9 ülkede yemin zorunluluğu yok

CHP'nin TBMM Başkanlığı'na, tutuklu milletvekillerinin ant içmelerinin sağlanması için yaptığı başvurunun ardından yemin tartışması tekrar başladı. TBMM Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre 43 ülkenin 34'ünde parlamenterler yemin ederken, dokuz ülkede parlamenterlerin yemin etme zorunluluğu bulunmadığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 04.12.2011 - 08:46
Abone Ol google-news

TBMM Araştırma Merkezi, "Türkiye'de ve çeşitli ülkelerde parlamento üyelerinin yemini" konulu bir araştırma yaptı. Araştırmada, Türkiye'de ve bazı gelişmiş demokratik ülkelerde, yeni milletvekili seçilenlerin yemin etmelerinin zorunlu olup olmadıkları, zorunlu olan ülkelerde ise bunun usul ve şartları incelendi.

9 ülkede parlamenterlerin yemin etme zorunluluğu yok

Bu çalışmada yer alan 43 ülkenin 34'ünde parlamenterler yemin ederlerken, dokuz
ülkede parlamenterlerin yemin etme zorunluluğu bulunmadığı belirlendi. Yemin zorunlu olan ülkeler şöyle: ABD, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bangladeş, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Filipinler, Güney Kore, Hollanda, Hindistan, İngiltere, İran, İspanya, İsviçre, Kanada, Kıbrıs, Malezya, Mısır, Moğalistan, Mozambik, Namibya, Pakistan, Polonya, Slovakya, Sri Lanka, Şili, Tunus, Uruguay, Yunanstan, Zambiya.
 

Yemin zorunlu olmayan ülkeler

Yemin zorunlu olmayan ülkeler ise, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, İrlanda, İsveç, Norveç, Romanya, Rusya, Slovenya. Almanya'da zorunluluk sadece Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar için geçerli. Finlandiya'da da zorunluluk sadece parlamento başkan ve başkanvekilleri için geçerli. İtalya'da sadece Cumhurbaşkanı ve hükümet üyeleri yemin ediyor.
 

Türkiye'de yemin

Araştırmada, Türkiye'de yeminin hukuki sonuçlarının uzun süredir tartışılan bir konu olmakla birlikte bu konuda veya yemin edilmemesi/edilen yemine uyulmaması halinde neler olacağı konusunda mevzuatta açık bir hüküm bulunmadığı ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler