9 işçinin ceseti çıkarıldı

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki bir madende meydana gelen göçüğün altında kalan 19 kişiden 9'unun ceseti çıkarıldı.

9 işçinin ceseti çıkarıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.12.2009 - 06:59

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen göçük sonrası mahsur kalan işçilere ilişkin, ''Kurtarma ekipleri olayın yaşandığı bölgeye ulaştı. Maalesef işçiler hakkın rahmetine kavuştu'' dedi.

Dinçer, patlamanın etkisiyle ocaktaki tahkimatın tamamen çöktüğünü belirterek, o nedenle çalışmaların temkinli bir şekilde sürdürüldüğünü bildirdi.

Bakan Ömer Dinçer, ''Sanıyorum işçi arkadaşlarımızın bulundukları yerden çıkartılması geç zamanlara kadar sürecek. Uzman ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Zonguldak'tan gelen ekip de çalışmalarını sürdürüyor'' diye konuştu.

 

9 kişinin ceseti çıkarıldı

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçükten cesedi çıkarılan işçi sayısı, 7'ye ulaştı.

Maden ocağındaki kazada yaşamını yitiren işçilerden Murat Aydın, Muammer Aktaş, Seyit Ali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Şenol Kurt, Mehmet Banbal ve Mehmet Çetin'in de cesetleri çıkarıldı.

İşçilerin bölgede bekleyen yakınlarına, cesetleri teşhis etmeleri için anons yapılıyor.
Göçükten daha önce cesetleri çıkarılan Ali Kazan ve İzzet Kuşoğlu'nun cenazeleri yaşadıkları köylerde toprağa verilmişti.

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

"Bilirkişi raporu sonrası patlamanın kaynağını anlayacağız"

Kurtarma çalışmalarını yerinde görmek için dün gece bölgeye gelen Dinçer, gazetecilere yaptığı açıklamada, olayla ilgili soruşturmanın çok yönlü olarak sürdürüldüğünü belirtti.

Patlamanın nedeninin henüz belli olmadığını ifade eden Dinçer, ''Bilirkişi raporu sonrası patlamanın neden kaynaklandığını daha iyi anlayacağız'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''İşçilerden tamamen umut kesildi mi?'' yönündeki sorusuna Dinçer, ''Evet, maalesef görünen o ki yaşamlarını yitirdiler'' yanıtını verdi.

Bakan Dinçer, ''Ölen işçilerin ailelerine ne zaman haber verilecek?'' yönündeki bir soruyu ise, ''Zaten birçoğunun ailesi burada'' diye yanıtladı.

''Bu işletme mayıs ayında denetimden geçmiş ve eksiklerini aralık ayına kadar tamamlanması için süre verilmiş. Bu doğru mu?'' yönündeki soru üzerine ise Dinçer, ''Bu konuyla ilgili net bilgim yok. Umarım eksiklerini gidermiştir'' dedi.

Bakan Dinçer, ''Ocakta gazla ilgili uyarı sistemi var mıymış?'' yönündeki soruyu da, ''Evet, varmış'' diye yanıtladı.

 

Göçük altında kalan işçilerin kimlikleri belirlendi

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen göçüğün altında mahsur kalan işçilerin kimlikleri belirlendi.

Alınan bilgiye göre, maden ocağında mahsur kalan 19 işçinin isimleri şöyle:
Şenol Kurt, Ali Kazan, İzzet Kuşoğlu, Murat Aydın, Emir Ali Turhan, Murat Hanay, Mehmet Banbal, Seyit Ali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Yusuf Karaca, Erol Boran, Yunis Arçiçek, Ramazan Baştepe, Ertuğrul Demiray, Yahya Arabozan, Erol İkiz, Muammer Aktaş, Ahmet Çetin ve Mehmet Çetin.

 

Göçüğe dinamit patlaması neden oldu

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Mustafakemalpaşa ilçesinde maden ocağındaki göçüğün, bir dinamit patlatılmasının akabinde meydana geldiğini söyledi.

Harput, yaptığı açıklamada, dün akşam saat 19.30 sıralarında meydana gelen olaya ilk olarak firmanın kendi kurtarma ekiplerinin müdahale ettiğini, sonrasında Sivil Savunma Müdürlüğü, AKUT, Kütahya, Balıkesir Dursunbey ve Manisa Soma'dan gelen ekiplerin kurtarma çalışmalarına dahil olduğunu bildirdi.

Şu an bölgede 4 ekibin kurtarma çalışmalarını devam ettirdiğini anlatan Harput, ''Ocakta yapılan çalışma sırasında bir dinamit patlatılmasının akabinde malum göçük meydana gelmiş. Olayın meydana geldiği yer de 220 ila 250 metre derinlikte'' dedi.

Harput, göçük altında kalan 6 kişinin cesetlerinin çıkarıldığını, bu kişilerden 4'ünün teşhis çalışmasının sürdüğünü ifade ederek, şunları söyledi:
''Yaklaşık 30 metre derinliğindeki bir bölümün hafriyat çalışmasının kaldırılması devam ediyor. Arkadaşlarımızın bize verdiği bilgiye göre bir hayli mesafe katedildi. Yaklaşık 7-8 metrelik bir derinlik kalmış. Ondan sonra tüm insanlara ulaşılmış olunacak. Ümitli olmak istiyoruz, bekliyoruz.''

 

Umutlu bekleyiş hüzne dönüştü

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan 19 işçinin hayatını kaybettiğinin anlaşılması, yakınlarının umutlu bekleyişlerini hüzünle sonlandırdı.

Olayın duyulmasının ardından bölgeye gelen işçi yakınları, yağışa rağmen sabaha kadar arama-kurtarma çalışmalarını büyük bir heyecan ve umutla izledi.

İşçi yakınları, ocakta mahsur kalanların tamamının hayatlarını kaybettiğinin açıklanmasından sonra büyük bir üzüntü yaşadı.

Maden ocağı çevresinde toplanan işçi yakınları, birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü.

 

"Bütün işçilerimiz aynı galeride değil"

Bakan Dinçer, gazetecilere yaptığı açıklamada, madende meydana gelen göçükten şu ana kadar 9 işçinin cesedinin çıkarıldığını bildirdi.

Şimdiye kadar yaptıkları varsayımlarda, işçilerin göçüğün arkasında yer aldığı yönünde bir düşünceye sahip olduklarını ifade eden Dinçer, şöyle konuştu:
''Ama maalesef birinci göçükten sonra işçilerimize ulaştığımızda, bütün işçilerimizin aynı galeride olmadığını gördük. 10 arkadaşımızın daha sonraki ikinci galeride olduğunu tespit ettik. Bununla ilgili olarak da yeni bir çalışma programı yapılıyor ve bu geceden itibaren diğer göçüğün arkasına ulaşmaya çalışacaklar. Dolayısıyla 10 arkadaşımıza ulaşamadık. Şu anda çalışmalarımız yeni bir programla devam edecek. İkinci göçükle ilgili tahmin yapmak için henüz çok erken. Arkadaşlarımız bununla ilgili tespit yapmaya çalışıyorlar. Hatta biraz daha çalışmalarımızı hızlandırabilmek için göçüğün kendisini değil, yanından dolaşarak işçilerimize ulaşmak için bir program yürütecekler. Biz, muhtemelen bunun bir günümüzü alacağımızı tahmin ediyoruz.''

Dinçer, Soma, Tunçbilek ve Zonguldak'tan uzman ekiplerin bölgeye geldiklerini belirterek, onların da çok yoğun bir çaba sarf ettiklerini vurguladı.

Çalışmalara katkıda bulunan herkese teşekkür eden Dinçer, ''Bu olay nedeniyle tabii ki çok büyük üzüntümüz oldu. Arkadaşlarımıza ulaştıkça, kimliklerini tespit ettikçe biraz rahatlıyoruz. İnşallah çok uzatmadan sorunu çözeceğiz'' dedi.

Dinçer, bir gazetecinin ''Patlamanın sebebiyle ilgili bir sonuca ulaşıldı mı?'' sorusu üzerine ''Patlamanın sebebiyle ilgili hem savcılığın getirdiği bilir kişiler hem de bakanlığımızın tespit ettiği bilir kişiler, gerekli incelemeleri yaptılar. Ancak onları henüz sizinle paylaşabilecek durumda değilim. İkinci göçüğü tespit ettikten sonra elde ettiğimiz sonuçları sizinle paylaşacağız'' diye konuştu.

''Madende metan gazı ölçümlerinin yapılıp yapılmadığına'' ilişkin soruyu ise Dinçer, şöyle yanıtladı:
''Henüz bir şey söylemek için erken. Ama bizim ilk tespitlerimize göre, dinamit patlatılarak kömürler gevşetiliyor, sonra toplanıyordu. Birinci dinamit patlatıldığında ölçümlerin yapıldığı ve gaz seviyesinin normal olduğuna dair kanıtlar belli. Fakat ikinci patlamanın ne zaman yapıldığını ve o esnada ölçüm yapıldı mı onu bilemiyoruz. Bununla ilgili bulgulara ulaştığımızda sizinle paylaşacağız.''

 

İlgili haberler

GÖÇÜK ALTINDA KALANLAR TOPRAĞA VERİLİYOR

MADEN OCAKLARINDA 2 BİN CAN KAYBEDİLDİ

GRİZU ÖNLENEBİLİR

BURSA'DAKİ GÖÇÜKLE İLGİLİ BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

19 KİŞİYE MEZAR OLAN GÖÇÜK MECLİS GÜNDEMİNDE

İŞ KAZALARI SONUCU ÖLÜMLER KADER OLMAMALIDIR


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler