9. Teknoloji Ödüllerine başvurular başladı
TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından Türkiye'nin teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmesi yolunda yenilikçi, yaratıcı ve rekabet özelliklerine sahip ürün ve süreçleri değerlendirip, ödüllendirmek amacıyla oluşturulan ''Teknoloji Ödülleri''nin 9'uncusuna başvurular bugün başladı.
Ödüllere ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, teknoloji ve inovasyonda yetkinliğin, bir ülkenin rekabetçiliğini sürdürebilmesi için gereken şartların başında geldiğini belirterek, teknolojik ilerlemenin gerisinde kalmanın Türkiye'nin halihazırda çözmesi gereken problemleri daha da derinleştireceğini söyledi.
Ar-Ge'ye ayrılan kaynakların artışı bakımından Türkiye'de son yıllarda olumlu gelişmeler yaşandığını ifade eden Boyner, ''Öte yandan geldiğimiz noktayı, sürekli artan bir rekabet ortamında, gelişmiş ülkelerle kıyaslamamız gerektiği de bir gerçek. Bu kıyaslamayı yaptığımız zaman ise katetmemiz gereken epey bir yol olduğunu görüyoruz'' dedi.
Boyner, toplam Ar-Ge harcamasının Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya oranının, halen hedeflenen düzeye ulaşmadığını hatırlattı.
Ar-Ge yatırımlarının, geri dönüşü uzun vadeli olan ve risk taşıyan yatırımlar olmakla birlikte, getirisinin yatırım yapan firmayla sınırlı kalmayıp ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına doğrudan etki ettiğini vurgulayan Boyner, küresel pazarda rekabet edebilecek ürünleri geliştirebilmek için gereken teknoloji ve inovasyon faaliyetlerinin, firmaların tek başına, salt kendi imkanlarıyla kotarabilecekleri bir seviyenin ötesine geçtiğini anlattı.
Boyner, Türkiye'de son yıllarda Ar-Ge ile ilgili olarak artan farkındalığa ve geliştirilen mevzuata rağmen teşvik ve destek uygulamalarında sorunlarla karşılaşılabildiğine işaret ederek, ''Yürürlükteki çeşitli Ar-Ge düzenlemeleri arasındaki uyumsuzlukların giderilmesi ve uygulama safhasında karşılaşılan sorunların çözülebilmesi, teşvik mekanizmalarının daha verimli kullanılmasına katkıda bulunacaktır'' diye konuştu.
Rekabet öncesi işbirliklerine yönelik düzenlemelerde eksiklikler bulunduğunu dile getiren Boyner, hem akademiyle hem de firmalar arasında işbirliğini etkinleştirmesi beklenen teknoloji geliştirme bölgelerine ilişkin sorunların çözümü gibi konuların da geniş katılımlı ortamda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Boyner, Teknoloji Ödülleri ve Kongresi ile Türkiye'nin teknoloji üreten yüzünü kamuoyuyla paylaşmayı ve başarı hikayelerini gündeme taşımayı amaçladıklarını dile getirerek, Teknoloji Ödülleri'nde yer almanın firmalar için, teknolojik üstünlüklerinin tescillenmesi anlamına geldiğini ifade etti.
Soruları yanıtlarken de Boyner, Türkiye'de sanayinin gelişme eğilimine bakıldığında, Ar-Ge ve teknoloji konusunda farkındalığın arttığına değinerek, girişimci KOBİ'lerin Türkiye'nin rekabetçi gücünü artırmada desteklediklerini söyledi.
Boyner, Türkiye'de katma değerin daha fazlasının KOBİ'ler tarafından üretilmesi gerektiğinin altını çizerek, ödüllere başvuru eğiliminin artarak süreceğine inandığını ifade etti.
"Hiçbir başvuru rakamıyla mutlu olmayız"
TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş de, artık her kesimden, her sanayi kolundan her büyüklükteki firmaya proje, sistem bazlı destek verildiğini kaydederek, hangi büyüklükten ve hangi sektörden olursa olsun firmaların ödüllere başvurmasını istedi.
Yetiş, proje niteliğinin önemine değinerek, 2007'de başlayan program çerçevesindeki desteklerin yüzde 81'inin KOBİ'lere, yüzde 19'unun büyük ölçekli firmalara, yüzde 48'inin KOBİ'lere, yüzde 52'sinin büyük ölçekli firmalara verildiğini anlattı.
Başvuru yetersizliğinin nedenine ilişkin bir soru üzerine Yetiş, ''Biz hiçbir başvuru rakamıyla mutlu olmayız. Yıllar itibariyle artış eğilimi var. Beklentimiz daha fazla olması'' dedi.
Yetiş, geçtiğimiz 3 yıl içinde 7. Çerçeve Programı için ödenen paranın tamamının geri alındığını bildirdi
Teknoloji ödülleri
Bu yıl 9'uncu kez yapılacak olan ödüllerin başvuruları bugün itibariyle başladı. Başvuru süreci, 14 Mayıs 2010'da sona erecek.
Ödüllere başvurular bu yıl iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek. Kuruluşlar, pazara sunulmuş ya da sunulmamış bir veya birden fazla ürün/süreç geliştirme veya iyileştirme çalıştırmalarıyla Teknoloji Ödülleri Programı'na başvuruluyor.
Bu yıl ödüllere ilk başvuru aşamasından ücret alınmazken, ücretler şirket ölçeğine göre 500 lira ile 5 bin lira arasında değişiyor.
Ödül değerlendirme sisteminde farklı ölçekteki firmaları en uygun şekilde karşılaştırmak amacıyla ''mikro'', ''küçük'', ''orta'' ve ''büyük/bağlı'' olmak üzere 4 ayrı firma ölçeğinin hem ürün hem de süreç başlıkları altında değerlendirilmesiyle 8 adet ''Başarı Ödülü'' ve firma ölçeğinden bağımsız olarak bir adet ''Büyük Ödül'' verilmesi öngörülüyor.
İlki 1998'de verilen Teknoloji Ödülleri'nde bugüne kadar özel ödül başvurularıyla birlikte 261 başvuru alınırken, 7 şirket ''Büyük Ödül'', 24 şirket ''Başarı Ödülü'', 11 şirket ''Jüri Özel Ödülü'' ve bir araştırma merkeziyle bir araştırmacı ''Onur Ödülü'' aldı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!