz alındığında kadın cinayetlerinde 14 yıldaki artış, yaklaşık %392 oldu

  • Kadın cinayetleri 2002-2009 arası yüzde bin 400 arttı.

  • Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 2002’de öldürülen kadın sayısı 66 iken bu rakam 2007’de bin 11’i buldu.

  • Türkiye, Dünya Ekonomi Forumu’nun Küresel Cinsiyet Eşitliği Haritası 2018 raporuna göre 149 ülke içinde 0.628 puan ile 130. sırada.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon