AA'dan tepki çeken habere iptal

Anadolu Ajansı'nın (AA) bu sabah servis ettiği "Döner sermaye parası, maaşları 8'e katladı" haberine tepki yağıyor. Gelen tepkiler üzerine haberi iptal eden AA, haberde doktorların döner sermaye sayesinde maaşlarını 8'e katladığını belirtmişti.

AA'dan tepki çeken habere iptal
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.07.2009 - 13:54

Anadolu Ajansı'nın (AA) bu sabah servis ettiği ve özellikle doktorların tepkisine neden olan "Döner sermaye parası, maaşları 8'e katladı" haberi iptal edildi. Anadolu Ajansı'ndan yapılan açıklamada, "Haberimiz, Sağlık Bakanlığı verileriyle uyumsuzluğu nedeniyle iptal edilmiştir" denildi.

AA'nın haberinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdeki personelin döner sermayeden aldıkları paraların maaşlarını aştığı, hatta bazı hastanelerde sekiz katına ulaştığı iddia edilmişti.


Tam Gün Yasası'nı kabullendirme çabası mı?

AKP, Tam Gün Yasa Tasarısı'na gelen eleştirileri "Fazla para kazanan doktorların çıkarına ters düşüyor" diyerek kabul etmemişti. Ancak , yasa tasarısıyla birlikte döner sermaye gelirleri ortadan kaldırılmayıp yeniden düzenleniyor. Yeni düzenleme hastalara daha az süre ayrılması, gereksiz testler yapılması gibi riskler içeriyor. Tasarı, “performans” diye bilinen daha fazla işlem yapılarak döner sermaye gelirlerinin artırılması esasına dayanıyor.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın sorumluluğunda olan Anadolu Ajansı'nın (AA) bu haberle birlikte Tam Gün Yasası'nı kabullendirme çalıştığı belirtiliyor.

 

Anadolu Ajansı'nın servis ettiği ve sonrasında iptal ettiği haber:

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdeki personelin döner sermayeden aldıkları paralar, maaşları kat kat aştı. 2008 yılı içinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık tesislerindeki personele döner sermayeden 2 milyar 930 milyon lira ödemede bulunuldu. Söz konusu rakam, bu yılın ilk 5 aylık döneminde 1 milyar 320 milyon lira olarak gerçekleşti.

Üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık personeli de, geçen yıl 626 milyon lira, bu yılın ocak-mayıs döneminde ise 309 milyon lira döner sermaye katkı payı aldı.

Diğer kuruluşların döner sermayelerinden de, ilgili kurum personeline geçen yıl 80 milyon lira, bu yılın 5 ayında ise 75 milyon lira ödeme yapıldı.

Devletin resmi verileri, mayıs ayında sağlık personeline döner sermayeden verilen paranın, çalışanların aylık maaşlarının 8 katına kadar ulaştığını ortaya koydu.

Kocaeli'de görev yapan bir uzman tabip, mayıs ayında 1652 lira maaşın yanı sıra, 13 bin 308 lira döner sermaye parası aldı.

Bu ilde maaşı 1818 lira olan bir baştabibe de, döner sermayeden 13 bin 269 lira ödemede bulunuldu.

Aynı şekilde Adana'da 22 doktorun döner sermayeden 10 bin lira ile 13 bin lira arasında katkı payı aldığı anlaşıldı. Bu gruptaki doktorlardan maaşı 1531 lira olan bir uzman tabibe, döner sermayeden 12 bin 996 lira, maaşı 1532 lira olan bir başka uzman tabibe de 12 bin 972 lira ödeme yapıldı.

Malatya'da devletin 1921 lira maaş verdiği bir uzman tabibin döner sermaye katkı payı 12 bin 246 liraya ulaşırken, Aksaray'da maaşı 1693 lira olan bir araştırma görevlisi de, döner sermayeden 10 bin 982 lira aldı.

Bitlis Mutki'de 2 bin 35 lira maaşı olan bir doktora döner sermayeden 9 bin 863 lira, Denizli Acıpayam'da da maaşı 1488 lira olan bir uzman tabibe döner sermayeden 11 bin 163 lira katkıda bulunuldu.

Hatay'da görev yapan bir diş tabibi ise 1283 liralık maaşının yanı sıra 10 bin 418 lira döner sermaye payı aldı. Bir çok doktorların yanı sıra hemşire, ebe ve sağlık memurlarına verilen döner sermaye parası, aylık maaşların çok üzerine çıktı.

Sağlık personeline döner sermaye ödemelerinden şoförden aşçıya, bekçiden hastane imamına kadar diğer personel de yararlandı.

Mayıs ayında Türkiye genelinde ödenen döner sermaye katkı paylarına göre, baştabipler, maaşlarının dışında ortalama 5 bin 454 lira, uzman tabipler de 3 bin 848 lira aldı.

Buna göre, bazı sağlık çalışanlarına ödenen ortalama döner sermaye katkı payı şöyle gerçekleşti:

- Baştabip: 5.454 lira
- Profesör: 3.886 lira
- Uzman Tabip: 3.848 lira
- Başasistan: 3.354 lira
- Diş Hekimi: 2.167 lira
- Doktor: 1.724 lira
- Hastane Müdürü: 1.665 lira
- Başhemşire: 956 lira
- Hemşire: 707 lira
- Ebe: 627 lira
- Sağlık Memuru: 639 lira
- Hasta Bakıcı: 395 lira

 

Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

Sağlık Bakanlığından, Döner Sermaye Parasına ilişkin olarak yapılan yazılı açıklamada, hastanede çalışan pratisyen hekimlerin, 2008 yılı itibarıyla, ortalama 1,300 lira maaş ve 1,850 lirası da ek ödeme olmak üzere, 3 bin 150 lira ortalama gelir aldıkları kaydedildi.

Uzman hekimlerin de, 1,450 lirası maaş ve 4 bin 300 lirası da ek ödeme olmak üzere toplam 5 bin 750 lira gelir aldıkları belirtildi.

Sağlık Bakanlığı açıklamasında, Tam Gün Kanun Tasarısı ile hekimlerin, ya kamu sektöründe ya da özel sektörde çalışmasına izin verilmesinin amaçlandığı vurgulandı.

Yine aynı tasarı ile kamu sağlık kuruluşlarında sağlık personelinin, karşılıklı kısmi zamanlı olarak veya belirli vakalar için görevlendirilmesi ve yaptıkları iş karşılığı döner sermayeden kendilerine ödeme yapılmasının sağlanacağı ifade edildi.

Yeni düzenlemeyle, hekimlere mesleki hataları için mali güvence sağlamak ve yurttaşın bu hizmetlerden dolayı uğrayacağı zararları teminat altına almak gayesiyle, zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortasının getirileceği vurgulandı.

Açıklamaya göre, Tam Gün Kanun Tasarısı ile Sağlık Bakanlığında çalışan Klinik Şefinin net geliri aylık ortalama 12 bin 850 liraya, pratisyen hekimin net geliri de 5 bin 950 liraya çıkabilecek.

Aynı uygulama çerçevesinde, Üniversite Hastanesi'nde çalışan bin profesörün aylık net geliri 17 bin 100 liraya, asistanın net geliri de 6 bin 550 liraya ulaşabilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler